Contact
 

Agent Green expune soia MG cultivată ilegal în județul Botoșani

Agent Green expune soia MG cultivată ilegal în județul Botoșani

Ministerul Agriculturii nu poate ține culturile OMG sub control

7 voluntari Agent Green expun si distrug in aceasta dimineața cultura ilegala masiva cu soia modificata genetic (MG) din satul Corlateni, judetul Botosani in prezenta comisarilor Garzii Nationale de Mediu. Amenda pentru fermierul care a realizat cultura cu buna stiinta este de 80 000 lei. Cultura a fost descoperită saptamana trecuta de ”Unitatea pentru Crime de Mediu” a organizatiei. Probele pozitive preliminare au fost trimise atunci la laboratorul Umweltbundesamt din Viena care este certificat pentru analize OMG. Rezultatele oficiale au sosit ieri si au confirmat ca soia este MG [1]. Voluntarii au delimitat perimetrul, au afișat bannere cu mesajul ”STOP OMG”, au marcat parcela cu însemnul ce reprezintă riscul biologic si au incendiat primele plante MG iesite in cale, obligatia distrugerii totale revenind fermierului prins in ilegalitate. ”În acest moment avem certitudinea că soia pe care am descoperit-o este modificată genetic și că trebuie stopată imediat. Dăm o mână de ajutor comisarilor de mediu si distrugem primele plante din cultura ilegală prin incendiere pentru a ne asigura că nicio sămânță de aici nu va ajunge în farfuriile oamenilor sau că nu va da naștere unui nou organism modificat genetic în sol românesc”, a spus Gabriel Păun, Președinte Agent Green.

Soia MG nu este autorizată pentru cultivare în UE, iar România a interzis cultivarea acesteia încă din anul 2006. Cultivarea de OMG fără autorizație se sancționează cu amendă de la 50 000 la 80 000 lei [2]. Cu toate acestea culturile ilegale și cazurile de contaminare continuă să apară semn că OMG nu pot fi ținute sub control. Alimentele și furajele MG sunt respinse pe piața europeană, iar imaginea agriculturii României este puternic afectată de cazurile repetate de ilegalități cu OMG. ”Ne-am obișnuit ca Ministerul Agriculturii să invoce erori umane sau chiar să infirme cazuri de contaminare și de cultivare ilegală de OMG. Este timpul ca cei din conducerea ministerului să accepte că OMG nu pot fi ținute sub control și că afinitatea pentru astfel de culturi periculoase pentru mediu și sănătate va duce până la urmă la compromiterea produselor românești de calitate pe piața europeană”, a adăugat Păun.

Cele mai multe plante modificate genetic obținute prin tehnici de inginerie genetică s-au dovedit a fi o catastrofă pentru mediu, pentru sănătate și pentru fermieri. Ele pot afecta specii nevizate de faună, pot cauza toxicitate pentru organele interne rinichi și ficat și nici măcar nu conduc la recoltele miraculoase promise de corporațiile agro-chimice care le-au produs [3]. Mai mult, OMG conduc la sporirea cantităților de pesticide utilizate în agricultură și la apariția de super-buruieni și dăunători. ”Tabloul OMG încadrat de riscuri semnificative de mediu și de sănătate este umplut astăzi definitiv de dovada că astfel de creaturi nu pot fi ținute sub control. Ministrul Mediului are acum toate argumentele pentru a definitiva interzicerea OMG, iar ministrul agriculturii trebuie să îl susțină”, a încheiat Păun.

Agent Green cere:

  • Ministerului Agriculturii să susțină procedura de interzicere a OMG inițiată de Ministerul Mediului
  • Gărzii Naționale de Mediu să realizeze controale în toată țara pentru eradicarea soiei MG

 

NOTE:

[1] Raport de analiză M1010-030 al componentelor modificate genetic comandat de Agent Green și realizat de laboratorul Umweltbundesamt din Viena, Austria. Raportul este disponibil la cerere.

[2] Legea 247/2009

Art. 4

(1)Este interzisă introducerea pe piaţă a unui organism modificat genetic fără autorizaţie emisă de autoritatea competentă sau fără autorizaţie emisă de un alt stat membru.

Art. 70

(1) Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
3. nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 4 alin. (1), cu amenda de la 50.000 lei la 80.000 lei.
(2)Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de personalul împuternicit

de Garda Naţională de Mediu.

[3] Studii care arata ca OMG afecteaza specii nevizate, rinichii si ficatul animalelor testate, incurajeaza aparitia de noi daunatori si ca nu produc recoltele promise:

Catangui M.A. & Berg R.K. 2006.Western bean cutworm, Striacosta albicosta (Smith) (Lepidoptera

: Noctuidae), as a potential pest of transgenic Cry1Ab Bacillus thuringiensis corn hybrids in South

Dakota. Environmental Entomology 35 1439-1452.

Chen, D., Ye, G., Chen Y., Wu, Y., 2005. The effect of high temperature on the insecticidal properties of Bt cotton. Environmental and Experimental Botany 53:333-342.

Coghlan, A. (1999) Splitting headache. Monsanto`s modifies soya beans are cracking un in the heat. New Scientist, 20 Nov. 1999, p.25.

Dively, G.P., Rose, R., Sears, M.K., Hellmich, R.L., Stanley-Horn, D.E., Calvin, D.D., Russo, J.M. & Anderson, P.L. 2004. Effects on monarch butterfly larvae (Lepidoptera: Danaidae) after continuous exposure to Cry1Ab expressing corn during anthesis. Environmental Entomology 33: 1116-1125.

Faria, C.A., Wäckers, F.L., Pritchard, J., Barrett, D.A. & Turlings, T.C.J. 2007. High susceptibility of

Bt maize to aphids enhances the performance of parasitoids of lepidopteran pests. PLoS ONE 2:

e600. doi:10.1371/journal.pone.0000600.

Hellmich, R.L., Siegfried, B.D., Sears, M.K. Sears, Stanley-Horn, D.E., Daniels, M.J., Mattila, H.R., Spencer, T., Bidne, K.G. & Lewis, L.C. 2001. Monarch larvae sensitivity to Bacillus thuringiensis purified proteins and pollen. Proceedings of the National Academy of Sciences 98: 11925–11930.

Hernandez, M., Pla, M., Esteve, T., Prat, S., Puigdomenech, P. & Ferrando, A. 2003. A specific real-time quantitative PCR detection system for event MON810 in maize YieldGard R based on the 3’-transgene integration sequence. Transgenic Research 12: 179-189.

Stanley-Horn, D.E., G.P. Dively, R.L. Hellmich, H.R. Mattila, M.K. Sears, R. Rose, L.C.H. Jesse, J.E. Losey, J.J. Obrycki & L. Lewis. 2001. Assessing the impact of Cry1Ab-expressing corn pollen on monarch butterfly larvae in field studies. Proceedings of the National Academy of Sciences 98: 11931-11936.

Vendômois, J.S., Roullier, F., Cellier, D., Séralini GE, A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health, 2009

http://www.biolsci.org/v05p0706.htm

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.