Contact
 

Dezastru în situl UNESCO Sarmizegetusa Regia

Dezastru în situl UNESCO Sarmizegetusa Regia

Natura și istoria antică, dărâmate cu drujbe și buldozere

 

Comunicat de presă Agent Green / Fundația Dacica
Sarmizegetusa Regia / București, 8 februarie 2018

 

Agent Green și Fundația Dacica atrag atenția că tăierile făgetelor de la Sarmizegetusa Regia afectează ireversibil situl arheologic, monument UNESCO. Situl a fost închis publicului la 22 ianuarie în vederea defrișării, însă imagini surprinse cu drona arată arbori de dimensiuni uriașe care au fost tăiați și s-au prăbușit peste zidurile cetății capitalei dacice, iar tăierile realizate cu pretextul protejării sitului arheologic și a vizitatorilor s-au făcut în mare parte în afara traseului turistic.

LINK VIDEO (LIBERĂ DISTRIBUȚIE):
https://vimeo.com/254763142

„Tăierile s-au făcut sub pretextul protejării sitului, dar s-au soldat cu distrugeri ale acestuia. Au urcat cu utilajele mari până pe acropola cetății și în zona sacră. Au răvășit adânc solul, deși știau că stratul arheologic se află la doar câțiva centimetri adâncime. Arborii doborâți peste fortificația cetății au afectat porțiuni din zidul antic. Au trecut cu TAF-ul peste plintele unui templu. E vorba de distrugeri care se sancționează conform legii. Mai mult, administrația sitului nu are un plan de gestiune și protecție a sitului, deși legea nu permite nici un fel de intervenții în sit decât în baza unui asemenea plan. Este vorba de un monument UNESCO, de importanță mondială, care se spune unor legi speciale, de care văd că nu se ține seama. Este halucinant ce se întâmplă acolo.”, a spus dr. Aurora Pețan, istoric și președinte al Fundației Dacica.

 „Am descoperit tăierile pe portalul InspectorulPădurii.ro și m-am dus imediat să vă ce se întâmplă la cetate. Am rămas șocat când am văzut dezastrul. Nu era nevoie să alegem între istorie și natură. Soluția este de fapt istorie și natură. De aceea situl este dublu protejat, fiind atât în zona de protecție integrală a parcului natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, cât și sit arheologic și monument UNESCO. Mai mult, pădurea făcea parte din inventarul pădurilor virgine din anul 2005, cu arbori monumentali care stabilizau solul. Au doborât arborii fix pe zidurile cetății și i-au tras prin sit cu utilaje mari de tip TAF în condiții de sol îmbibat cu apă, lăsând răni ireversibile în sit. Așa ceva nu trebuia să se întâmple niciodată”, a spus Gabriel Păun, biolog și președinte Agent Green.

Administrația sitului nu are un plan de acțiune pe termen lung, iar reprezentantul său ne-a dat de înțeles că nu cunoaște impactul defrișărilor asupra solului și asupra nivelului apei freatice. Cu toate acestea, administrația sitului a afirmat că intenționează să defrișeze definitiv 17 din cele 18 hectare pe care se întinde situl UNESCO. Tăierile începute la 22 ianuarie includ primii 103 arbori din care se tăiaseră deja 80 pâna la 1 februarie. Administratorul sitului susține că toți arborii doborâți erau uscați, dar în urma observării trunchiurilor duse la depozitul Anines – Grădiște, reprezentanții Agent Green au constatat că marea majoritate a lemnului extras are de fapt o mare valoare economică. Reprezentanții Agent Green au încercat să intre în cetate pentru a observa situația, însă Vladimir Brylynskei, administratorul sitului, le-a spus că accesul nu este permis. Acesta a admis că este interesat să obțină de acum înainte finanțări pentru proiecte care să conducă la stabilizarea teraselor cetății în condițiile în care rădăcinile arborilor nu vor mai asigura această funcție peste câțiva ani.

Imaginile din dronă vorbesc de la sine, iar situația impune o anchetă amplă a Parchetului și o intervenție rapidă a autorităților care mai pot încă lua măsuri să salveze ce se mai poate și să pedepsească făptașii. Practic, administrația sitului a cerut defrișarea, iar ministerul pădurilor i-a mulțumit din pix, aprobând extragerea a 306 metri cubi de lemn. Înțelegem și susținem protecția sitului și a vizitatorilor, însă superficialitatea cu care s-au aprobat tăierile și modul în care se realizează lucrările lasă mult de dorit “, a adăugat Păun.

