Contact
 

Agent Green publică politicile marilor magazine privind comercializarea becurilor economice și reciclarea celor uzate

Agent Green publică politicile marilor magazine privind comercializarea becurilor economice și reciclarea celor uzate

Cora, Metro și Baumax elimină becurile incandescente mai puternice de 65W

Agent Green lansează astăzi la nivel național ediția I-a a ghidului ”Green my light” pentru consumatori privind politicile celor mai mari 23 de lanțuri de magazine față de reciclarea becurilor economice uzate și eliminarea de la comercializare a becurilor incandescente mai puternice de 65W. Versiunea imprimată a ghidului va fi distribuită către centrele comerciale și în împrejurimile acestora, iar cea electronică este diseminată pe internet pentru mass media [nota 1].

Ghidul reprezintă rezultatul investigațiilor Agent Green din perioada aprilie-iunie 2009 asupra celor mai mari 23 de lanțuri de magazine privind politicile de reciclarea becurilor uzate și de eliminarea de la comercialziare a becurilor incandescente mai puternice de 65 W începând cu 1 ianuarie 2010. Investigațiile au însemnat atât chestionare adresate magazinelor, cât și vizite la raft. Aspectele verificate au fost: eliminarea becurilor incandescente mai puternice de 65W începând cu 1 ianuarie 2010, amplasarea în loc public de containere de colectare pentru becurile uzate, afișarea la raft a timbrului verde pentru becuri economice și tuburi fluorescente, afișarea la loc vizibil a obligației legale a distribuitorului de a prelua gratuit un bec uzat pentru unul nou cumpărat, comercialziarea de becuri fără identitatea producătorului și fără simbolul pubelei barate pe produs [nota 2], pe ambalaj și/sau pe instrucțiunile de folosire. Corpurile de iluminat comercializate cu surse de iluminat incluse în preț au fost demontate pentru verificarea informațiilor despre producător și identificarea pubelei barate.

Rezultatele investigațiilor arată că Billa, Bricostore, Baumax, Cora, Hornbach, Metro, Penny, Real, Domo, și Praktiker sunt magazine responsabile față de mediu și față de consumatori în privința becurilor comercializate. Acestea fac dovada reciclării becurilor uzate. Mai mult, Cora, Metro și Baumax sunt cu un pas înaintea guvernului și a Comisiei Europene în ceea ce privește interzicerea comercializării becurilor cu incandescență mai puternice de 65W începând cu 1 septembrie 2010. Aceste magazine s-au angajat în scris că vor elimina astfel de becuri de pe rafturi încă de la 1 ianuarie 2010.

De cealaltă parte Auchan, Carrefour, G’Market, Ikea, Kaufland, Mega Image, Mr Bricolage, Plus, Selgros, Spar, Dedeman, KIKA și Ataș nu au putut face dovada că reciclează becurile. Unele vând chiar și becuri ilegale, fără a afișa pubela barată și identitatea producătorului. ”Suntem mulțumiți că 10 din 23 de magazine mari garantează încă de la prima strigare că reciclează becurile. Suntem și mai satisfăcuți că 3 dintre acestea au luat-o înaintea guvernului și că vor elimina de pe rafturi becurile incandescente mai puternice de 65W din ianuarie 2010. Îndemnăm restul de magazine mari să intre imediat în rândul celor atente la poluare și la schimbările climatice ”, a spus Gabriel Păun, coordonator media și campanii, Agent Green.

Becurile economice și tuburile fluorescente sunt surse de lumină eficiente energetic, rezistă până la 10 ani, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și la salvarea climei. Totuși acestea conțin mercur și pot polua mediul atunci când se sparg. Poluarea organismului uman cu mercur se numește hidrargirie și contactul direct cu acesta poate cauza efecte negative neurologice și renale. De aceea aceste surse de lumină trebuie reciclate și nu aruncate la gunoi. Reciclarea acestora de face de către producători conform cu Directiva Europeană 2002/96/CE și cu Hotărârea de Guvern 448/2005.

Agent Green cere:
– distribuitorilor de becuri din România să garanteze imediat în public că reciclează becurile economice și tuburile fluorescente uzate
– Gărzii Naționale de Mediu să demareze controale la nivel național pentru verificarea magazinelor care nu pot garanta că reciclează becurile uzate conform HG 448 / 2005

Note:

[1] Versiunea electronică a ghidului ”Green my light” este disponibilă la cerere

[2] HG 448 / 2005 – ANEXA Nr. 4: SIMBOL pentru marcarea echipamentelor electrice şi electronice

Simbolul care indică faptul că echipamentele electrice şi electronice fac obiectul unei colectări separate reprezintă o pubelă cu roţi barată cu două linii în formă de X, ca în imaginea de mai jos. Simbolul trebuie să fie tipărit vizibil, lizibil şi durabil.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.