Contact
 

Curtea de Apel a decis ca Guvernul poate asfalta muntii Retezat

Curtea de Apel a decis ca Guvernul poate asfalta muntii Retezat

GENT GREEN muta cazul DN 66A la Inalta Curte de Casatie si Justitie

AGENT GREEN este indignata deoarece Curtea de Apel Bucuresti a emis recent sentinta in favoarea Guvernului Romaniei in cazul constructiei ilegale a drumului national 66A prin muntii Retezat-Godeanu, ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de clima temperate a Europei.

Nu acceptam sentinta Curtii de Apel. Dosarul drumului national 66A este pavat cu ilegalitati si fraude ale Guvernului si ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri. Retezatul este ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de clima temperata a Europei si am depus astazi recurs pentru a-l salva. Ne punem mari sperante in Inalta Curte de Casatie si Justitie unde s-a mutat procesul.”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

DN 66A este un proiect artificial initiat de Ministerul Transporturilor in 1999 cand s-a invocat siguranta nationala pentru a demara lucrarile. Siguranta nationala nu a fost nicicand justificata in cazul DN 66A, criteriile nefiind indeplinite. Campania pentru salvarea muntilor Retezat de asfalt a început încă din anul 2006 când au fost expuse lucrarile ilegale la tronsonul 2 al DN 66A prin Parcul Național Retezat. Constructia s-a făcut fără acord de mediu și fără avizul Administrației Parcului Național Retezat. In 2007 s-a reușit stoparea construcției la limita între tronsonul 2 și 3 în locul numit Câmpușel. In acest loc Agent Green și organizațiile partenere au realizat proteste repetate și chiar au instaurat o tabără de rezistență in vara anului 2010 cand pericolul asfaltarii era iminent. Protestele au continuat pana in 2011 si s-au mutat la Ministerul Mediului unde Laszlo Borbely, ministru la acea vreme, a anuntat ca DN 66A nu poate fi construit legal [nota 1]. Agent Green a depus in data de 4 iulie 2011 la Agentia Nationala pentru protectia Mediului (ANPM) plangerea prealabila pentru a impiedica eliberarea acordului de mediu [nota 2]. In august 2011 ANPM a emis acordul iar procesul a inceput in februarie 2012. Au fost chemate la judecata ANPM si Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara (DRDPT). La scurta vreme s-a alaturat in proces si organizatia internationala Greenpeace.

Linistea din Retezat ar putea fi intrerupta de buldozere si drujbe in cel mai scurt timp, iar Peisajul Forestier Intact ar fi compromis. Defrisarile in Retezat ar putea incepe imediat. Guvernul ar trebui sa fie mai cumpatat in initiative distructive”, a adaugat Paun.

Agent Green si organizatiile partenere (WWF, Grupul Milvus, Societatea Carpatina Ardeleană, Societatea Romana de Herpetologie, Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania) au depus in ianuarie 2011 contra expertiza stiintifica la impactul DN 66A [nota 3]. In aprilie 2011 a fost dezvaluit un caz de frauda in cadrul studiului de impact la DN 66A realizat de beneficiarul drumului [nota 4]. În mai 2011 revista științifica “Ocrotirea Naturii” a Academiei Române a confirmat existența Peisajului Forestier Intact (PFI) din Retezat [nota 5] și a publicat articolul intitulat: “Muntii Retezat-Godeanu-Tarcu, ultimul PFI din zona de clima temperata a Europei”. În anul 2007 Ministerul Mediului a comandat un studiu ce a fost realizat de ICAS (Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice) care confirma de asemenea existenta PFI.

Toate eforturile noastre pentru protejarea Retezatului au fost călcate în picioare de Curtea de Apel in favoarea intereselor Guvernului ce nu au nicio legatura cu sustinerea unui mediu curat”, a încheiat Păun.

NOTE:

[1] Borbely blochează “drumul lui Băsescu”

http://www.jurnalul.ro/stiri/mediul-inconjurator/borbely-blocheaza-drumul-lui-basescu-551153.html

[2] ANPM este pe cale sa emita acordul de mediu pentru DN 66A:

https://www.agentgreen.ro/new/index.php?id=210

[3] Agent Green depune raportul la contrastudiul de biodiversitate pentru DN 66A

[4] Dezvaluire frauda Ecoterra

Fraudă Ecoterra în cazul construcției DN 66A prin munții Retezat

http://www.kmkz.ro/de-pe-teren/reportaje/ecoterorismul-o-notiune-de-redefinit-iv/

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.