Petiție pentru SALVAREA pădurilor virgine din România

blank

Petiție pentru SALVAREA pădurilor virgine din România

Domnule ministru Ioan Deneș,

Confirmate de cercetatori încă din anul 2004*, pădurile virgine din România ocupau la acea vreme o suprafață de cel putin 218,000 hectare. Asta inseamna ca 2/3 din pădurile virgine ale Europei se află la noi în România.

Guvernul României a ignorat aceast studiu vreme de mulți ani. În tot acest timp proprietarii de păduri și companiile de exploatare a lemnului l-au folosit doar pentru a le distruge.

Doar 10% din aceste păduri fac parte în prezent din patrimoniul UNESCO și alte aproximativ 10% fac parte din parcuri naționale și sunt partial protejate.

Restul de 80% au fost în mare parte expuse exploatărilor și nu sunt înca în Catalogul National al Padurilor Virgine, deși un ordin de ministru le protejează înca din anul 2012.

În afara de pădurile virgine inventariate în anul 2004 mai sunt și altele care nu au fost înca descoperite. Nimeni nu știe de fapt în acest moment câte păduri virgine au mai rămas.

Codul Silvic din anul 2015 obligă de asemenea Guvernul României să protejeze toate pădurile virgine, însa măsurile de prevenție impuse de Guvern sunt prea timide. Ultimele păduri virgine sunt distruse chiar în acest moment. Se fac drumuri forestiere noi și se taie arbori în păduri care nu fuseseră niciodată exploatate. Odată realizate astfel de intervenții umane, pădurile virgine sunt pierdute pentru totdeauna și nu există niciun fel de sancțiune pentru această crimă. Mai mult, Guvernul nu face studiile care stau la baza identificării și protejării pădurilor virgine. Aceste activități au ramăs astăzi la mila oamenilor de rând si a ONG-urilor de mediu.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă cer să:

- realizați pănă la sfârșitul anului 2017 un nou studiu la nivel național bazat pe harți satelitare de înalta rezoluție care să stea la baza tuturor studiilor de teren pentru identificarea ultimelor păduri virgine și includerea lor in Catalogul National

- să întreprindeți actiuni de prevenție la nivel național în toate zonele unde mai este posibil să existe păduri virgine, cvasivirgine și ecosisteme speciale. Aceasta trebuie să fie prioritate principală pentru Garda Forestieră.

- asigurați un regim de protecție strictă pentru toate pădurile virgine și cvasivirgine care se afla în arii naturale protejate;

- faceți toate demersurile pentru includerea tuturor pădurilor virgine care corespund criteriilor UNESCO în Patrimoniul Mondial Natural;

- emiteți un ordin pentru sancționarea clară a distrugerii pădurilor virgine si cvasivirgine

Cu speranță în buna Dumneavoastră credință,

[signature]

24,064 signatures

Share cu prietenii:

   

*NOTA: Veen, P.; Biris, I.-A. (Eds.), 2004: „Inventory and strategy for sustainable management and protection of virgin forests in Romania”, PINMATRA project, co-financed by the Dutch Royal Society for Nature Conservation KNNV

Confirmate de cercetători încă din anul 2004*, pădurile virgine din România ocupau o suprafață de cel puțin 218,000 hectare. Asta înseamnă că 2/3 din pădurile virgine ale Europei se află la noi in România.
Guvernul României a ignorat acest studiu vreme de mulți ani. În tot acest timp proprietarii de păduri și companiile de exploatare a lemnului l-au folosit doar pentru a le distruge.
Doar 10% din aceste păduri fac parte în prezent din patrimoniul UNESCO și alte aproximativ 10% fac parte din parcuri naționale și sunt parțial protejate.
Restul de 80% au fost în mare parte expuse exploatărilor si nu sunt înca în Catalogul Națonal al Pădurilor Virgine deși un ordin de ministru le protejează înca din anul 2012.
Codul Silvic din anul 2015 obligă de asemenea Guvernul României să protejeze toate pădurile virgine, însa masurile de prevenție impuse de Guvern sunt prea timide. Ultimele păduri virgine sunt distruse chiar în acest moment. Se fac drumuri forestiere noi si se taie arbori în păduri care nu fuseseră niciodată exploatate. Odată realizate intervenții umane, păduri virgine sunt pierdute pentru totdeauna și nu exista niciun fel de sancțiune pentru această crimă. Mai mult, Guvernul nu face studiile care stau la baza identificării și protejării pădurilor virgine. Aceste activități au rămas astăzi la mila oamenilor de rând și a ONG-urilor.