Drept la replică – emisiune antena 3, emisiunea Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea

JIUL

București, 6 aprilie 2022 – Drept la replica privind emisiunea Sinteza Zilei, difuzata la Antena 3, marți 5 aprilie 2022 începând cu ora 23:09 în care s-a discutat despre o ancheta ce il privește pe activistul Gabriel Păun, președintele Agent Green și director al Animals International, ancheta semnată Bianca Nae, prezentată de Mihai Gâdea și dezbătută cu invitații săi.

Pe durata de 22 de minute a emisiunii s-au prezentat o serie de informații false cu caracter de hărțuire și defăimare la adresa lui Gabriel Păun și a organizațiilor pe care le conduce.

În legătură cu incidentul violent din luna mai 2015 de pe Râul Alb de la poalele munților Retezat, domnul Gabriel Păun are calitatea de victimă cu multiple leziuni rezultate într-o tentativă de omor în urma atacului inițiat de domnul Bocea însoțit de alți atacatori. În acest dosar a fost trimis în judecată Lascu Cornel pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau alte violențe fiind așteptat primul termen de judecată (dos nr 58/240/2022 al Judecătoriei Hațeg[1]). Leziunile suferite de domnul Bocea despre care se spune că ar fi paralizat fac obiectul unui alt dosar care nu are legătură cu Gabriel Păun, dosar care a și fost soluționat în primă instanță (1100/97/2021 al Tribunalului Hunedoara[2]). Ca urmare a traumei suferite în urma tentativei de omor și a amenințărilor ulterioare, Gabriel Păun a luat decizia de a-și muta reședința în altă țară și să trăiască la o locație secretă pentru care plătește rate timp de 25 de ani. Din păcate această locație a fost devoalată în cadrul emisiunii prezentate de domnul Gâdea care a făcut inclusiv afirmații eronate potrivit cărora Gabriel Păun ar fi fost cel care l-a călcat pe Bocea. În legătură cu investițiile ilegale ale domnului Bocea pe Râul Alb, există o decizie judecătorească definitivă care prin care s-a oprit construcția microhidrocentralelor respective (decizia 1728/2016 dată de Curtea de Apel Alba Iulia în dos nr 2552/97/2015) .

La fel s-a întâmplat și cu amenajările hidroenergetice din Parcul Național Defileul Jiului la care s-a făcut referire în emisiune, unde autoritățile române au încălcat dreptul de mediu național și European, proiectul fiind definitiv oprit prin hotărâri judecătorești. De asemenea, alte proiecte ilicite au fost stopate de instanțele de judecată în litigii promovate de alte ONG uri care veghează la respectarea principiilor statului de drept în România. De asemenea, România se află în procedură de infringement deschis de Comisia Europeană pentru construirea ilicită a aproximativ 30 de MHC -uri în România.

În fapt, Agent Green poartă sute de procese cu autoritățile pentru astfel de proiecte păguboase ale statului și pentru a stopa tăieri ilegale de păduri. Organizația nu a acceptat niciodată finanțări publice tocmai pentru a-și păstra independența și intransigența față de sistem, lucru dovedit de-a lungul întregii activități. Gabriel Păun și Agent Green au criticat în egală măsură toate guvernările și a semnalat rapid derapajele executivului și legislativului. Raportul anual al organizației este public:

https://www.agentgreen.ro/raport-anual-agent-green-2020/

În emisiune s-a făcut referire și la campania condusă de Gabriel Păun pentru a stopa exportul de animale vii. Ținem să precizăm că această campanie este realizată în numele organizației Animals International și vizează întreaga Planetă, nu doar România. Campania a început în Australia unde s-au obținut rezultate notabile și continua cu aceeași intensitate pe toate continentele. Soluția oferită este de a exporta carne congelată sau refrigerată. Prin această soluție s-ar anula suferința inutilă a animalelor cauzată de transport și s-ar crea peste 5400 de locuri de muncă noi cu o valoare adăugată brută anuală de peste 46 milioane de euro doar în România.

Nu în ultimul rând, în emisiune s-au făcut referiri la deplasările lui Gabriel Păun în diverse țări insinuând că au fost vacanțe. În realitate, Gabriel Păun realizează investigații sub acoperire de abuzuri asupra naturii și animalelor pe toate continentele de mai bine de 20 de ani pentru mai multe organizații internaționale. Investigații pentru a scoate adevărul la lumină în medii extrem de ostile în care adesea viața i-a fost în pericol.

Astfel, Agent Green condamnă această prezentare de informații false și solicită postului TV Antena 3 să remedieze pe deplin reputația organizației Agent Green și a lui Gabriel Păun prin prezentarea adevărului în cadrul aceluiași program, la aceeași oră, cu aceeași durată și alături de același prezentator li invitați. De asemenea, Agent Green va sesiza CNA și se va adresa instanțelor de judecată pentru hărțuire și defăimare.

[1] https://portal.just.ro/240/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=24000000000029670&id_inst=240;

[2] https://portal.just.ro/97/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9700000000122900&id_inst=97;