Contact
 

Realizări Agent Green 2020

FAGARAS UCEA 2020 AGENT GREEN

Realizări Agent Green 2020

 

URSI COVASNA

Salut!

 
Te-ai întrebat vreodată unde ar fi putut ajunge astăzi omenirea, dacă oamenii nu porneau războaie unii împotriva altora și toți împotriva naturii? Probabil că am fi fost la ani lumină de evoluție față de unde ne situăm astăzi. Și probabil că singura șansă pentru ca specia noastră să supraviețuiască este să începem de astăzi să fim mai buni cu noi înșine, unii cu alții, cu natura și cu celelalte ființe alături de care împărțim Planeta. Aceasta este, de fapt, chiar misiunea Agent Green și iată micile minuni pe care am reușit să le facem posibile în această direcție în anul care tocmai s-a încheiat.

Dar înainte de asta, este nevoie de un desen de la copiii pe care îi cunoști pentru noul ministru al mediului, Tanczos Barna. În desen trebuie ilustrată partea preferată de natură a copiilor. Vrem să îi trimitem noului ministru la început de an și de mandat un colaj cu mesaje vizuale de la noua generație. Ce iubesc copiii? Ce doresc ei ca noul ministru al mediului să protejeze pe durata mandatului său? Tânăra generație este cea pentru care ne luptăm, și vocea lor contează cel mai mult.

TRIMITE – NE DESENUL
TRIMITE UNUI PRIETEN

 

Și acum, ce am făcut în 2020?

Cascadă de victorii pentru păduri în instanță

Puține acțiuni aduc o schimbare reală pentru natură. În anul 2020, cele mai multe au survenit în instanțele supreme. În mod dubios, nu împotriva unor operatori economici ci împotriva Guvernului României, ministerelor, autorităților și regiilor sale deoarece corupția și problemele încep cu acestea. Purtăm peste 150 de procese împotriva acestora și o parte dintre acestea s-au finalizat în 2020. De exemplu am obținut la Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție 3 hotărâri definitive fără precedent pentru protejarea pădurii din România.  În urma lor, s-au suspendat și în unele cazuri s-au anulat definitiv tăierile planificate pe mai bine de 34.000 de hectare cu păduri din arii parcuri naționale și se desecretizează pentru toată lumea de acum înainte conținutul amenajamentelor silvice. Citește aici.
 
Un proces câstigat chiar și pentru pădurile de la granița cu Ucraina
În pădurile din Parcul Natural Munții Maramureșului sunt cele mai mari tăieri rase din România. Sunt atât de vaste încât se văd cu ușurință din satelit. Pentru a salva ce a mai rămas frumos din Maramureș, Agent Green a început chiar și aici un process, împotriva Agenției de protecția Mediului Maramureș și a Ocolului Silvic Alpina Borșa în care a intervenit și Ocolul Silvic Poieni, actul administrativ fiind anulat. Am câștigat și tăierile planificate sunt suspendate. Citește soluționarea aici.
 
Am plantat mai mult decât ne-am propus
Cu ajutorul donațiilor primite, am reușit să plantăm 3 hectare față de 2, câte ne propusesem inițial. Pandemia și terenul greu accesibil nu ne-au permis să avem prea mulți oameni dragi alături, dar sperăm că în primăvara 2021 vom avea mai mulți volunatri alături.  Vezi video de la plantare 2020 aici.
 

Comisia Europeană a început sancționarea Ministerului Mediului
Sesizările sistemice ale Agent Green în echipă cu EuroNatur și Client Earth s-au concretizat în februarie prin declanțarea procedurilor de infringement din partea Comisiei Europeane din cauză că Ministerul Mediului permite tăieri ilegale masive și  distrugerea ariilor protejate. Pentru neconformare, în luna iulie, Guvernul a primit ultimatum. Continuarea neconformării va atrage de la sine amenzi usturătoare care vor fi stabilite de Curtea Europeană de Justiție. Agent Green a colectat noi date care dovesdesc că ministerul doar mimează rezolvarea problmelor care continua cu viteză întețită.
 
 
Protest împotriva defrișării Transelectrica prin 14 Arii protejate
Transelectrica a ales să realizeze o nouă linie electrică aeriană pentru export/import de energie prin 14 arii protejate pe care le putea evita. Agent Green și Robin Wood au protestat în zona pădurilor virgine defrișate si a dat in judecata Transelectrica, Guvernul si Consiliile Judetene Caras-Severin si Mehedinti. Procesele sunt în curs de desfășurare.
 

Am lansat radiografia și viziunea pentru Pădurea României
Un document de poziție de o importanță deosebită care scoate la lumina adevăratele probleme și oferă politicienilor soluțiile pentru a gestiona pădurile într-un mod în care să se combat schimbările climatice, să se protejeze biodiversitatea, comunitățile locale, să crească valoarea adăugată pentru România și în general profitul.
 
