Contact
 

200 de oameni de știință din 27 de țări cer României să protejeze pădurile virgine și parcurile naționale

200 de oameni de știință din 27 de țări cer României să protejeze pădurile virgine și parcurile naționale

Memorandumul a fost înmânat personal ministrului aperlor și pădurilor

Comunicat de Presă – EuroNatur și Agent Green
București, Radolfzell – 15 martie 2017

Ultimele păduri virgine din România au primit astăzi un sprijin proeminent din întreaga lume. 200 de oameni de știință și experți în ecologie din 27 de țări de pe 3 continente au semnat Memorandumul inițiat de Fundația EuroNatur prin care aceștia solicită Guvernului României să acționeze imediat pentru a proteja strict pădurile virgine. Memorandumul oamenilor de știință a fost astăzi înmânat personal doamnei Adriana Petcu, ministrul apelor și pădurilor de către Gabriel Schwaderer, CEO EuroNatur și Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Oamenii de știință insistă pentru impunerea unui moratoriu la exploatarea tuturor pădurilor care au potențialul de a corespunde criteriilor pentru a fi incluse în Catalogul Național al pădurilor virgine și cvasivirgine. Gărzile Forestiere trebuie puse sub control administrativ strict pentru a aplica legislația. Ministerul trebuie să amendeze legislația, să corecteze toate piedicile, să asigure compensații pentru proprietarii private de păduri virgine, să asigure un management independent pentru parcurile naționale și să crească suprafața din parcurile naționale unde exploatările forestiere nu sunt premise, așa cum recomandă IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii).

Printre semnatarii acestui memorandum se regăsesc și specialiștii considerați ”crème de la crème” pe scena științifică internațională: Prof. Dr. Pierre L. Ibisch / Germany, Prof. Dr. Hans Dieter Knapp (“părintele” UNESCO’s European Beech Forest Initiative) / Germany, Dr. Ing. Iovu-Adrian Biris / România Prof. Ing. Miroslav Svoboda / Czech Republic, Prof. Brendan Mackey, Ph.D. / Australia, Univ. Prof. Dipl. Ing. Dr. Kurt Zukrigl / Austria, Univ. Prof. Dr. Georg Gratzer / Austria, Prof. Dr. Rainer Luick / Germany, Cyril F. Kormos (Vice President for Policy, WILD Foundation și Vice Chair for World Heritage, IUCN-WCPA) / USA, Dr. James Watson (Wildlife Conservation Society, President – Society for Conservation Biology) / USA, Dr. Ing. Nicolae Donita / Romania, Prof. Dr. Michael Succow (Alternative Nobel Prize laureate) și Prof. William S. Keeton, Ph.D. / USA.

Cu acest Memorandum, scena globală a comunității științifce sprijină colegii din România care și-au unit forțele pentru a sta în calea actualelor distrugeri dezlănțuite în pădurile virgine. Toate aceste eforturi vin pe fondul conștientizării că doar Carpații Românești mai sunt gazda celor mai multe păduri virgine de paradis din întreaga Uniune Europeană. Alături de Ucraina, România este cea mai importantă țară din programul de conservarea pădurilor primare de fag European de importanță globală în cadrul Patrimoniului Mondial UNESCO. Din păcate, multe păduri cu valoare științifică și ecologică inestimabilă au fost pierdute pentru totdeauna prin exploatări legale și ilegale în ultimii 10-15 ani. Această distrugere continua la o rată alarmantă în ciuda eforturilor legislative din ultimii ani. Motivul principal care duce la pierderea acestor păduri primare este corupția și neglijența din sectorul forestier.

Efectul este că cele mai multe arii naturale protejate, inclusiv parcurile naționale nu protejează adecvat pădurile virgine și sunt exploatate la scară comercială. De exemplu pădurile virgine din Parcul Național Domogled – Valea Cernei sunt cele mai amenințate de exploatări comerciale justificate de niște presupuse tăieri de igienă sau de conservare.

Împreună cu 200 de oameni de știință și experți în ecologie din întreaga lume cerem astăzi Guvernului României să acționeze decisive pentru a opri exploatările în cele mai prețioase păduri ale Europei. Autoritățile din România au tolerat prea multă vreme distrugerea acestui tezaur de către sectorul forestier, incluzând aici autoritățile competente, proprietarii private, dar și Statul, companiile de exploatare, fabricile de procesare și firmele de comerț. Este timpul acum pentru un sprint curajos al ministerului. Aceste păduri prețioase nu sunt doar o problem a României, ele trebuie salvate pentru noi toți și pentru generațiile viitoare. Pădurile primare joacă un rol important pentru climă și biodiversitate” a spus Gabriel Schwaderer, CEO al EuroNatur Foundation.

Din 2005 pănă astăzi am discutat cu 8 miniștri ai pădurilor despre pădurile virgine. De atunci s-au pierdut mai mult de jumatate dintre acestea. Ne dorim ca acest suport științific global va face diferența și că ministrul de astăzi va asigura protecție strictă și definitive pentru puținele păduri virgine rămase”, a încheiat Gabriel Păun, fondatorul Agent Green.