Sarmizegetusa Regia, capitala Regatului Dac, a fost întemeiată în a doua jumătate a sec. I î.Hr. și a funcționat aproximativ un secol și jumătate, până la cucerirea ei de către romani, în anul 106 d.Hr. După această dată, pădurea a crescut peste ruine, iar această simbioză istorie-natură s-a perpetuat timp de aproape două milenii, până azi. Deși în zonă au avut loc exploatări forestiere în mai multe perioade, pădurea de pe ruine a fost permanent protejată, atât de austrieci, în sec. XVIII-XIX, cât și de administrația maghiară înainte de Primul Război Mondial și apoi de cea românească. 35 ha de făget secular din zona cetății au fost declarate rezervație în perioada comunistă. În perioada 1950-1980 au avut loc unele tăieri de arbori pentru a pune monumentul în valoare și a facilita cercetarea arheologică.

Agent Green și Fundația Dacica fac apel la Ministerul Culturii, Garda Forestieră și Garda de Mediu să suspende orice lucrări în sit, să îl sigileze și să demareze un control amplu. Planurile de defrișare pentru 17 hectare trebuie anulate definitiv și un plan de acțiune pe termen lung pentru protejarea sitului trebuie realizat de o echipă de experți relevanți. Organizațiile recomandă păstrarea consistenței pădurii la minim 0,6 (adică suprafața împădurită a sitului să nu scadă niciodată sub 60% din suprafața sa) și fagul să rămână specia fundamentală de pădure în amestec cu paltinul de munte și laricea, așa cum era pe vremea dacilor.

19 Comments
 • Ovidiu Aledas
  Posted at 21:12h, 27 februarie Răspunde

  P T are perfecta dreptate , copacii cad singuri , fagul nu are pivot , nu este precum stejarul , coniferele sau nucii , la vanturi puternice copacii izolati cad cu siguranta . si da cad peste pietrele din cetate . este ciudat ca ne agitam atat pentru cei ( si acum hai sa exagerez ) cateva sute de copaci taiati acolo unde chiar trebuie defrisati , insa de sutele de mii de copaci taiati in zonele din nordul , vestul si centrul tarii … si LINISTE….. acolo este prapadul nu aici , sa mergi cu masina cu 30 km la ora si cat vezi stanga dreapta padure taiata , acolo tre sa ne atintim privirile nu pe copacii dintr-un sit arheologic . Sunt convins ca tot scandalul asta este praf in ochi pentru distragerea atentiei de la adevaratul prapad forestier din romania . Toate cele bune

 • mihai
  Posted at 22:48h, 10 februarie Răspunde

  2000 de ani clar nu…. dar dacă aveţi timp liber vă invit prin satele din jud Alba să vedeţi case din lemn de peste 200 ani. Încă stă în picioare şi surpriză e şi locuită. Dacă e protejat şi întreţinut aţi fi surprins cât rezistă lemnul.

 • Florin Draghiciu
  Posted at 10:54h, 09 februarie Răspunde

  Afirmaţie imbecilă: “Agent Green și Fundația Dacica atrag atenția că tăierile făgetelor de la Sarmizegetusa Regia afectează ireversibil situl arheologic”. Chiar sunteţi de părere că cetatea ar fi fost făcută într-o pădure şi trebuie lăsată aşa! Noaptea minţii…

 • Dan
  Posted at 10:32h, 09 februarie Răspunde

  Brylynskei Iarema Vladimir are certificat medical pentru tulburări mentale şi amnezie. A declarat acest lucru, sub jurămant, in fata judecatorului, la Tribunalul Hunedoara pe data de 22 ianuarie 2018

  Cu alte cuvinte un idivid cu tulburari psihice administraza un sit UNESCO

  Tot la acea audiere a mai declarat ca unii dintre angajatii firmei de paza sunt cautatori de comori.

  Din asta rezulta ca el este coordonatorul unei retele de cautatori de comori

 • hpf
  Posted at 10:28h, 09 februarie Răspunde

  Oare cum se poate sa se intample asa ceva, cand in momentul in care vizitai situl, nu iti era permis nici sa stai pe jos (pe iarba)?

  • Săndel
   Posted at 11:56h, 09 februarie Răspunde

   TU nu aveai voie să stai pe jos că TU nu aduci 3000-5000 de lei per trunchi de fag de 300-500 de ani.

 • Cătălin
  Posted at 08:18h, 09 februarie Răspunde

  Stâlpii ăia de lemn au fost puşi prin anii *70 cu ocazia turnării unui film. E stupid să crezi că lemnul poate rezista 2000 de ani expus în natură. Unii cercetători afirmă chiar că nici nu au fost vreodată acolo (pe vremea dacilor). Foarte inteligentă afirmația că rădăcinile arborilor seculari afectau grav situl….. Și că pe vremea dacilor nu era pădure în jur. Mda, ghinionul pădurii că a crescut acolo unde nu trebuia …. Şi ca să vedem pădurea, trebuie să o tăiem, da?

  • STEFAN
   Posted at 19:54h, 12 februarie Răspunde

   Stalpii au fost inlocuiti in toamna anului trecut.

