Agent Green sesizează DNA în cazul tăierilor din Bucegi

blank

Agent Green atrage atenția asupra distrugerii deliberate și ilegale a pădurilor seculare adăpostite în Valea Cerbului din Parcul Natural Bucegi. Exploatările continuă, deși potrivit SUMAL, autorizația este expirată de la 30 aprilie. Parcul Natural nu are plan de management aprobat. Nu există evaluare de mediu, iar Romsilva a schimbat ilegal limita rezervației naturale Abriptul Prahovean pentru a favoriza exploatarea acestor păduri seculare.

În urma protestului Agent Green din 24 mai 2021, Romsilva a reacționat, publicând o filmare din care ar reieși că nu se taie și că pădurea ar fi încă intactă. Agent Green revine cu filmări suplimentare de săptămâna trecută care arată cum pădurea seculară este străpunsă cu utilaje distructive care au realizat noi drumuri forestiere, răni adânci și care scot arbori gigantici. Mai bine de 5000 de metri cubi sunt planificați a fi extrași din Valea Cerbului potrivit unor autoriații de exploatare expirate încă de la 30 aprilie. Parcul Natural nu are plan de management și nici studii de evaluare adecvată de mediu care să motiveze exploatările actuale cu un vădit caracter economic.

Mai mult, cu ocazia protestului, Romsilva a anunțat că parcelele exploatate nu mai fac parte din Rezervația Naturală întrucât s-a mutat limita acesteia mai sus, către golul alpin unde nu mai este prea multă pădure. Valea Cerbului este principala cale turistică de acces către vârful Omu și face parte din parcul natural Bucegi, situl Natura 2000 Bucegi, Rezervația Naturală Abruptul Prahovean și include păduri virgine cartate în inventarul PIN MATRA din anul 2004, protejate prin ordine ale ministerului mediului din 2012 și din 2016. În anul 2018, noul inventar Primofaro a cuprins aceste păduri drept potențial primare și seculare.

Agent Green a urmărit arborii monumentali exploatați din Valea Cerbului de firma Migab Forest. Lemnul este transformat în parchet, uși și plăci MDF la fabrica turcească Yldiz Entegre de lângă Pitești, precum și în tamburi și bobine la fabrica MarMob de lângă Rădăuți, județul Suceava. Organizația face un apel la aceste corporații să adopte politicimde responsabilitate socială și să refuze lemnul din Bucegi.

Agent Green va sesiza în această săptămână DNA întructât Romsilva a schimbat ilegal limita rezervației naturale Abruptul Prahovean. De asemenea, Agent Green atrage atenția ministerului mediului că munții Bucegi au avut cel mai înalt grad de protecție, adică Parc Național, înființat în anul 1974. Dar a fost declasat pe ascuns la statutul de Parc Patural.

Organizația cere ministerului să redea Bucegilor statutul de Parc Național și să protejeze strict cel puțin 90% din pădurile acestei arii protejate, inclusiv întreaga Valea Cerbului și toate văile cu trasee turistice și care protejează nu doar biodiversitatea, ci și așezărie omenești.