3 Comments
 • Nicusor Daniel
  Posted at 19:57h, 26 martie Răspunde

  Un cald salut tuturor!
  Toti romanii trebuie sa isi cunoasca DREPTURILE si OBLIGATIILE FATA DE TARA,
  si nu in ultimul rand sa cunoasca Constitutia romaniei!
  Art.4
  (1) Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi.
  (2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.
  Art.16
  (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
  (2) Nimeni nu este mai presus de lege.
  Art.35
  (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
  (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
  (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.
  Art.51
  (1) Cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor.
  (2) Organizaţiile legal constituite au dreptul să adreseze petiţii exclusiv în numele colectivelor pe care le reprezintă.
  (3) Exercitarea dreptului de petiţionare este scutită de taxă.
  (4) Autorităţile publice au obligaţia să răspundă la petiţii în termenele şi în condiţiile stabilite potrivit legii.
  Art.54
  (1) Fidelitatea faţă de ţară este sacră.
  Art.55
  (1) Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România.
  Art.57
  Cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi.
  Art.136
  (1) Proprietatea este publică sau privată.
  (2) Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale.
  (3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
  (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.
  (5) Proprietatea privată este inviolabilă, în condiţiile legii organice.
  Art.148
  (1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
  (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
  (3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.
  (4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2) .
  (5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.
  Art.152
  (1) Dispoziţiile Constituţiei privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.
  (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.
  Fara cunoasterea drepturilor si obligatiilor, pe intelesul fiecaruia, cetateanul devine suspicios si fara voia lui, devine complice, la tot ce se intampla, daca, trece nepasator pe langa ce ne afecteaza viata, traiul si existent, astepatand ca altcineva sa faca pentru el.
  Nu suntem in rai, ca sa avem ingeri pazitori, suntem pe pamant si ingrijindu-ne de ce ne afecteaza si face traiul mai usor, suntem contributorii propriei existente pe pamnt.
  Toate cele bune,

 • Liviu
  Posted at 16:51h, 22 martie Răspunde

  SITUATIE DE URGENTA…
  CIUMA TAIERILOR UCIGASE DE PADURI A AJUNS LA MARGINEA BUCURESTIULUI.
  Locuitorii satului Teghes-Domnesti sunt ingroziti si neputinciosi in fata bolizilor mecanici care urla pe strazile micutei localitati. Drujbele nu contenesc pana seara tarziu. Copacii taiati sunt tarati peste proprietatile oamenilor. In urma raman sleauri, noroaie si resturi de copaci ucisi fara mila si un pustiu. Spre calea ferata 5 caprioare alearga speriate nestiind incotro. In spate si in dreapta padurea se stinge din viata “tacit”, spre stanga balta de peste transformata spre mai marele profit in balastiera iar in fata este satul…Poate “isi va face mila” de ele un vanator “cinstit”.
  Cativa bucuresteni scarbiti de atmosfera orasului, retrasi la padure in cautarea de “putin aer curat”, stau acum in drum si ridica din umeri uimiti. Nu stiu cine sau cum, al carui partid sau politician corupt este acest mismas…de parca mai conteaza…
  Pe de-a intregul, toti locuitorii satului, tineri sau batrani dau din mana si fluiera a tristete si neputinta in urma camioanelor pline cu busteni. Padurea de tei a Teghes-ului este purtata intr-un cortegiu nemilos si grabit.
  “Ne-au luat si dreptul la aer…tot ne-au luat banditii astia” spune amarat nea Zamfir…un localnic cu fata arsa de soare nascut si crescut in acest ucis colt de rai si a carui copilarie este strans legata de aceasta padure. Copilaria lui si a tuturor copiilor din acest odata “ascuns” sat de pe marginea Argesului. Dar nimic nu ramane ascuns acestor monstrii cautatori de profit.
  Ramane dar…mereu aceasi nebagata in seama intrebare:
  Cine poate face ceva, cine poate salva acest marunt “plaman verde” ramas in viata?

  • Visan Sanda
   Posted at 15:51h, 26 martie Răspunde

   Acelasi lucru se intampla si cu ceea ce a mai ramas din micul colt de Padure Baneasa, sector 1, ce margineste str.Aleea Privighetorilor si str. Vadul Moldovei . Macelarirea arborilor , a lastarisului , dar si a biodiversitatii , amplasarea ilegala a unor constructii tip terase-restaurant prin trecerea ilegala a unor mari suprafete de padure din fondul forestier in terenuri intravilane, amplasarea de fose septice ce dejecteaza in Padurea Baneasa, trecerea ilegala a utilitatilor electrice pe sub padure, etc, aproape ca au dus la disparitia Padurii Baneasa . Ca urmare a tuturor demersurilor noastre catre autoritatile locale si institutiile statului, situatiile descrise mai sus nu s-au oprit ci dimpotriva, au continuat si mai crancen, iar lipsa reactiei autoritatilor devine inadmisibila si inacceptabila . Consideram ca pt OPRIREA MACELULUI SI STOPAREA DISPARITIEI PADURILOR , TREBUIE SA NE UNIM FORTELE!

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.