Coaliția pentru mediu cere ministrului Borbely moratoriu 5 ani la cultivarea OMG

blank

Coaliția pentru mediu formată din 64 de organizații de protecția mediului din România cere astăzi domnului Laszlo Borbely, ministrul mediului, să introducă un moratoriu timp de 5 ani pentru interzicerea cultivării de organisme modificate genetic (OMG) obținute prin tehnici de inginerie genetică.

Cererea coaliției se referă la cele două OMG autorizate pentru cultivare în UE (porumbul MON810 și cartoful Amflora) și este depusă astăzi la cabinetul ministrului sub forma unei scrisori deschise însoțită de o sinteză de considerente științifice, legale și economice care demonstrează că OMG reprezintă o amenințare la adresa sănătății oamenilor, a mediului și a agriculturii din România [1]. Printre argumentele ce susțin cererea de moratoriu a ecologiștilor se află:
01) Efectele asupra ecosistemelor naturale şi agricole includ toxicitate demonstrata ştiinţific asupra organisme benefice şi nevizate (ex.fluturii) şi efecte negative pe termen lung asupra solului, asupra apelor curgătoare şi asupra practicilor de agricultură durabilă.
02) Efectele negative asupra sănătăţii animalelor testate. Cartoful Amflora conține gene ce dau rezistenţă la antibiotice, iar porumbul MON810 cauzează semne de toxicitate pentru rinichii şi ficatul animalelor testate. Astfel, aceste probleme de sănătate pot apărea şi la populaţia umană.
03) Contaminarea culturilor învecinate este deja un fapt demonstrat, iar coexistenţa plantelor MG cu cele non-OMG s-a dovedit că nu este o opţiune. De aceea, astăzi doar 5 state membre ale UE din 27 mai cultivă plante transgenice.
04) În prezent nu există studii privind siguranţa OMG pentru regiunile biogeografice din România, iar publicul nu a fost consultat în procesul de luare a deciziei.
05) Cartoful Amflora nu este necesar în România, conform punctului de vedere al Institutului Cartofului. În privinţa porumbului MON810 dăunătorul pentru care acesta a fost creat (viermele sfredelitor al porumbului) nu cauzează pagube însemnate în România, are duşmani naturali şi nu este adaptat condiţiilor pedoclimatice din România. S-a constatat că seceta din anul 2007 a calamitat acest proumb 100% în judeţul Iaşi.

La 9 februarie ministrul Borbely s-a declarat 100% în favoarea poziției adoptate de Austria privind cultivarea OMG deoarece consideră că România trebuie să poziționeze pe piață produsele ecologice [2]. Se știe că Austria nu a permis niciodată cultivarea pe teritoriul său a vreunui OMG și a că a interzis cultivarea MON810 încă din 1998, adică odată cu autorizarea acestuia de către Comisia Europeană.

Astăzi, cele mai importante organizații de mediu din România, îi reamintesc ministrului Borbely că a făcut o promisiune în privința problemei OMG. Au trecut aproape 3 luni și promisiunea domniei sale a rămas gratuită. Știm că între timp a fost vizitat de corporațiile agro-chimice care produc OMG și care doresc să dețină controlul asupra României cu orice preț, însă România nu este de vânzare. Nu este nevoie ca generații întregi după noi să sufere din cauza unor politicieni mediocrii. Trebuie să protejăm în egală măsură mediul, sănătatea și agricultura și asta trebuie să se întâmple acum cât nu este prea târziu. Moratoriul pe 5 ani este soluția. În acest răstimp este nevoie să se facă eforturi susţinute pentru susținearea femrierilor să producă ecologic şi pentru utilizarea soiurilor de plante româneşti adaptate la condiţiile pedo-climatice specifice regiunilor biogeografice din ţara noastră”, a spus Gabriel Păun, reprezentant desemnat al Coaliției pentru Mediu pe problema OMG și Președinte Agent Green.

NOTE:
[1] Materialul este disponibil la cerere.
[2] Comunicat de presa al Ministerului Mediului din 09.02.2010
https://www.mmediu.ro/media/comunicate/02_Februarie_2010/09.02.2010b.htm

Ce este Coaliţia pentru Mediu?

Coaliţia pentru Mediu s-a constituit ca grup informal în noiembrie 2009, ca rezultat al Forumului ONG de Mediu. Coaliţia îşi propune să contribuie la dezvoltarea durabilă a României şi la implicarea societăţii civile în acest proces
Coaliţia a fost iniţiată de 46 de organizaţii neguvernamentale de protecţia mediului din România, iar în prezent are 64 de membri. Obiectivele coaliţiei se referă la: creşterea conştientizării populaţiei şi a implicării acesteia în acţiuni de protecţia mediului, îmbunătăţirea calităţii educaţiei în domeniul dezvoltării durabile, conştientizarea şi responsabilizarea factorilor de decizie, implicarea ONG-urilor în dezvoltarea politicilor publice de mediu, îmbunătăţirea reprezentativităţii ONG-urilor şi a cadrului instituţional în care acestea ăşi desfăşoară activitatea.

