Contact
 

AGENT GREEN saluta semnarea declaratiei Danube Soya

AGENT GREEN saluta semnarea declaratiei Danube Soya

Romania – campioana la soia nemodificata genetic daca MADR ofera subventii

AGENT GREEN saluta decizia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de a semna declaratia Danube Soya. Astazi la Viena, Austria are loc intalnirea membrilor organizatiei Danube Soya si se discuta despre planul pentru anul agricol 2013 si urmatorii ani.

Este o veste minunata pe care o pot oferi astazi la cald cu ocazia intalnirii din Viena a membrilor din 17 tari riverane la Dunare si afluentii sai. Romania care pana de curand era singura tara indecisa in privinta semnarii declaratiei Danube Soya a apasat pe acceleratie si s-a raliat politic, economic si academic la productia de soia nemodificata genetic”, declara Gabriel Paun, Presedinte Agent Green, organizatie membra a Danube Soya.

In urma cu 10 zile AGENT GREEN a atrasese atentia publicului international ca Romania era singura tara de la Dunare care nu isi manifestase intentia de a semna declaratia Danube Soya. Ministri ai agriculturii din tarile Dunarene s-au intalnit la Berlin cu ocazia “Saptamanii Verzi” si au semnat. Ministrul Daniel Constantin, desi prezent la Berlin, nu a semnat declaratia la evenimentul special organizat pe 19 ianuarie.

Inainte de 1989 Romania cultiva peste 500.000 hectare cu soia nemodificata genetic, ceea ce plasa tara in topul producatorilor europeni cu aceasta planta. In anul 2006, la 8 ani de la introducerea soiei modificata genetic, Romania devenise lider continental la culturile transgenice. A urmat interzicerea soiei MG si din 2007 s-a cultivat doar soia nemodificata genetic dar pe suprafete nesemnificative, doar 70.000 hectare in 2012. Romania a creat soiuri foarte competitive de soia si detine zone favorabile vaste pentru cultivare insa este necesar si de un sprijin financiar imediat din partea MADR pentru a salta rapid suprafata cultivata. “Campioana cu istorie pozitiva dar si negativa, Romania are sansa sa redevina imediat in fruntea productiei de soia nemodificata genetic din Europa. Este nevoie de subventii pentru fermieri si in acelasi timp sa protejam soiurile romanesti performante si adaptate la conditiile de clima si la solul romanesc”, adauga Paun.

Danube Soya reprezinta alternativa Europeana nemodificata genetic la importurile din America unde suprafete imense din padurile tropicale, mai ales din Amazon, sunt defrisate permanent pentru a face loc monoculturilor cu soia, in mare parte modificata genetic. Treptat Europa a ajuns astazi aproape total dependenta de soia de peste ocean. Acest monopol a condus in ultimii la cresterea excesiva si nejustificata a pretului la furajele pentru animalele de ferma si in consecinta a carnii si a lactatelor. “Danube Soya poate dezrobi Europa, ar aduce beneficii fermierilor europeni, satisface exigentele libere de OMG ale consumatorilor, ar salva Amazonul si ar reduce masiv emisiile de CO2 prin anularea transportului peste mari si oceane”, reaminteste Paun.

AGENT GREEN solicita MADR sa ofere sprijin financiar fermierilor pentru productia de soia nemodificata genetic.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.