Contact
 

Agent Green protesteaza la Ministerul Agriculturii pentru interzicerea OMG

Agent Green protesteaza la Ministerul Agriculturii pentru interzicerea OMG

Voluntari Agent Green protesteaza astazi la Ministerul Agriculturii deoarece Ministrul Tabara nu este capabil sa tina organismele modificate genetic (OMG) sub control.

Doisprezece activisti au adus Ministrului un sac plin cu soia de la Corlateni, judetul Botosani si realizeaza un test demonstrativ pentru a arata ca plantele sunt modificate genetic. La intrarea in Minister este afisat banner-ul pe care scrie “Valeriu TABARA = MONSANTO = OMG” pentru a expune situatia ministrului aflat in conflict de interese: in calitate de Ministru al agriculturii si de colaborator al corporatiei agrochimice americane in acelasi timp. Alti voluntari tin bannere cu simbolul de “Pericol biologic. STOP OMG!”.

Tocmai ne-am intors de la Corlateni sa oferim Ministrului dovada ca nu este capabil sa tina OMG sub control. Atat conflictul de interese cat si faptul ca OMG sunt necontrolabile trebuie sa il deteremine pe Tabara sa faca un gest respectabil si anume sa demisioneze” a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

Recent Ministrul a sustinut ca toti fermierii din Romania vor sa cultive OMG si a listat 56 de asociatii in sustienerea afirmatiei sale [1]. Imediat mai multe dinte aceste asociatii au dezmintit ca ar sustine cultivarea de OMG si l-au acuzat pe Ministru ca face declaratii false si abuzive in numele fermierilor [2].

Nu m-a intrebat nimeni nimic si asta este o practica uzuala la Ministerul Agriculturii. Nu numai sindicatul nostru este trecut acolo. Mai sunt si alte sindicate.” a spus Costel Caras, Presdintele Sindicatului National al Crescatorilor de Taurine din Romania.

Nici federatia noastra nu a facut vreun demers pentru aprobarea culturilor OMG” a adaugat Ivan Jinaru, reprezentant al Federatiei crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, ROMOVIS.

Soia MG nu este autorizată pentru cultivare în UE, iar România a interzis cultivarea acesteia încă din anul 2006. Cultivarea de OMG fără autorizație se sancționează cu amendă de la 50 000 la 80 000 lei. Cu toate acestea culturile ilegale și cazurile de contaminare continuă să apară semn că OMG nu pot fi ținute sub control. Alimentele și furajele MG sunt respinse pe piața europeană, iar imaginea agriculturii României este puternic afectată de cazurile repetate de ilegalități cu OMG. Cu toate acestea, Agent Green a expus ieri doua culturi ilegale cu soia MG pe raza comunei Corlateni din judetul Botosani.

Cele mai multe plante modificate genetic obținute prin tehnici de inginerie genetică s-au dovedit a fi o catastrofă pentru mediu, pentru sănătate și pentru fermieri. Ele pot afecta specii nevizate de faună, pot cauza toxicitate pentru organele interne rinichi și ficat și nici măcar nu conduc la recoltele miraculoase promise de corporațiile agro-chimice care le-au produs [3]. Mai mult, OMG conduc la sporirea cantităților de pesticide utilizate în agricultură și la apariția de super-buruieni și dăunători.

Agent Green cere:

  • Ministrului Tabara sa isi dea demisia din orice functie de conducere din Ministerul Agriculturii;
  • Ministerului Agriculturii sa sustina demersul Ministerului Mediului de interzicere a OMG;
  • Directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala Botosani sa faca dovada diistrugerii soiei MG din Corlateni.

 

NOTE:

[1] Comunicat de presa MADR, 10.09.2010

http://www.madr.ro/pages/view_presa.php?id=2836

[2] Dezmintiri ale unor asociati despre care ministrul Tabara a declarat ca sustin OMG:

http://observator.a1.ro/social/Organismelor-Modificate-Genetic-pro-si-contra_20663.html

[3] Studii care arata ca OMG afecteaza specii nevizate, rinichii si ficatul animalelor testate, incurajeaza aparitia de noi daunatori si ca nu produc recoltele promise:

Catangui M.A. & Berg R.K. 2006.Western bean cutworm, Striacosta albicosta (Smith) (Lepidoptera

: Noctuidae), as a potential pest of transgenic Cry1Ab Bacillus thuringiensis corn hybrids in South

Dakota. Environmental Entomology 35 1439-1452.

Chen, D., Ye, G., Chen Y., Wu, Y., 2005. The effect of high temperature on the insecticidal properties of Bt cotton. Environmental and Experimental Botany 53:333-342.

Coghlan, A. (1999) Splitting headache. Monsanto`s modifies soya beans are cracking un in the heat. New Scientist, 20 Nov. 1999, p.25.

Dively, G.P., Rose, R., Sears, M.K., Hellmich, R.L., Stanley-Horn, D.E., Calvin, D.D., Russo, J.M. & Anderson, P.L. 2004. Effects on monarch butterfly larvae (Lepidoptera: Danaidae) after continuous exposure to Cry1Ab expressing corn during anthesis. Environmental Entomology 33: 1116-1125.

Faria, C.A., Wäckers, F.L., Pritchard, J., Barrett, D.A. & Turlings, T.C.J. 2007. High susceptibility of

Bt maize to aphids enhances the performance of parasitoids of lepidopteran pests. PLoS ONE 2:

e600. doi:10.1371/journal.pone.0000600.

Hellmich, R.L., Siegfried, B.D., Sears, M.K. Sears, Stanley-Horn, D.E., Daniels, M.J., Mattila, H.R., Spencer, T., Bidne, K.G. & Lewis, L.C. 2001. Monarch larvae sensitivity to Bacillus thuringiensis purified proteins and pollen. Proceedings of the National Academy of Sciences 98: 11925–11930.

Hernandez, M., Pla, M., Esteve, T., Prat, S., Puigdomenech, P. & Ferrando, A. 2003. A specific real-time quantitative PCR detection system for event MON810 in maize YieldGard R based on the 3’-transgene integration sequence. Transgenic Research 12: 179-189.

Stanley-Horn, D.E., G.P. Dively, R.L. Hellmich, H.R. Mattila, M.K. Sears, R. Rose, L.C.H. Jesse, J.E. Losey, J.J. Obrycki & L. Lewis. 2001. Assessing the impact of Cry1Ab-expressing corn pollen on monarch butterfly larvae in field studies. Proceedings of the National Academy of Sciences 98: 11931-11936.

Vendômois, J.S., Roullier, F., Cellier, D., Séralini GE, A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health, 2009

http://www.biolsci.org/v05p0706.htm

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.