Amputarea inspectorului pădurii încurajează furtul de lemn

blank

Comunicat de presă Agent Green
București, 17 iulie 2018

Agent Green este revoltată că tergiversarea operaționalizării portalului ”InspectorulPadurii.ro” permite degradarea continuă a pădurilor. Toate funcțiunile portalului au fost realizate și cu toate acestea Ministerul Apelor și Pădurilor a prorogat repetat în aprilie și octombrie 2017 operaționalizarea acestuia.
 
Probabil că Guvernul se teme că prea multă transparență și trasabilitate nu va mai putea permite furtul. Altă explicație nu avem pentru această întârziere inacceptabilă. În prezent marea hoție se întâmplă în depozitele cu lemne unde se amestecă lemnul legal cu cel ilegal și chiar cu cel provebit din parcuri naționale și păduri virgine”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Astăzi, într-o conferință de presă susținută la București, organizația EIA a publicat un raport care arată că firmele care aprovizionează firma de procesare a lemnului, Holzindustrie Schweighofer, au transportat în ultimele 18 luni cel puțin 35.000 m3 doar din parcurile naționale Rodna și Călimani, deși compania s-a angajat public[1]că nu mai acceptă lemn din parcuri naționale[2]. Agent Green a atras atenția în urmă cu 18 luni că dezpozitele de lemn sunt locul unde se ”spală” lemnul furat[3].

Nicio promisiune și nicun angajament nu poate fi respectat atâta timp cât problema depozitelor nu se va rezolva prin exttinderea funcțiunilor inspectorului pădurii prin crearea unui registru electronic în timp real și accesibil publicului. Jaful a curprins chiar și pădurle din parcurile naționale, adică acel 1% din suprafața țării care ar fi trebuit să râmână intact”, a adăugat Păun.

Raportul EIA: https://eia-global.org/reports/20180717-behind-the-scenes
Cele mai recente reportaje din seria ”Un masacru Național” arată dezastrul din parcurile naționale Semenic – Cheile Carașului: https://vimeo.com/245355815
Domogled – Valea Cernei: https://vimeo.com/245353299
Solicitări adresate Ministerului Apelor și Pădurilior:

  1. Să redeschidă accesul publicului la transporturi mai vechi de 72 de ore
  2. Să publicare legătura dintre transporturile de lemn și amenajamentele silvice adăugând numărul APV-ului (actul de punere în valoare) care arată exact de unde s-a tăiat lemnul, ce specie, volum aprobat și coordonatele GPS pentru perimetrulaprobat
  3. Să adauge straturi suplimentare pentru a evidenția limitele siturilor Natura 2000, a parcurilor naționale și naturale, a monumentelor naturii și a rezervațiilor

Solicitări adresate Holzindustrie Schweighofer:
–       Să înceteze imediat toate contractele cu furnizorii care exploatează și transportă lemn din parcuri naționale și păduri virgine
–       Să nu se mai aprovizioneze cu lemn din depozite până când sistemul de trasabilitate ”Timflow” nu va acoperi traseul lemnului din locul precis al tăierii din pădure până la rampa de încărcare în camion și traseul lemnului care trece prin depozitele firmelor intermediare

[1]https://www.agentgreen.ro/paduri-din-parcul-national-retezat-ard-de-craciun-seminee-europene/
[2]Video: Păduri din Retezat ard în șeminee vest-europene

[3]Video: Depozitele, Mașina de Spălat Lemn Ilegal din Păduri Virgine

Angi Șerban

Angi Șerban este antreprenor social, activistă, și vice-președinta organizației non-guvernamentale ,,Corupția Ucide” din 2020, cu experiență în zona civică de peste 7 ani.

Angi derulează în prezent, sub umbrela organizației, un proiect numit CIVISTARTER, prin care până la acest moment 300 de tineri au deprins abilități civice și au diseminat aceste informații în comunitățile lor.

Una dintre cele mai importante credințe ale ei este că dacă ai un scop, un plan, o echipă și muncești cu seriozitate, orice este posibil.

Angi a fost project manager la Casa Activistului – Hub civic, în perioada 2018 – 2020. Aici a ajutat la implementarea mai multor workshopuri de educație nonformală, la care au participat, în total, peste 2.000 de persoane.

Angi este și trainer NVDA – Non Violent Direct Action sau Acțiune Directă Non Violentă – prin care demonstrează că acțiunile civice pot fi duse la capăt și într-o manieră lipsită de violență.