Contact
 

Răspunsul AGENT GREEN către luarea de poziție a RNP ROMSILVA

Răspunsul AGENT GREEN către luarea de poziție a RNP ROMSILVA

AGENT GREEN apreciaza luarea de pozitie a RNP ROMSILVA (click aici pentru a vedea comunicatul) in privinta taierilor de paduri din arii naturale protejate, dar este dezamagita ca aceasta permite in continuare exploatarea padurilor in parcurile nationale. Totodata organizatia condamna tonul jignitor, emotional si total lispit de stiinta si elemente de conservarea naturii. AGENT GREEN cere interventia de urgenta a ministerului mediului pentru a inceta toate contractele ROMSILVA de administrarea parcurilor, precum si interzicerea cu desavarsire a taierilor de paduri in parcurile nationale.
„Parcurile nationale acopera doar 1,3% din suprafata tarii. Este infim dar ele sunt tot ce ne-a mai ramas din natura in stare pura si sunt esentiale pentru mentinerea vietii pe Pamant. Cu toate acestea ROMSILVA aproba an de an taieri in mai bine de doua treimi din acesti 1,3%. Daca ministerul nu ia masuri urgente atunci in curand nu mai ramane nimic autentic de protejat”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

In reactia ROMSILVA nu se face deloc referire la Cosava Mica, o padure virgina de 700 hecatre care a fost propusa spre a fi inclusa in patromoniul mondial UNESCO. „ROMSILVA nu a acceptat sa protejeze de drujbe niciun metru patrat din Cosava Mica, o padure virgina de toata frumusetea. O tine fortat fara argumente stiintifice in afara limitelor parcului national Semenic si in consecinta a eliminat-o din cursa pentru UNESCO” a spus Paun.

Intr-o adresa recenta a ministerului mediului catre AGENT GREEN se confirma ca din cele 23 de parcuri nationale si naturale administrate de Romsilva timp de un deceniu, doar 7 dintre acestea au un plan de management aprobat, iar bugetele alocate pentru aceste parcuri abia depasesc 2,5 milioane de euro pe an si asta doar pentru a pazi padurea care e de taiat. In acelasi timp ROMSILVA incaseaza anual cel putin 15 milioane de euro din lemnul taiat din parcuri. Mai mult, un document intern al ROMSILVA arata intentiile regiei Nationale a Padurilor de a abandona administrarea a patru parcuri nationale si naturale pentru ca rata profitului scazuse ingrijorator din cauza retrocedarii padurilor unor proprietari privati.

„Doar din Semenic ROMSILVA a scos de 11 ori mai multi bani decat a investit pe salariile si operatiuni, deci despre ce vorbim aici? Cu o performanta de 7 planuri de management aprobate din 23 in 10 ani putem discuta despre esecul perfect cand vine vorba de ROMSILVA la carma parcurilor. Iar cand vor sa abandoneze patru parcuri doar pentru ca nu mai aduc suficient profit din taierile de padure atunci devine clar ca ei nu au nimic in legatura cu protectia naturii” a spus Paun.

Comunicatul ROMSILVA care nu indica un responsabil al institutiei arata ca regia nu cunoaste nici cerintele IUCN si nici legislația națională pe care le trunchiaza datorită faptului că silvicultura nu este același lucru cu conservarea naturii. Prevederile categoriei II IUCN – Parc Național, sunt preluate parțial în legislația națională (Legea 49/2011), elemente fundamentale fiind omise. Spre exemplu una din recomandările IUCN prevede că pe minim 75% din suprafață să se aplice managementul pentru care a fost creată aria, ori in cazul Semenic in insusi comunciatul RNP se arata ca doar 30% din parc este scutit de taieri, deci ROMSILVA nu respectă nici recomandările organizațiilor internaționale, nu nici legislația națională si cu atat mai putin natura.

Comentariile ROMSILVA cu referire la filmul “Jaf în Parcul Național Semenic” sunt fara acoperire și jignitoare. Echipa de investigatii AGENT GREEN are o experienta indelungata in investigatii si se consulta cu specialisti de la universitati si institute de cercetare de renume din tara si din strainatate. Ori ROMSILVA nici macar nu a solicitat organizatiei date privind locatia taierilor sau a copacului a carui taiere este prezentata in film. „Declaratiile si jignirile ROMSILVA nu sunt constructive. Nici nu s-au obosit sa afle detalii despre taierile din parc sau sa imi ceara CV-ul din care ar fi aflat ca specialitatea mea este mai presus de silvicultura. Declaram startul oficial al campaniei prin care ne propunem sa mobilizam milioane de romani pentru a convinge ministerul mediului sa elimine ROMSILVA de la carma ariilor naturale protejate. 1 milion si jumatate de romani au vazut si apreciat deja ultimele doua investigatii AGENT GREEN care arata cum copaci din Retezat si Semenic ajung fie in vestul europei ca brichete pentru seminee sau cherestea pentru Siria.

AGENT GREEN cere Guvernului Romaniei sa interzica taierile de paduri in parcuri nationale, sa puna in functiune ANAP si sa includa de urgenta Cosava Mica, Barzavita si Groposu in zone de protectie integrala din Parcul National Semenic – Cheie Carasului

 

Pagina facebook Agent Green: https://www.facebook.com/agentgreen.ro

Petitie Agent Green: https://www.agentgreen.ro/stop-taieri/

Link comunicat ROMSILVA: http://www.amosnews.ro/rnp-romsilva-drept-la-replica-regia-este-un-administrator-responsabil-al-fondului-forestier-2015-02

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.