Membrii Coaliţiei pentru Mediu sunt exclusiv organizaţii neguvernamentale de mediu, sprijinite in organizarea activităţii CM de către Secretariatul Coaliţiei.. Ca urmare a constituirii coaliţiei în noiembrie 2009, Fundaţia TERRA Mileniul III a fost desemnată de către membri să găzduiască Secretariatul CM până la alegerea unei noi organizaţii sau până la expirarea termenului de 1 an de la învestire.
Conducerea Coaliţiei de Mediu este asigurată de Adunarea Generală şi Consiliul Reprezentativ. Acesta este format din şapte membri, funcţionând ca o structură colegială. Reprezentanţii ONG în Consiliu sunt: Lavinia Andrei – TERRA Mileniul III; Laszlo Potozky – Fundatia pentru Parteneriat; Eliza Teodorescu – Asociatia ALMA-RO; Erika Stanciu – ProPark Fundatia pentru Arii Protejate; Gabriel Parauan – Clubul Ecologic Translivania; Andrei Blumer – Asociaţia de Ecoturism din Romania; Codruta Nedelcu – Asociatia ARIN.
Cei 64 de membri ai Coaliţiei pentru Mediu sunt:

 1. Actiunea Civica Directa
 2. Actiunea Ecologica Romana
 3. Amoeba Eco Center
 4. Asociatia 22 Decembrie 1989
 5. Asociatia Agent Green
 6. Asociatia AGORA – Grup de Lucru pentru Dezvoltare Durabila
 7. Asociatia ALMA-RO
 8. Asociatia ARIN
 9. Asociatia Biosilva
 10. Asociatia Brasovul Verde
 11. Asociatia Centrul pentru Strategia de Dezvoltare Durabila
 12. Asociatia de Ecoturism din Romania
 13. Asociatia de Hidroecologie si Bioclimatologie
 14. Asociatia de Turism si Ecologie Caltun – Club UNESCO
 15. Asociatia EcoAssist
 16. Asociatia Ecologica Turismverde
 17. Asociatia Ecologie-Sport-Turism
 18. Asociatia Ecologista „Floare de Colt”
 19. Asociatia EcoPrut
 20. Asociatia Ecouri Verzi
 21. Asociatia Greeninitiative
 22. Asociatia Grupul Milvus
 23. Asociatia Heidenroslein
 24. Asociatia Iubim Natura
 25. Asociatia Mai Bine
 26. Asociatia MaiMultVerde
 27. Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Dunarea de Jos
 28. Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Timis
 29. Asociatia pentru Mediu si Turism Ulmul Cerasului
 30. Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania
 31. Asociatia pentru Protectia Mediului Green Cross Simleul Silvaniei
 32. Asociatia Salvati Dunarea si Delta
 33. Asociatia Sighisoara Durabila
 34. Asociatia Tinerilor pentru Excelenta
 35. Asociatia Tinutul Secuiesc Verde
 36. Asociatia Transilvania Verde
 37. Asociatia Turistica Sportiva Civica si Ecologista Clubul de Cicloturism „Napoca”
 38. Asociatia WWF Programul Dunare-Carpati Romania
 39. Centrul de Consultanta Ecologica Galati
 40. Centrul de Resurse Ecopolis
 41. Centrul Regional de Supraveghere Ecologica „Muntii Apuseni”
 42. Clubul de Ecologie si Turism „Floarea Reginei”
 43. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont
 44. Clubul de Turism si Ecologie Transmont Fagaras
 45. Clubul Eco Montan „Origini Verzi”
 46. Clubul Ecologic Transilvania
 47. Clubul Sporturilor Montane Hunedoara
 48. Eco-Civica
 49. Ecotop Oradea
 50. Federatia Reteaua de Actiune pentru Clima
 51. Focus Eco Center
 52. Fundatia ACTIVITY pentru Resurse Umane si Dezvoltare Durabila
 53. Fundatia pentru Parteneriat
 54. Fundatia TERRA Mileniul III
 55. Geo Natura
 56. Mare Nostrum
 57. Organizatia GeoEcologica ACCENT
 58. ProPark Fundatia pentru Arii Protejate
 59. Re.Generation
 60. Societatea Carpatina Ardeleana
 61. Societatea Ornitologica Romana
 62. Tinerii Ecologi Romani din Iasi
 63. UJPI Dolj
 64. Viitor Plus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila