90% dintre români doresc interzicerea tăierilor în parcuri naționale, iar Romsilva a primit nota 3,80 la administrarea pădurilor și este corigentă

blank

Rezultatele sondajului de opinie național, 2015 comparativ cu 2021:

90% dintre români doresc interzicerea tăierilor în parcuri naționale
Romsilva a primit nota 3,80 la administrarea pădurilor și este corigentă

București, 25 mai 2021 – Agent Green publică astăzi rezultatele noului sondaj de opinie la nivel național realizat de Mercury Research despre preocupările românilor în privința problemelor de mediu, în mod special despre parcurile naționale și cine ar trebui să le îngrijească.

Studiul este unul comparativ cu anul 2015 când același realizator de studii oficiale a făcut un alt studiu pe o metodologie identică. Principalele rezultate arată printre altele că:

  • Opinia oamenilor despre cea mai mare problemă de mediu a rămas aproape neschimbată față de anul 2015 cu excepţia cantităţii prea mari de deşeuri aceast a fiind considerată cea mai mare problemă de 18% din populație în 2021 faţă de 7% în 2015
  • Tăierile excesive de păduri continuă să fie percepute ca fiind cea mai importantă problemă de mediu de aproximativ 42% dintre români
  • Calitatea administrării pădurilor de către Romsilva este în continuare percepută ca fiind slabă, cu toate că media calităţii a crescut la 3,80 din 10, faţă de anul 2015 când înregistra nota de 3,42
  • Dacă în anul 2015 populaţia ar fi preferat ca parcurile naţionale să fie administrate de ecologi şi silvicultori, în 2021 această preferinţă s-a extins şi pentru biologi şi geologi, în top fiind specialiștii în ecologie (93%)
  • La fel ca în anul 2015 populaţia consideră în proporţie de 90% că tăierile din parcurile naţionale trebuie mai degrabă interzise complet
  • Instituţiile pentru protecţia şi conservarea naturii, ONG-urile şi autorităţile locale sunt opţiunile preferate ale populaţiei în ceea ce priveşte administrarea parcurilor naturale şi naţionale

STUDIUL INTEGRAL
Raport_Studiu_Păduri_Mercury_RO_2021

Chintesența dorinței românilor este că tăierile în parcurile naționale trebuie complet interzise și că acestea trebuie administrate de specialiști în științele naturii. Publicul larg a sancționat aspru prestația Romsilva în parcurile naționale și recomandă implicit exmatricularea lor. Ministrul mediului nu le mai poate lua apărarea și trebuie să acționeze acum în consecință. Peste tot în lume parcurile naționale sunt strict protejate. În România, pădurile din acestea acoperă doar 1% din suprafața țării, însă mai bine de jumătate din acest puțin este liber la tăieri”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Agent Green a realizat o radiografie asupra stării de fapt despre situația parcurilor națioanale care disponibilă aici: https://www.agentgreen.ro/parcuri-nationale/

Deși opinia românilor este una cât se poate de clară, Romsilva a decis recent să cheltuiască bani publici pentru a da în judecată Agent Green pentru acțiuni de defăimare care s-ar fi desfășurat în perioada 2015-2021. Una dintre acțiuni desfășurată în pădurile virgine masacrate în munții Ciucaș a aparținut organizației Greenpeace și nu Agent Green așa cum reclamă Romsilva.

Este clar că proasta reputație a Romsilva nu are legatură activitatea Agent Green. Dar este strigător la cer că folosesc bani publici pentru a ne târî prin tribunale. Vom folosi acest studiu în instanță și vom cere Romsilva costurile aferente realizării acestuia”, a adăugat Păun.

Organizația a scos de asemenea la lumină prin serialul ”Un Masacru Național” starea deplorabilă din 5 parcuri naționale administrate de Romsilva (Semenic, Domogled, Chele Nerei, Călimani și Rodna). Serialul este disponibil aici pentru liberă distribuție:

Angi Șerban

Angi Șerban este antreprenor social, activistă, și vice-președinta organizației non-guvernamentale ,,Corupția Ucide” din 2020, cu experiență în zona civică de peste 7 ani.

Angi derulează în prezent, sub umbrela organizației, un proiect numit CIVISTARTER, prin care până la acest moment 300 de tineri au deprins abilități civice și au diseminat aceste informații în comunitățile lor.

Una dintre cele mai importante credințe ale ei este că dacă ai un scop, un plan, o echipă și muncești cu seriozitate, orice este posibil.

Angi a fost project manager la Casa Activistului – Hub civic, în perioada 2018 – 2020. Aici a ajutat la implementarea mai multor workshopuri de educație nonformală, la care au participat, în total, peste 2.000 de persoane.

Angi este și trainer NVDA – Non Violent Direct Action sau Acțiune Directă Non Violentă – prin care demonstrează că acțiunile civice pot fi duse la capăt și într-o manieră lipsită de violență.