Contact
 

14 ministri ai agriculturii de la Dunare semneaza declaratia Danube Soya

14 ministri ai agriculturii de la Dunare semneaza declaratia Danube Soya

Romania este singura tara care refuza sa semneze

In aceasta dimineata la expozitia “Saptamana Verde” din Berlin toti ministrii agriculturii din tarile riverane la Dunare si afluentii tai semneaza declaratia comuna de aderare la programul agricol Danube Soya. Exceptie face doar Daniel Constantin, ministrul roman al agriculturii, care ramane loial corporatiei agro-chimice Monsanto si ale sale organisme modificate genetic (OMG), cu toate ca soia modificata genetic este ilegal spre a fi cultivata in Uniunea Europeana.

Am prezentat proiectul oficialilor de la agricultura inca din iulie anul trecut. Cand a auzit de proiect secretarul de stat Gheorghe Albu a facut cale intoarsa din sala de sedinte. Invitat la Viena pentru lansarea oficiala din septembrie 2012, ministrul Constantin a lipsit. Astazi, in timp ce toti ministrii semneaza declaratia, Daniel Constantin a decis sa faca opinie separata. Gestul domniei sale face de rusine Romania, ridica un zid in jurul tarii si il pozitioneaza in calitatea de marioneta suprema a corporatiei americane Monsanto care detine monopolul global pentru organismele modificate genetic”, a declarat Gabriel Paun, Presedinte Agent Green, organizatie membra a Danube Soya.

Danube Soya reprezinta alternativa Europeana nemodificata genetic la importurile din America unde suprafete imense din padurile tropicale, mai ales din Amazon, sunt defrisate permanent pentru a face loc monoculturilor cu soia, in mare parte modificata genetic. Treptat Europa a ajuns astazi aproape total dependenta de soia de peste ocean. Acest monopol a condus in ultimii la cresterea excesiva si nejustificata a pretului la furajele pentru animalele de ferma si in consecinta a carnii si a lactatelor. “Danube Soya poate dezrobi Europa, ar aduce beneficii fermierilor europeni, satisface exigentele libere de OMG ale consumatorilor, ar salva Amazonul si ar reduce masiv emisiile de CO2 prin anularea transportului peste mari si oceane. Cu asa o miza ma astept la o interventie pe masura a Prim-ministrului Victor Ponta”, a adaugat Gabriel Paun, Presedintele Agent Green.

Gratie conditiilor pedo-climatice benefice, tarile riverane la Dunare au devenit deja cele mai productive tari cultivatoare de soia din Europa cu un potential de crestere semnificativa. Potrivit Camerei pentru Agricultura din Austria suprafata cultivata cu soia ar putea creste la 5 milioane de hectare in urmatorii 5 ani. “Exista un interes sporit pentru Danube Soya din partea majoritatii productorilor de alimente si furaje din Europa, precum si din partea celor mai mari lanturi de supermarketuri. Astazi, cu ocazia semnarii declaratiei de la Berlin, am demarat noul curs pentru productia de proteina in Europa. Regret ca tocmai Romania cu un potential de top nu ni s-a alaturat astazi. Speram partea romana va reanaliza pozitiv aderarea la program”, a declarat Matthias Krön, Presedintele Asociatiei Danube Soya.

AGENT GREEN cere Prim-ministrului Victor Ponta sa intervina de urgenta pentru ca Romania sa semneze declaratia de aderare la programul Danube Soya inainte de inceperea sezonului de insamantare 2013.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.