Contact
 

Doar 6% din pădurile virgine au intrat în catalogul național

Doar 6% din pădurile virgine au intrat în catalogul național

Agent Green cere Guvernului moratoriu pentru salvarea ultimelor păduri virgine

București
08 Decembrie 2016

Organizația Agent Green este indignată deoarece catalogul național al pădurilor virgine publicat ieri de Ministerul Mediului [1] conține doar 12.893,7 ha din cele 220.000 hectare inventariate în anul 2005 [2].

Ministerul a primit mură în gură, pe gratis, de mai bine de 10 ani inventarul pădurilor virgine. Acesta a fost folosit între timp doar ca să se taie și să se piardă pentru totdeauna cele mai multe dintre ultimele păduri de paradis ale Europei! Este inadmisibil ca după un deceniu avut la dispoziție, doar 6% din aceste păduri să mai fie protejate”, a spus Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Inventarul ministerului include doar câteva păduri din numai 10 județe. Cele mai multe sunt în proprietatea Statului și au fost salvate în ultima clipă ca urmare a campaniilor și scandalurilor inițiate de ONG-uri de mediu: pădurea Olteana 320,16 ha, Cosava Mica 579,45 ha, Cosava Mare 2880,12 ha sau Sinca 269,90 ha [3 – VEZI VIDEO].

Inventarul pădurilor virgine nu a fost luat în serios de Guvern, iar informația că acestea există și că trebuie protejate a fost folosită în scop criminal atât de administratorul pădurilor de Stat cât și cei ai pădurilor private. Dovadă stau investigațiile noastre în cazurile Șinca, Coșava, Olteana și altele”, a adăugat Păun.

În anul 2016 Agent Green a depus noi studii ștințifice pentru protejarea a încă 1929 hectare de păduri virgine din județele Bacău, Buzău, Vrancea și Covasna. Deși, ordinul de ministru din 2016 obligă ca studiile depuse pentru protejarea pădurilor virgine să include dovezi din harțile și amenajamentele silvice, adiminsitratorii pădurilor de stat și private au refuzat adesea să ofere accesul la aceste informații.

Ministerul face legi proaste și își bate joc de oamenii de bună credință care cheltuie bani și timp să le facă treaba. Nu au dat nici un leu să facă vreun studiu. Am făcut toate aceste studii cu fonduri de la donatori și acum multe din pădurile identificate cu eforturi uriațe rămân deocamdată neprotejate și în consecință în pericol de exploatare”, a adăugat Păun.

Cu mici excepții, Garda Forestieră s-a dovedit a fi incapabilă sau de rea credință. ”Am depus studiile în termenul prevăzut de lege până la 30 septembrie. Garda trebuia să ne răspundă în maxim 45 de zile. Cei de la Buzău, Vrancea, Covasna vegetează.

Pe lângă faptul că sunt tăcuți și încalcă legea, în multe județe din țară cei de la Garda Forestieră habar nu au cum să aplice legea. Deși sunt obligați prin lege să suspende orice exploatare în păduri virgine, comisarii de la garda fac denunț penal pe la tribunale ca să afle de la un judecător dacă chiar trebuie să sisteze tăierile. Până cân se va da o hotărâre pădurea va dispărea. Este cazul sutelor de hectare de păduri virgine pierdute la Șinca unde Garda Forestieră Brașov și-a dovedit eșecul perfect”, a încheiat Păun.

Având în vedere legislația slabă, performanțele dezămăgitoare ale Ministerului Mediului și pierderea definitive și accelerate a pădurilor virgine, Agent Green cere intervenția personală a premierului Dacian Cioloș prin adoptarea de urgență a unui moratoriu asupra exploatărilor în ultimele păduri virgine.

NOTE:

  1. http://mmediu.ro/articol/prezentarea-catalogului-national-al-padurilor-virgine-si-cvasivirgine-din-romania/2069
  2. http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2015-12-22_Virgin_forest_Romania_Summary.PDF
  3. Olteana: https://youtu.be/e-RPJzjyWWY
    Giumalău: https://youtu.be/eCN-JM_1JMY

Șinca: https://youtu.be/7Ae7U2CdMvk

https://youtu.be/H7H-3KRgTuY

Coșava: http://www.bursa.ro/agent-green-padurea-virgina-cosava-mica-a-fost-salvata-pentru-urmatorii-zece-ani-284994&s=companii_afaceri&articol=284994.html

 

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.