Contact
 

MADR in eroare: Romania este in UE, nu in SUA

MADR in eroare: Romania este in UE, nu in SUA

In UE soia MG este ilegala, fermierii pot cultiva doar soia nonMG

Organizatia ecologista AGENT GREEN este revoltata de interpretarea in afara legii pe care Ministerul Agriculturii o da cultivarii de soia nemodificata genetic in Romania in cadrul programului Danube Soya.

Ministerul se afla intr-o grava eroare. Danube Soya este un proiect care garanteaza fermierilor ca intreaga recolta nemodificata genetic va fi cumparata si folosita in spatiul european unde consumatorii cer doar soia nemodificata genetic in alimente si in furaje. Declaratia Danube Soya nu restrictioneaza in niciun fel dreptul fermierilor de a cultiva si soia modificata genetic daca aceasta ar fi legala. Din fericire ea s-a interzis in Romania in 2006 iar in UE nu a fost niciodata legala. Ministrul stie de Danube Soya din iulie anul trecut, iar insamantarea incepe in doua luni. Toti ministrii au semnat azi la Berlin, dar domnul Constantin se crede Ganditorul. Daca mai tergiverseaza mai mult de cateva zile semnarea vom cauta imediat cai legale pentru a il convinge ca trebuie sa apere interesele fermierilor, ale consumatorilor si mediul. Momentan apara doar profitul catorva oameni ale unor corporatii americane.”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

Sute de lucrari stiintifice au demonstrat deja ca soia modificata genetic nu este sigura pentru mediu, sanatate si economie. Soia MG nu este creata pentru recolte mai mari ci pentru a fi toleranta la un ierbicid total care ucide toate speciile de flora. Teoretic ar fi usurata munca fermierilor insa in realitate gestionarea acestui pesticid le pericliteaza propria sanatate. In plus in doar cativa ani de la introducere in SUA, Argentina si Brazilia multe specii de buruieni au devenit rezistente la acest chimical puternic, fiind necesare deja cantitati sporite de pesticid sau chiar unul nou si mai agresiv.

In comunicatul MADR se face referire la opinia EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor) si la mediul academic national. In realitate este foarte putin probabil ca aceste doua foruri stiintifice ar putea furniza opinii negative fata de siguranta soiei modificate genetic (MG) avand in vedere ca intre angajati ai EFSA si ai corporatiilor productoare de OMG exista schimb de angajati. De asemenea, in Romania mediul academic despre care se mentioneaza are legatura preponderant cu CSB (Comisia de Securitate Biologica) a carei 12 membri au fost inca de la infiintare influentati de corporatiile producatoare de OMG. De exemplu doamna Elena Badea a fost expusa in situatia de incompatibilitate in calitate de membru CSB cand si-a evaluat propriul cartof modificat genetic cu gene de la Monsanto, planta pe care a si cultivat-o illegal. CSB isi desfasoara activitatea sub responsabilitatea Ministerului Mediului. In anul 2008 fostul ministru Attila Korodi a sesizat ca CSB este influentata de coroporatiile agro-chimice si a schimbat prin lege componenta.

La numai trei luni de la schimbarea CSB cel ce afirma in martie 2008 ca OMG-urile sunt toxice pentru rinichi si ficat a pus in calitate de Presedinte al noii comisi in iulie 2008 stampila pe avizul favorabil oferit unui soi de porumb MG al Monsanto. Deci CSB nu este un mediu academic pe care domnul ministru Constantin isi poate baza in mod corect deciza. In plus, la Bruxelles unde se iau deciziile procedura de reglementare a cultivarii de plante modificate genetic dureaza ani buni si in prezent nu exista premise reale pentru cultivarea soiei modificata genetic”, precizeaza Paun.

Si fostul ministrul Valeriu Tabara care lucreaza si pentru Monsanto a garantat fermierilor in 2010 ca in maxim un an se va cultiva soia MG. Urmatoarul ministru, Stelian Fuia, si el angajat de Monsanto a renuntat la promisiuni si a trecut la fapte. Acesta a semnat chiar si un ordin privind coexistenta plantelor modificate genetic cu cele nemodificate genetic. Ordinul a fost semnat anul trecut in martie in mare taina. Nici macar ministerul mediului care trebuia consultat obligatoriu nu a stiut. Acest ordin este copiat din Spania, singura tara din UE care cultiva suprafete semnficiative cu OMG. Acolo fermierii traditionali au fost contaminati cu plante MG. In multe cazuri acestia au trebuit sa isi arda recoltele. Acesta ar putea fi si viitorul Romaniei daca domnul ministru Constantin nu se trezeste la realitate.” adauga Paun.

AGENT GREEN cere Prim-ministrului Victor Ponta sa intervina de urgenta pentru ca Romania sa semneze declaratia de aderare la programul Danube Soya inainte de inceperea sezonului de insamantare 2013.

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.