Strategia UE Pentru Biodiversitate
Comisia Europeană a lansat planul pentru salvarea oamenilor și a economiei prin însănătoșirea naturii. Am integrat elemente din această în viziunea Agent Green pentru pădure. Citește aici.
 
Consultări cu partidele politice
Fiind un an electoral, am încercat impulsionat partidele să adopte cât mai multe elemente din viziunea Agent Green.  Până acum există din partea partidelor care fac deja parte din coaliția de Guvernare angajamente doar pentru stoparea tăierilor ilegale, creșterea suprafeței împădurite a țării, operaționalizarea SUMAL 2.0 și protejarea a unei mici părți din ultimele păduri secular și primare.
 
Catalogul Pădurilor Virgine Pierdute
Am lansat Catalogul Pădurilor Virgine pierdute. 80% din pădurile virgine pentru care există studii elaborate, nu au fost incluse in Catalogul Național, studii pentru zeci de mii de hectare de păduri pierdute, refuzate sau returnate. Citește raportul aici.
 
Protest pentru Pădurile Virgine
Am dus o pereche uriașă de ochelari la ministerul mediului, să îl ajutăm pe ministru să vadă mai bine dosarele cu studii care stau pe birourile din incintă și cele care s-au evaporat. Se pare că au ajutat, pentru că în lunile următoare, Catalogul Pădurilor Virgine a fost populat cu câteva mii de hectare. Inclusiv, Boia Mică din munții Făgăraș, cea mai impresionantă pădure virgină din Europa a devenit de acum protejată. 


 
Am depus petiția ”Save Paradise Forests”, semnată de 120.000
Peste 120 000 de oameni din toată lumea au cerut Guvernului României să protejeze strict ultimele păduri seculare din România. Au urmat o serie de dezbateri la ministerul mediului, urmate de publicarea unui OUG care ar urma să protejeze pădurile seculare. OUG-ul ar urma să fie adoptat la începutul acestui an.
 
SUMAL 2.0  va fi operaționalizat la 1 Februarie 2021, după 3 ani de amânări
La un an de la Marșul pentru păduri din 3 noiembrie 2019, ne-am reunit cu Greenpeace și Declic să atragem din nou atenția autorităților și cetățenilor că SUMAL 2.0 este iarăși amânat. A fost agreat că ministerul mediului va operaționaliza deplin acest instrument pentru transparență, trasabilitate și combaterea tăierilor ilegale cel mai târziu la 1 februarie 2021. Citește mai multe aici și să știi că te vom chema la protest daca Guvernul va depăși termenul sau dacă nu se va ține de toate prevederile acestui OUG.

Coaliție pentru codrii orașului Iași
Agent Green a făcut coaliție cu 7 organizații active în județul Iași pentru salvarea ariilor protejate Bârnova – Repedea. Se cere creșterea suprafeței strict protejate de la 1% la 50% din situri. Am expus tăierile ilegale, am protestat și am ajuns în instanță și aici pentru că Romsilva și autoritățile nu au oprit tăierile destructive.  Citește întreaga investigație aici si vezi poze de la protest aici.

 
Agent Green în platforma UE de Finanțare Durabilă
Avem onoarea de a fi singura organizație din Europa de Est care consultă Comisia Europeană pentru taxonomia verde prin colegul nostru, Dr. Theodor Cojoianu, Lector in cadrul Queen’s University Belfast. Opinia științifică a Agent Green și a celorlați membri nu este facultativă. Aceasta va deveni lege. Este o implicare strategică a Agent Green pentru ca viitoarea legislație să nu mai permită industriilor poluatoare și distructive să se prezinte drept ”verzi”. Citește aici.
 
Tentativă împotriva strategiei pentru biodiversitate, dejucată

În ultimele zile de activitate a fostului Parliament a avut loc o tentativă de blocare prin lege a noii și ambițioasei Strategii UE pentru biodiversitate Tentativa a survenit cu o zi înainte de a fi supusă votului. Grație reacției rapide a Agent Green, plenul Parlamentului nu a îndrăznit să aprobe această tentativă criminală și a amânat-o pentru dezbateri în Parlament. Află mai multe aici.
 
Tentativă a Parlamentului de creare a unui monopol în industria lemnului, dejucată
Ne-am unit iarăși forțele cu Greenpeace și Declic împotriva adoptării unui amendament la Codul Silvic care ar fi permis ca o singură companie să aibă access nelimitat la lemnul României. Este bătălie importantă pentru monopol, despre care v-am vorbit și în trecut. Am reușit să blocăm acest amendament Noul Cod Slvic a fost adoptat fără acest amendament PRO Monopol. Citește comunicatul aici.
 
