Contact
 

Pădurea virgină Coșava Mică a fost salvată pentru următorii 10 ani

Pădurea virgină Coșava Mică a fost salvată pentru următorii 10 ani

30 de experți din 12 țări solicită Ministerului Mediului protejarea ultimelor făgete virgine

Comunicat de presă AGENT GREEN
București, 07 Decembrie 2015

Organizația Agent Green este deosebit de mulțumită de faptul că pădurea virgină Coșava Mică din munții Semenic, a fost salvată de la exploatare și este în siguranță pentru următorii 10 ani. În acest răgaz obținut, organizația va face toate demersurile posibile pentru a include pădurea în Parcul Național Semenic – Izvoarele Nerei și să obțină statutul de Patromoniu Mondial Natural UNESCO.

Pădurea aceasta care arată așa cum a lasat-o mama natură dupa ultima era glaciară. Nu avea păna acum absolut niciun statut de protecție și era în pericol maxim de a devenii un banal lemn de foc. Săptămâna trecută am primit informația oficială prin care se arată că noul amenajament silvic al Coșavei Mici încadrează această pădure în categoria T.1. Adică nu se poate tăia nici măcar o crenguță din ea în următorii 10 ani, cât este valabil amenajamentul.”, a spus Gabriel Păun, Președintele Agent Green.

Pădurea Coșava Mică aparține statului și este administrată de Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA prin Direcţia Silvică Reşiţa, Ocolul Silvic (OS) Nera.

Campania Agent Green pentru salvarea Coșavei Mici a început în luna Februarie când organizația a aflat că Romsilva a refuzat includerea acesteia pe lista făgetelor virgine nominalizate pentru a devenii Patrimoniu Mondial Natural UNESCO. Organizația a depus la ministerul mediului fișa tehnică [1] a pădurii și a demarat o petiție pentru salvarea pădurii [2]. Fișa tehnică a fost realizată cu sprijinul echipei de cercetare de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (fost ICAS) care a realizat dosarul sit-urilor propuse spre nominalizare pentru a intra în Patrimoniului Mondial Natural UNESCO, în cadrul proiectului “Pădurile de fag – patrimoniu natural comun al Europei”

La începutul campaniei Coșava Mică măsura 739 hectare. Între timp s-au pierdut 5,5 hectare pentru că s-a exploatat la marginea Nordică a pădurii și s-a tergiversat decizia, dar 733,5 hectare sunt acum în siguranță”, a adăugat Paun.

În perioada 15 – 19 Noiembrie, la Vilm – Germania, Agent Green a participat la reuniunea “Beech Forest Network of Europe” alături de 30 de experți din 12 țări, dedicați cercetării și conservării ultimelor păduri virgine de fag din Europa.

La inițiativa Agent Green toți participanții au agreat rezoluția compusă din 10 solicitări adresate guvernelor statelor care încă au păduri virgine [3]. Principala solicitare este impunerea unui moratoriu pentru sistarea imediată a exploatărilor forestiere în pădurile virgine, până la clarificarea legislației naționale și internaționale în privința protecției lor.

Harta pădurilor virgine a fost publicată încă din anul 2005 odată cu studiul realizat de Veen Ecology [4]. La acea dată au fost identificate 218.000 hectare de păduri virgine în România. Doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege. 80% sunt în pericol de dispariție deoarce exploatările forestiere sunt mult mai agresive de când firmele de exploatare și procesare a lemnului au luat la cunoștință harta cu pădurile virgine. “Ministerul Mediului ar fi putut folosii studiul din 2005 pentru a proteja pădurile virgine. Nu a facut-o și de atunci s-au pierdut multe păduri virgine, pentru totdeauna. Nimeni nu știe câte au mai rămas, dar punem presiune pe minister, pentru protejarea lor”, a încheiat Paun.

AGENT GREEN cere Guvernului României:

  • Includerea pădurii Coșava Mică în zona de protecție strictă a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului

  • Protejarea prin lege cel târziu până la sfarșitul anului 2016, a tuturor pădurilor virgine conform prevederilor din noul cod silvic.

  • Adoptarea imediată a unui moratoriu prin care să se interzică exploatările forestiere în toate pădurile virgine așa cum au fost ele identificate în anul 2005 prin studiul Veen Ecology. Moratoriul trebuie să ramână în vigoare până la respectarea prevederilor noului cod silvic cu privire la pădurile virgine

NOTE:

[1] Fișa pădurii Coșava Mică este disponibilă la cerere.

[2] Petiția pentru salvarea pădurilor virgine și a pădurii Coșava Mică:
https://www.agentgreen.ro/stop-taieri-cosava/

[3] Rezoluția de la Vilm, Germania a “Beech Forest Network of Europe”:
http://www.centreforeconics.org/news-and-events/press-release-downloads/vilm-resolution-european-beech-forest-network/

[4] Veen, P.; Biris, I.-A. (Eds.), 2004: “Inventory and strategy for sustainable management and protection of virgin forests in Romania”, PINMATRA project, co-financed by the Dutch Royal Society for Nature Conservation KNNV


Aduceți Pădurii Zâmbetul Înapoi!, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

footerfdsc

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

 

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.