Consultare Agent Green – USR despre protecția mediului în programul de guvernare 2021-2024

PADURE RAU AGENT GREEN
Asociația Agent Green, reprezentată de Gabriel Păun și Cristian Ghinea, co-președinte al delegației USR PLUS în Parlamentul European și coordonator al programului de guvernare, au avut la sfârșitul acestei săptămâni o primă consultare pe teme de protecția mediului pentru programul de guvernare 2021-2024.
Agent Green salută înființarea platformei ”O Țară ca Afară”ansată la finalul anului trecut de europarlamentarii USR PLUS Cristian Ghinea și Vlad Botoș, prin care se oferă soluții concrete la criza deșeurilor sau privind sistemul de garantie pentru ambalaje. Salutăm de asemenea faptul că Uniunea Salvați România – USR – PLUS susține elemente din viziunea Agent Green pentru păduri. De exemplu programul național pentru creșterea suprafeței împădurite a țării de la 29% (în prezent), la 40%, precum și extinderea rețelei de arii protejate Natura 2000 la 30% din teritoriul României. USR PLUS își asumă ferm ca angajamente de guvernare: implementarea rapidă a sistemului de garanție pentru ambalaje, unitate de parchet specială pentru infracțiuni de mediu (DNA-ul Pădurilor) și un program național de împădurire.
În măsura în care USR PLUS va ajunge la guvernare, dialogul rămâne deschis și pentru alte elemente cheie din viziunea propusă de Agent Green. De exemplu: creșterea suprafeței strict protejate la 10% din teritoriul României (inclusiv stricta protecție a parcurilor naționale existente care însumează 1,3% din suprafața României) și trecerea pădurilor de producție de la sistemul de exploatare intensiv actual la o silvicultură apropiată de natură. Dialogul rămâne deschis și pe subiectul necesității realizării evaluărilor de mediu pentru realizarea proiectelor din toate domeniile.
Pe de altă parte nu a fost găsită încă o punte comună pentru tranziția către energie curată, mai precis eliminarea graduală a energiei nucleare și cea bazată pe combustibili fosili. În vreme ce USR nu a comunicat încă o politică în privința energiei nucleare, grupul politic consideră că gazul poate fi o soluție punctuală și locală pentru reducerea energiei produse din cărbune și din biomasă (arderea lemnului).
Cu ocazia consultării, Agent Green a atras atenția că atât statele membre ale UE din estul Europei, cât și cele din Vestul Europei au obiective precise pentru eliminarea graduală a energiei nucleare (inclusiv Franța – actualmente nr.1 la energie nucleară) și Polonia (actualmente nr.1 la cărbune).
Agent Green consideră că este posibil ca România să folosească resursele proprii, precum și finanțări europene pentru o tranziție directă la energie curată fără gaz, fără incineratoare de deșeuri și cu eliminarea graduală a producției de energie nucleară. În privința gazului, Agent Green a atras atenția că acesta este un uriaș generator de gaze cu efect de seră încă din faza de extracție. Soluțiile tehnologice pentru o Românie care produce și consumă energie curată există deja, sunt mai ieftine pe termen lung, mai prietenoase cu mediul și mai bune pentru sănătatea oamenilor.