Contact
 

Dovezile distrugerii pădurilor de la Vidraru scoase la lumină de Agent Green

Dovezile distrugerii pădurilor de la Vidraru scoase la lumină de Agent Green

Comunicat de presă Agent Green – București, 13 martie 2017

Ministerul Pădurilor trebuie să ancheteze Romsilva și Garda Forestieră pentru crimele forestiere

Agent Green publică astăzi noi dovezi filmate luna aceasta care ilustrează exploatările forestiere abuzive de la Vidraru din ultimii 15 ani care au fost legalizate de Romsilva și de Garda Forestieră Ploiești. Abuzurile de la Vidraru s-au produs atât în pădurile de Stat cât și în cele aflate în proprietate privată.

LINK VIDEO YOUTUBE (click aici): https://youtu.be/vB2vIMNlBpU

Dovezile ilegalităților prezentate în filmările Agent Green includ: drumuri forestiere construite haotic din bani europeni pe versanți abrupți care au început să se surpe, păduri brăcuite (adică pădurea a dispărut pe 70% din suprafață), cursuri de apă murdare, pline de aluviuni și bușteni abandonați care colmatează în permanență lacul Vidraru. Imaginile surprinse din dronă ilustrează dimensiunea uriașă a tăierilor care au loc în ultimii 15 ani. Dacă până în anul 2000 majoritatea pădurilor aveau rolul principal de protecție al lacului, 12.230 hectare de păduri fiind inventariate drept virgine, astăzi au mai rămas cel mult 2500 de hectare cu astfel de păduri, adică aproximativ 20%.

Dovezile masacrului de la Vidraru pe care le publicăm astăzi nu mai pot fi ascunse nicicum. Atât reacția oficială a Romsilva cât și întâlnirea noastră cu șeful Gărzii Forestiere Ploiești și cu Poliția Locală, chiar în pădurile de la Vidraru, arată că aceste entități trebuie anchetate la pachet de ministerul pădurilor, cel public și cel al internelor în calitate de principali autori ai distrugerii care au funcționat ca o structură de crimă organizată. Faptul că există acte și certificate FSC pentru lemne nu presupune că tăierile au fost sustenabile.”, avertizează Gabriel Păun, președinte Agent Green.

În urma protestului internațional al Agent Green de pe Transfăgărășan, Romsilva și Garda Forestieră s-au limitat la emiterea de reacții superficiale despre un singur camion din zecile de mii care au scos lemn din pădurile de la Vidraru în ultimii 15 ani. Acestea fac referire la faptul că există acte pentru un camion verificat la Vidraru de Agent Green, deși în portalul www.inspectorulpadurilor.ro camionul nu apărea în sistem nici la momentul opririi camionului și nici 2 zile mai târziu. În reacțiile acestor entități nu au putut fi oferite niciun fel de explicații cu privire la dezastrul din pădurile bazinului lacului Vidraru.

Situația din teren nu poate decât să ne creeze suspiciunea rezonabilă că experții Romsilva și ai Gărzii Forestiere implicați în cazul Vidraru nu sunt specialiști în silvicultură ci în furt și legalizarea abuzurilor care distrug biodiversitatea și pun în pericol siguranța națională. Inspectorul Pădurilor este un instrument extrem de util pentru societatea civilă de care Romsilva și Garda Forestieră se tem, în loc să îl folosească și ar dori închiderea lui. Inspectorul Pădurilor trebuie să rămână disponibil și în mod evident există probleme tehnice pe care ministerul trebuie să le îmbunătățească permanent ”, a adăugat Păun.

Romsilva și Garda Forestieră, fostă ITRSV, au fost informate pe 10 decembrie 2004 în legătură cu existența pădurilor virgine. În loc să fie proactive pentru protejare aceste entități au proactive pentru distrugere. În plus zona respectivă este situată într-o arie protejată de interes European. Ministerul a trimis în control exact Garda care se face vinovată de masacru, deci trebuie să abordeze altfel această anchetă. Dovezile pe care le prezentăm trebuie considerate doar un punct de pornire pentru o anchetă Guvernamentală de mare amploare”, a adăugat Păun.

Agent Green solicită Ministerului Apelor și Pădurilor:

1. Să suspende absolut toate exploatările forestiere din bazinul de recepție a lacului Vidraru
2. Să realizeze o anchetă amplă împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și cu Ministerul Public în cazul degradării pădurilor virgine, a sitului Natura 2000 și a celorlalte păduri cu funcții de protecție din întregul bazin al lacului Vidraru, obiectiv strategic pentru sistemul energetic national
3. Să realizeze în anul 2017 toate studiile necesare pentru a introduce în Catalogul Național toate pădurile virgine rămase, iar restul de păduri să fie supuse pe viitor unui regim de conservare deosebită sau de codru grădinărit
4. Să instituie un moratoriu la nivel național pentru toate zonele care mai pot avea încă păduri virgine și să realizeze studiile necesare pentru a le introduce în Catalogul Național

Click și descarcă aici comunicatul “Agent Green blochează camioanele cu lemne din munții Făgăraș”

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.