Alarmă privind Biomasa
Datele privind suprafețele de păduri defrișate și emisiile de CO2 rezultate din arderea biomasei raportate la Națiunile Unite sunt extrem de alarmante și am cerut explicații ministerului mediului, Președintelui țării și Avocatului Poporuluii.Citește scrisoarea comună aici, apoi semnează petiția aici. 
 
Coalizare împotriva clasării biomasei drept energie verde
În mod inexplicabil, Comisia Europeană a plasat energia rezultată din arderea biomasei drept sursă de energie curată în draftul pentru noua legislație pe care o elaborează. Am luat poziție și coalizat cu cele mai active organizații din România și din UE pe această temă pentru a plasa biomasa la surse se energie nesustenabilă. Citește scrisoarea comună aici, apoi semnează petiția aici. 
 
Inspectorul balastierelor

Am expus exploatările ilegale masive de ballast din albia minoră a râului Siret. Ministerul Mediului a anunțat că a început să lucreze la o aplicație similar cu ”Inspectorul Pădurii” pe care a denumit-o ”Inspectorul Balastierelor” pentru a salva albiilor râurilor de la distrugere. Vezi video investigație aici:

 
Am expus plantările fictive din cea mai despădurită zonă a României
Peste 200.000 de puieți și peste 800.000 de lei au dispărut în anii 2019-2020 de la Direcția Silvică Ialomița, județul situat în zona cu cele mai puține păduri din România. În plus, zonele tăiate la ras nu s-au replantat, puieții au dispărut la fel ca și banii din fondul de conservare destinat plantărilor. O anchetă DNA este în desfășurare. Citește aici
 
”SUNT NATURĂ”, Program Eco Educativ Online
Programul eco educațional SUNT NATURĂ pornește de la legatura și interdependența dintre oameni, animale și natura și se bazează pe principiile educației umanitare prin generarea sentimentelor de empatie, compasiune și respect față de toate viețuitoarele, ca parte a mediului înconjurător. Citește aici.
 
In sfarsit, legea pentru parcurile nationale a fost inregistrata la Parlament
 
Este legea scrisa de fostul senator, Mihai Gotiu. El a fost singurul parlamentar care s-a documentat temeinic atat in teren cat si stiintific pentru realizarea acestui proiect de lege care urmareste armonizarea cu principiile internationale (IUCN) pentru infiintarea si administrarea parcurilor nationale: principiul non – interventiei (adica gata cu taierile) si principiul nimeni nu pierde (adica comunitatile locale vor fi ajutate sa prospere).
 
 
Am susținut o serie de campanii initiate de alte organizatii:
 
#Together4Forests – Coaliție Globală pentru Plămânii Planetei
Sun umbrela WWF Internațional, ne-am unit forțele cu 160 de organizații din lume, să cerem Comisiei Europene să interzică produsele care au legătură cu distrugerea habitatelor naturale importante. UE este al doilea cel mai mare consumator al acestor produse și trebuie să își asume responsabilitatea pentru asta. Vezi câte semnături s-au strâns și află detalii.
 

Am atins ținta pentru inițiativa Europeană de salvare a Albinelor
Inițiativa, adresată Comisiei Europene, vizează eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în anul 2035, pentru a salva albinele de la dispariție, pentru restabili biodiversitatea și pentru a sprijini fermierii în realizarea tranziției. Primul pas în acest sens a fost făcut deja prin măsurile propuse în strategiile europene pentru biodiversitate și agricultură, însă inițiativa continuă, iar România, cu ajutorul tău, a fost cea de a treia țară care a atins targetul. Petiția, aici.

Mâine se Decide Azi
Ne-am alăturat MÂINE SE DECIDE AZI, un manifest creat de Greenpeace Romania pentru o recuperare verde și echitabilă a economiei, alături de multe alte organizații din multe domenii. Citește si susține, dacă nu ai semnat deja.
 
Cover Story Defending Tomorrrow / Global Witness
Am avut onoarea să fim printre cele 3 organizații prezentate în raportul Global Witness din acest an, un raport care face o analiză la nivel mondial a riscurilor la care sunt supuși apărătorii naturii. Din păcate, în România s-a înegistrat un număr mare de protectori ai naturii asasinați în ultimul an, ceea ce plasează țara noastră  la egalitate cu Burkina Faso, Congo și Kazahstan. Citește aici.

Am fost prezenți din nou în presa internațională pentru a crește conștientizarea la nivel global asupra dezastrului din pădurile României. Iată aici doar două dintre acestea pentru care există și subtitrare în limba română:

Reportaj Al Jazeera / Pădurea violată
Reportaj BR TV / Măcelul pădurilor din Carpați
GABI PAUN
În numele naturii și al echipei Agent Green,
îți mulțumesc pentru susținere și îți doresc un an mai bun. 

Gabi Păun, 
Președinte Agent Green

Începe anul cu un cadou pentru natură
ARBORE SECULAR
Instagram
Facebook
Website
Email
 
 

 

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.