Agent Green salută decizia Ministerului Mediului de interzicerea vânătorii de trofee

blank

Comunicat de presă Agent Green

București, 5 octombrie 2016

Riscul braconajului este de acum mult mai mare și trebuie luat în calcul

Agent Green salută decizia Ministerului Mediului anunțată seara trecută prin care practic se interzic cotele anuale de recoltare și vânătoarea de urs, lup, râs și pisică pentru trofee. Decizia vine și ca urmare a petițiilor1 lansate de ONG-urile de mediu și de miile de scrisori de susținere trimise ministerului de către români.

În câteva zile s-ar fi deschis sezonul de vânătoare, așa că decizia de ultim moment a salvat viața a 1691 de urși, lupi și pisici sălbatice. Momentul are o semnificație istorică pentru Europa, unde România nu are egal la capitolul biodiversitate. Avem cele mai multe păduri virgine rămase și cei mai mulți urși, lupi și râși. Elveția și Austria nu se mai pot lăuda cu nici măcar unul”, a spus Gabriel Păun, fondatorul Agent Green.

Pentru situațiile de urgență, se intenționează înființarea Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS) în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Operaționalizarea SUAS este esențială deopotrivă pentru protejarea comunităților locale și pentru prevenirea și combaterea braconajului care rică să scape de sub control acum că nu se mai pot împușca legal carnivorele mari. Ideea de a face SUAS sub MAI este bună și o susținem”, a adăugat Păun.

Avem însă o problemă în privința situațiilor de urgență. Dacă acestea se vor îndesi atunci va apărea suspiciunea rezonabilă că avem de a face cu o vânătoare pentru trofee mascată. De aceea, în cazuri extreme noi sugerăm tranchilizare urmată de eutanasiere, înainte de a se ajunge la folosirea glonțului. Iar înainte de toate, să nu se comită abuzuri și să se facă dovada că s-a încercat rezolvarea situației. Animalele pot fi exportate în țări Europene care nu mai au și sunt pregătite și capabile să le primească în sălbăticie”, a încheiat Păun.

În ultimii 5 ani au fost împușcate pentru trofee 1360 pisici sălbatice, 1394 urși, 24o râși și 967 lupi. Nimeni nu se știe câte animale din aceste specii au mai rămas deoarece nu există studii independente de măsurarea populațiilor.

Solicitări Agent Green:

  • Decizia Ministerului Mediului de eliminarea cotelor și trofeelor să fie sprijinită prin Hotărâre de Guvern

  • SUAS să fie operaționalizată până la 1 decembrie și să fie responsabilă de prevenirea braconajului și protejarea comunităților locale

  • Eutanasierea animalelor ca procedură standard doar când alte soluții au eșuat

1 Petiția pentru interzicerea vânătorii de trofee a strâns 11375 de semnături în doar 2 zile:

https://www.agentgreen.ro/petitie-pentru-interzicerea-vanatorii-de-trofee/