“Amazonul Europei”: Noul inventar PRIMOFARO dezvaluie ca Romania are inca o imensa bogatie naturala

COPYRIGHT MATTIAS SCHICKHOFER

Bucuresti/ Radolfzell: Europa este in stare de soc din cauza distrugerii padurilor din Amazon, insa cele mai vaste si valoroase paduri naturale din Europa Centrala dispar in ritm accelerat din cauza exploatarilor forestiere masive. Pentru a identifica locurile in care se gasesc cele mai valoroase paduri din Romania, Fundatia EuroNatur a comandat un inventar amanuntit pentru a le identifica. Rezultatul se numeste PRIMOFARO si vine de la ~ PRIMary and Old growth Forest Areas of ROmania / Padurile Primare si Seculare e ale Romaniei.

Inventarul PROMOFARO este disponibil aici:
https://www.saveparadiseforests.eu/wp-content/uploads/2019/10/PRIMOFARO_24092019_layouted.pdf

Rezultatele sunt promitatoare, dar in aceeasi masura ingrijoratoare: Romania inca detine cel putin 526 000 de hectare de paduri potential naturale si primare, mai mult decat orice alt stat membru UE (cu exceptia Scandinaviei). Insa aceeasi analiza ne arata ca distrugerea padurilor avanseaza intr-un ritm deosebit de accelerat.

Inventarul PRIMOFARO se bazeaza pe criterii de identificare stiintifica si a fost conceput prin analiza vizuala a imaginilor satelitare si regionale. Hartile digitale PRIMOFARO au fost validate prin vizite in teren, si in premiera, prin comparatia amanuntita a imaginilor satelitare actuale si istorice, din programul declasat US Army CORONA (1960)

Pe hartie, doua treimi – mai mult de 300 000 de hectare – din padurile naturale ale Romaniei sunt incluse in reteaua europeana Natura 2000, incluzand si parcuri naturale si nationale. Dar majoritatea acestor paduri nu beneficiaza de niciun fel de protectie. Doar 6% dintre ele au fost incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine pana in acest moment. Acesta include doar padurile declarate cu strictete “paduri virgine”, in timp ce restul padurilor aproape la fel de valoroase sunt excluse complet si in consecinta, degradarile sunt omniprezente in siturile Natura 2000 si in parcurile nationale. PRIMOFARO arata ca aproape 50% dintre padurile virgine, care au fost identificate in proiectul “Pin Matra” in anul 2005, au fost deja distruse sau degradate.

“Am privit mai departe de criteriile stricte ale padurilor virgine in mod intentionat, pentru ca scopul a fost sa identificam paduri cu importanta biologica si climatica ridicata. Aproximativ 8% dintre padurile Romaniei sunt inca intr-un stadiu cat se poate de natural. Acestea pot fi denumite echivalentul padurii Amazoniene pentru Europa. Putinele paduri virgine care au mai ramas exclud paduri primare deosebit de importante. Padurile primare si seculare au devenit extrem de rare in Europa, toate trebuie sa aiba statut de protectie speciala, “ subliniaza Matthias Schickhofer, co-autor PRIMOFARO.

“Europa trebuie sa actioneze impreuna pentru a conserva mostenirea naturala impresionanta a Romaniei. Solutia este suportul financiar pentru compensarea proprietarilor de paduri private. Nu in ultimul rand, Romania trebuie sa respecte in totalitate legea internationala si legislatia Natura2000: padurile naturale Natura2000 care se afla pe proprietatea statului trebuie sa fie protejate prin actiune guvernamentala imediat,” spune Gabriel Schwaderer, Director Executiv al Fundatiei Euronatur.

“Guvernul Romaniei a esuat in protejarea padurilor primare si seculare. In timp ce ii tinea pe ecologisti ocupati cu poveri birocratice in conjunctie cu Catalogul Padurilor Virgine, zeci de mii de hectare de padure naturala din situri Natura 2000 si parcuri nationale au fost distruse. Legislatia Europeana ne obliga sa protejam toate padurile in stare de buna conservare, nu doar cateva muzee de paduri virgine,” a incheiat Gabriel Paun, Presedintele Agent Green.

Agent Green si EuroNatur apeleaza la Uniunea Europeana sa ia masuri urgente pentru a salva “Amazonul Europei” si sa se asigure ca legislatia Natura2000 este respectata in Romania.

CONTEXT

Rezultate detaliate ale inventarului PRIMOFARO:

  • Analizele arata cele mai mari intinderi de paduri primare si seculare din UE (526.000 ha) , cu exceptia Scandinaviei
  • Doar 116 589 hectare (55%) din inventarul Pin Matra din anul 2005 apar sa mai fie intacte astazi
  • 332 844 hectare (63%) se gasesc in situri Natura 2000, care se suprapun cu parcurile nationale. Nici in aceste zone teoretic protejate, padurile nu sunt in siguranta.

METODOLOGIA

PRIMOFARO incearca sa identifice padurile primare si seculare ale Romaniei – paduri virgine, dar si paduri care este posibil sa fi fost influentate de om intr-un timp foarte indepartat. Ambele tipuri de paduri gazduiesc cea mai bogata biodiversitate si captureaza cele mai mari cantitati de carbon.

Harta digitala PRIMOFARO este bazata pe analiza detaliata a imaginilor satelitare, si aplica criterii stiintifice pentru a face diferenta intre padurea naturala si padurea de productie. Analiza a fost calibrata prin folosirea imaginilor zonelor model prin numeroase vizite in teren, pe parcursul a mai mult de 2 ani), si prin corelarea cu date din proiecte partenere de cercetare pentru paduri – proiectul REMOTE, condus de Universitatea din Praga si un proiect de cartare de paduri, conduse de Forsthochschule Rottenburg, finantat de Deutsche Bundesstiftung Umwelt).
Rezultatele au fost validate in timpul vizitelor in teren si printr-o verificare minutioasa a hartilor digitale cu imagini istorice CORONA – serie de imagini de spionaj declasate de Armata SUA in 1960. Aceasta metodologie a avut loc in premiera in Romania. Analiza detaliata a suprapunerilor a fost facuta vizual. Doar 2% din setul initial de date arata semne de defrisare in 1960, iar acest poligoane au fost excluse din harta digitala PRIMOFARO.

Directivele UE pentru natura nu restrictioneaza obligatia conservarii la paduri virgine. Directivele Habitate si Pasari  au scopul de a asigura evitarea degradarii si distrugerii habitatelor si a speciilor listate ca avand un statut de conservare bun. Romania esueaza total in implementarea acestor legi europene.
Pe 10 Septembrie, Agent Green, EuroNatur Si ClientEarth au inaintat o plangere la Comisia Europeana, despre incalcarile sistematice ale legislatiei europene de catre statul roman, in domeniul padurilor.