Contact
 

Comunicat de presa – Proiectul Transelectrica Reșița – Porțile de Fier amenință 9 arii naturale protejate

Comunicat de presa – Proiectul Transelectrica Reșița – Porțile de Fier amenință 9 arii naturale protejate

SEMNEAZA PETITIA PENTRU MUTAREA LINIEI AFARA DIN PARCURILE NATIONALE

 

Proiectul Transelectrica Reșița – Porțile de Fier amenință 9 arii naturale protejate

Agent Green protestează astăzi la inaugurarea șantierului de către reprezentantii Guvernului

 

Iablanița, județul Caraș-Severin – 30 septembrie 2019.

Organizația ecologistă Agent Green este indignată deoarece Guvernul României a inaugurat astăzi la Iablanița, Județul Caraș-Severin șantierul Transelectrica pentru construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Reșița – Porțile de Fier care ar urma să traverseze 9 arii naturale protejate de interes national și European, peste 100 de hectare cu păduri urmând a fi definitiv defrișate. Transelectrica nu a oferit rute alternative. De aceea, activiștii Agent Green au organizat un protest spontan la sosirea reprezentantilor Guvernului și au cerut ca linia electrică să nu treacă prin ariile naturale proteajte, afișând totodată mai multe bannere cu mesajul ”LINIA ELECTRICĂ Porțile de Fier – Reșița / NU PRIN PARCURILE NAȚIONALE”.

Situația pădurilor din România este deja tragică, iar acum statul vine cu mega linia electrică prin inima parcurilor naționale pe care le va defrișa, desi pădurile din aceste arii protejate înseamnă doar 1% din suprafața României. Reprezentanti ai Guvernului, nu ne permitem să mai pierdem niciun metru pătrat din ultimele păduri seculare. Lăsați pădurile în pace și faceți bine să mutați traseul liniei electrice pe lângă ariile naturale protejate”, Gabriel Păun, președintele Agent Green, aflat de asemenea la Iablanița.

Traseul LEA 400 kV Reșița – Porțile de Fier are 117 km, costă 123 milioane de lei și ar urma să străpungă 42 km din 9 arii naturale protejate cu o bandă lată de 54 de metri, însumând peste 100 de hectare de păduri planificate a fi defrișate, după cum urmează:

   Sursa: ISPE

Realizarea LEA 400kv Porțile de Fier – Anina – Reșița presupune un impact negativ foarte mare atât asupra vieții private cât și asupra ariilor protejate la nivel național și European. Agent Green cere Guvernului României:

  1. Să suspende construcția și să ofere rute alternative în afara parcurilor naționale situri Natura 2000.
  2. Să dispună revizuirea acordului de mediu nr 6/21.11.2013, care a fost emis pentru acest proiect întrucât de la cea dată au trecut mai mult de cinci ani, în prezent fiind în vigoare o nouă lege privind evaluarea impactului asupra mediului, Lg.292/2018, documentația necesitând revizuire conform dispozițiilor art. 18 al. 12 și 13 din această lege. Menționăm că acordul de mediu s-a emis în ciuda avizului negativ al Consiliului Științific al Adimistrației Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

 

  1. Să ia în calcul că membrii comunităților locale sunt direct afectate prin realizarea acestui proiect întrucât terenurile aflate în proprietatea lor sunt direct impactate. Cu toate acestea, locuitorii nu au fost invitați la consultări publice și nu li s-au comunicat în niciun fel eventualele limitări privind folosința terenurilor lor. Acest proiect este de natură să le afecteze și sănătatea în funcție de distanța dintre linia electrică și locuințe, atât din cauza câmpului electromagnetic cât și a zgomotului produs în special de stațiile de transformare. Locuitorii sunt în situația în care se va construi fără să știe dacă și în ce fel vor fi afectați în viitor de acest proiect întrucât din documentațiile de urbanism nu rezultă modul în care vor fi afectați de acest proiect. Locuitorii trebuie invitați la consultările publice ce trebuie organizate în procedura de revizuire a acordului de mediu sau a aprobării de dezvoltare, respectându-se standardele Convenției de la Aarhus ratificată de România prin Lg. 86/2000.

 

  1. Să comunice în ce fază de execuție este în prezent acest proiect, în ce termen va realiza consultări publice cu persoanele direct afectate de acest proiect și cum va pune la dispoziția Agent Green întreaga documentație care a stat la baza realizării acestuia.
No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.