A fost reluat masacrul pe Valea Cerbului, în pădurile de pe abruptul prahovean al Bucegilor

blank

Agent Green a atras atenția asupra distrugerii deliberate și ilegale a pădurilor seculare adăpostite în Valea Cerbului din Parcul Natural Bucegi încă din luna mai 2021, dar exploatările au continuat. În luna decembrie 2021 organizația pentru protecția naturii a oprit tăierile la Tribunalul București, dar firma de exploatare și-a mutat activitatea în următoarele parcele și acum se exploatează chiar pe traseul turistic care leagă stațiunea Bușteni de vârful Omu.

Agent Green a revenit pe Valea Cerbului în ianuarie 2022 și a surprins firma de exploatare în plină activitate.

Parcul Natural Bucegi nu are plan de management aprobat. Nu există evaluare de mediu, iar Romsilva a schimbat ilegal limita Inspire a rezervației naturale Abriptul Prahovean pentru a favoriza exploatarea acestor păduri seculare, fapt pentru care organizația ecologistă a făcut denunțuri la DNA și la OLAF, anchetele fiind în derulare.

blankAgent Green a urmărit arborii monumentali exploatați din Valea Cerbului de firma Migab Forest. Lemnul este transformat în parchet, uși și plăci MDF la fabrica turcească Yldiz Entegre de lângă Pitești, precum și în tamburi și bobine la fabrica MarMob de lângă Rădăuți, județul Suceava. Organizația face un apel la aceste corporații să adopte politici de responsabilitate socială și să refuze lemnul din Bucegi.

Agent Green cere ministerului să redea Bucegilor statutul de Parc Național și să protejeze strict cel puțin 90% din pădurile acestei arii protejate, inclusiv întreaga Valea Cerbului și toate văile cu trasee turistice și care protejează nu doar biodiversitatea, ci și așezărie omenești. Organizația face de asemenea apel la Casa Familiei Regale care deține aceste păduri strict protejate de generațiile anterioare, să renunțe de urgență la toate tăierile planificate în munții Bucegi.