Agent Green cere mai multă autoritate pentru Jandarmerie și Poliție pentru protejarea pădurilor

blank

Agent Green continuă lupta pentru protejarea pădurilor din România și pentru salvarea biodiversității unice din Estul Europei, în pofida atacurilor de discreditare venite chiar și din partea autorităților statului. Dezbaterile au fost generate în urma criticilor aduse de Agent Green [Nota 1] în procesul de modificare legislației privind constatarea și sancționarea contravențiilor silvice (legea 171/2010). În acest proces am atras atenția că Poliția Română, Jandarmeria și Poliția de Frontieră pierde putere în lupta pentru protejarea pădurilor, iar reacția Ministerului Apelor și Pădurilor [Nota 2] ne determină să revenim cu următoarele lămuriri.
Agent Green își întemeiază toate afirmațiile pe documentele lansate in spațiul public de către autoritățile Statului Român. Pentru corecta și completa informare am luat decizia să publicăm comentariile și amendamentele pe care consilierii juridici și silvici ai Agent Green le-au formulat pe marginea propunerilor de modificare a legii 171/2010.
Pentru a accesa documentele invocate accesați următorul link:
https://www.dropbox.com/sh/2ey9sluiy66zbem/AABKOPCm4Ta55OszXC4Tpr4Ha?dl=0
 
Precizăm ca toate aceste documente au fost înaintate atât Comisiilor de Agricultură și Silvicultură, respectiv de Mediu, din Camera Deputaților, cât și Ministerului Apelor și Pădurilor, având convingerea că vor fi analizate temeinic și luate în calcul atunci când va fi votată noua formă de modificare a legii.
”Întelegem să reiterăm importanța rolului pe care Poliția Română, Poliția de Frontieră și Jandarmeria, alături de instituțiile subordonate Ministerului Apelor și Pădurilor, îl au în lupta împotriva tăierilor ilegale și sancționarea celor care se fac vinovați de încălcarea legislației în vigoare.”, a spus Gabriel Păun, Președinte Agent Green.
”Pădurile virgine și cvasivirgine constituie una dintre cele mai prețioase bogății pe care țara noastră le are și este obligația Statului să le protejeze și a noastră ca ONG să semnalăm derapajele Statului. Ne-a intrigat faptul că modificările legislative propuse au eliminat însă din atribuțiile Jandarmeriei și Poliției de Frontieră posibilitatea de sancționare a hoților de lemne și a celor care, în mod abuziv, exploatează lemn în aceste arii protejate.”, a adăugat Păun.
Deși 4 parcuri Naționale, 7 Parcuri Naturale și alte zeci de Situri Natura 2000 se află în zona de frontieră a României, nu întelegem cum agenții Poliției de Frontieră, conform noilor reglementări, nu vor mai putea verifica legalitatea activităților de exploatare din arborete care îndeplinesc condițiile de a fi încadrate ca păduri virgine sau cvasivirgine sau pur și simplu le-au fost limitate anumite drepturi de control asupra activităților de exploatare și transport de masă lemnoasă în zona lor de competență exclusivă. Frontiera de Stat, cu alte cuvinte culoarul de frontieră, respectiv fâșia de protecție a frontierei de stat, intră de fapt exclusiv în atributiile Poliției de Frontieră.
Tot potrivit propunerilor de modificare a legii 171/2010, deși la nivel național aproximativ 500.000 de mii de hectare de pădure sunt fără pază și / sau administrare silvică, nu întelegem de ce, în anumite situații, nu s-ar mai putea beneficia de protecția sau intervenția Jandarmeriei și Poliției de Frontieră.
Problema tăierilor ilegale a fost un subiect discutat în două ședințe succesive ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării. În CSAT s-a stabilit necesitatea colaborării între autoritățile române. Considerăm că este esențial, pentru o colaborare integrată de succes între toate aceste autorități, să se asigure accesul la baza de date națioanlă (SUMAL), și nu să se îngrădească acest drept pentru unele dintre aceste autorități, așa cum iarăși găsim în propunerile de modificare. Similar, nu poate fi ingrădit dreptul de sancționare, dacă se dorește sprijinul efectiv al instituțiilor din subordinea Ministerului Afcerilor Interne (MAI).
”Toate aceste modificări și limitări ne intrigă, ne fac să ne ridicăm semne de întrebare și sa solicităm explicații. Nu înțelegem de ce, acum șase luni aceste trei autorități, Poliția Româna, Poliția de Frontieră și Jandarmeria, puteau fi competente, iar acum, fără nicio justificare tehnică și juridică nu mai pot beneficia de aceleasi responsabilități și atribuții. Acesta este motivul pentru care am făcut aceste demersuri și insistăm pentru o transparentizare accentuată, mai ales în condițiile în care problema tăierilor ilegale a devenit un subiect atât de sensibil, iar sincopele din procesul legislativ au fost speculate, mai mereu, de cei care vor să fure în continuare păduri”, a încheiat Păun.
[1] Postare Agent Green initiala:
https://www.facebook.com/agentgreen.ro/posts/1419979761394064:0
[2] Reactie MAP:
https://apepaduri.gov.ro/clarificari-legea-contraventiilor-silvice/