 • Nisipeanu Decebal Viorel
  Posted at 19:20h, 08 februarie Răspunde

  Astept cu mare entuziasm, noul Disc Solar, din ciment 🙂
  Ne meritam Soarta!
  Unde esti tu Zamolxis… sa ne vezi si,… sa te minunezi! 🙂

 • Nisipeanu Decebal Viorel
  Posted at 19:04h, 08 februarie Răspunde

  Voi poate nu realizati ca au fost Inlocuiti stalpii Sanctuarului 🙂 Cu niste Stalpi din lemn Noi 🙂 Ala nu mai este Stalp Dacic … Ala este stalp Romanesc 🙂 Iar Romanul nu are nici o treaba cu Dacul 🙂 absolut nici o treaba! 🙂

  • Andrei Stamate
   Posted at 08:34h, 09 februarie Răspunde

   Tu crezi ca actuali stalpi erau de 2000 de ani????? fi serios omule ca esti foarte limitat in gandire. pune un stalp de lemna afara in intemperii( adica vant, ploaie, inghet, soare ) si vezi cum se prezinta in timp……rezista maxim 15-20 de ani.

 • P T
  Posted at 18:54h, 08 februarie Răspunde

  imi cer scuze pentru ca am sa contrazic putin ce au spus ceilalti in comentariile lor
  am fost in vara la Sarmizegetusa si pomii cad singuri peste sit, ei trebuiau taiati !
  haideti sa incercam sa nu comentam doar ca prim reflex uman si sa analizam sau sa adunam intai mai multe date
  mai mult, pe vremea dacilor, cetatile nu erau inconjurate de pomi (altfel nici nu mai puteau semnaliza prin focuri la mare departare)
  sunt pareri care spun ca si radacinile enorme ale arborilor seculari strica partea din sit care nu este explorata inca
  deci motivatia taierii are fond bun si logic, mai departe insa ….. vedem cu totii

 • teoria transpiratiei
  Posted at 18:32h, 08 februarie Răspunde

  acel lemn dacic este luat pt ase face teste de catre cercetatori secretii, infiltrati printre asa-zisi arhelologi. se stie ca daci au descoperit lemnu si acum vor sa il testeze in laborator pentru ca au pierdut tehnologia antica. nu e antica ca e moderna ca nu o stim dar pentru ei era antica pentru noi e moderna ca am uitato chiar daca a fost antica deci da

  am citit pe un alt blog ca si acesta ca daciile au fost primii in america, ca au ajuns cu corabile facute de Burebista.
  corabile sunt din lemn
  copaci sunt facutii din lenm = coincidenta? nuc red

 • DECEBALVS
  Posted at 18:22h, 08 februarie Răspunde

  WE WUZ DACIANS!!!

 • Florentin Dumitru
  Posted at 13:05h, 08 februarie Răspunde

  ..care parte nu o intelegeti..?! nu se doreste protejarea sitului arheologic,se papa multi bani acolo pentru asa zisa protectie….nu doreste nimeni sa cunoasca istoria Romanilor…tot ce se descopera odata la 10 ani dispare in subsolul unui muzeu sau institut pentru cercetare arheologica….pretextul cu nu sunt bani pentru cercetari arheologice este doar fatada,nu se dau aprobari…aici este aici domnilor care va tot pasa de istoria Romaniei dar nu puteti aproba cercetari in zona,sunt foarte multi oameni interesati in a face munca de cercetare arheologica pe banii lor dar…..aprobarile se dau pe baza de spaga….pentru cei care vad altfel o mica provocare,obtineti autorizatii pentru sapaturi in zona si va ajut cu partea logistica…..

 • Emilia iordache
  Posted at 12:17h, 08 februarie Răspunde

  Pai se putea sa nu defriseze ei si ultima urma de padure ramasa.
  Ma simt dezgustata si imi e scarba, nu de tara in sine, ci de oamenii cinici pe care o conduc si care sunt in stare sa ameninte la tv ca in caz de o a doua revolutie ar iesi in strada cu armele si ar trage in cine apuca.
  Niste oameni mizeri si fara scrupule. Niste infometati de bani!

 • P T
  Posted at 10:56h, 08 februarie Răspunde

  Daca situl a fost afectat, este intr-adevar foarte grav; poate la fel de grav ca faptul ca acolo nu se continua sapaturile sistematic, istoria noastra este inca adanc ingropata ….
  Din pacate, uitandu-ne in trecut, probabil ca nimeni nu o sa plateasca …

 • Roberta Adam
  Posted at 10:54h, 08 februarie Răspunde

  Ar trebui avizati toti romanii de cele intamplate. Si pedepsiti aspru cei care au aprobat asa ceva precum si cei care au executat. Dar nu stiu daca se va aplica.

Mentions

 • Webmaster

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.