Contact
 

Jaf in fagetele multiseculare din Parcul National Semenic – Cheile Carasului

Jaf in fagetele multiseculare din Parcul National Semenic – Cheile Carasului

AGENT GREEN cere Guvernului infiintarea unei structuri noi de conservare a ariilor protejate

O investigatie AGENT GREEN arata ca in ultimii 6 ani Romsilva a dus o politica de exploatare agresiva in Parcul National Semenic. Intre 2009-2014 in acest parc national cel putin 366.422 de metri cubi de lemn au au fost exploatati din care Romsilva a incasat cel putin 8,14 milioane euro.

Parcurile nationale sunt adevarate temple ale naturii. Padurile lor nu trebuie taiate, insa Romsilva face milioane de euro de pe urma vanzarii lemnului din acestea”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green

In medie Romsilva care administreaza toate padurile statului roman, inclusiv parcurile nationale si naturale, a alocat pentru administrarea Parcului National Semenic doar 0,77 milioane de euro pentru acelasi interval, 2009-2014 [nota 1]. O adresa a Ministerului Mediului catre Agent Green arata ca dupa 10 ani de administrare Romsilva, Parcul National Semenic inca nu are plan de management aprobat, dar nici probleme cu taierile de padure [nota 2],.

Muntii Semenic adapostesc cele mai vaste paduri virgine de fag comun European din lume concentrate intr-un singur loc. Peisajul din acesti munti este o ultima mostra autentica din cum arata Europa dupa ultima glaciatiune. Surprinzator Guvernul Romaniei nu face nimic in privinta asta si lasa Romsilva sa isi faca de cap in parc”, a spus Paun.

Goana dupau profit si dezinteresul fata de conservarea unui patrimoniu natural unic a fost o politica constanta a celor de la Romsilva. Anul trecut Agent Green a publicat in exclusivitate intentiile regiei Nationale a Padurilor de a abandona administrarea a patru parcuri nationale si naturale pentru ca rata profitului scazuse ingrijorator din cauza retrocedarii padurilor unor proprietari privati [nota 3].

Motivatia de a face profit din taieri de padure din parcuri nationale este una gresita pentru a administra arii natural protejate. Romsilva este eminamente o regie pro profit. La carma parcurilor nationale avem nevoie de o entitate independenta cu profil pro conservare” este de parere Gabriel Paun.

Un film din cadrul investigatiei AGENT GREEN arata cum arbori din padure de fag ce a crescut in sute de ani in Parcul National Semenic sunt transportati la o fabrica din Bania, judetul Caras-Severin. Zeci de tiruri incarcate cu cherestea aburita pleaca lunar din Bania la portul Constanta si de aici mai departe in Siria. Rumegusul din acesti copaci monumente ale naturii ajunge la fabrica Kronospan din Sebes [nota 4]. Kronospan, o companie austriaca, este liderul mondial in productia de panouri din lemn.

Este jenant cum arbori seculari dintr-un parc national ajung niste produse primare de export. Romania nu castiga mai nimic si exporta locuri de munca, nu doar lemn”, a adaugat Paun.

In ultima perioada paduri virgine din Semenic au fost pierdute in fata drujbelor. De exemplu 700 hectare de padure virgina de fag din “Cosava Mica” care a fost propusa pentru a fi inclusa in patrimoniul mondial UNESCO este tinuta nejustificat in afara limitelor Parcului National Semenic [nota 5] si in prezent exploatata la viteze ingrijoratoare [nota 6]. De asemenea Administratia Parcului National Semenic – Cheile Carasului (Romsilva – Directia Silvica Resita) doreste sa desfiinteze Rezervatiile Naturale Groposu (879 ha) si Barzavita (2293.8 ha) pe motiv ca sunt deja afectate de taieri si intentioneaza sa le aduca la statutul de codru gradinarit [nota 6].

Pline de o valoare de conservare cu insemnatate globala, fagetele seculare din Cosava, Groposu si Barzavita sunt ciuntite chiar in acest moment pentru a rotunji profitul Romsilva. Speram ca Ministerul Mediului sa se delimiteze intentiile Romsilva care este de parere ca o padure virgina odata atacata de drujbe va trebui culcata in intregime la pamant”, a adaugat Paun.

ANAP (Agentia Nationala pentru Arii Protejate) este un proiect mai vechi al Ministerului Mediului uitat intr-un sertar din anul 2008.

Nascuta prin Hotarare de Guvern in anul 2008 si decedata prin neaplicare, ANAP ar fi putut reprezenta structura independenta formata din specialisti independenti pro conservare de care au nevoie ariile natural protejate din Romania. Este de o urgenta maxima ca Guvernul Romaniei sa operationalizeze ANAP”, a incheiat Paun.

AGENT GREEN cere Guvernului Romaniei sa interzica taierile de paduri in parcuri nationale, sa puna in functiune ANAP si sa includa de urgenta Cosava Mica, Barzavita si Groposu in zone de protectie integrala din Parcul National Semenic – Cheie Carasului.

NOTE:

[1] Adresa 16545 din 14.10.2014 a Ministerului Mediului catre AGENT GREEN (pagina 25)

[2] Adresa 16545 din 14.10.2014 a Ministerului Mediului catre AGENT GREEN (pagina 14 si 46)

[3] Nota 4448 din 16.4.2014 Romsilva / Serviciul Arii Protejate privind semnarea actelor aditionale pentru continuarea administrarii parcurilor nationale / naturale de catre Romsilva

[4] VIDEO investigatie AGENT GREEN

[5] Liber la drujba in Cosava Mica, 700 ha de padure virgina scoase din pix de pe lista UNESCO

http://www.romaniacurata.ro/liber-la-drujba-in-cosava-mica-700-de-hectare-de-padure-virgina-scoase-din-pix-de-pe-lista-unesco/

[6] Imagine din satelit cu Cosava Mica.

[7] Adresa 179 / 16.4.2008 Romsilva – Administratia Parcului National Semenic


Aduceți Pădurii Zâmbetul Înapoi!, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

footerfdsc

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

 

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.