Plantare definitivă în Munții Făgăraș

Munții Făgăraș, 3 mai 2021 – Câteva zeci de voluntari Agent Green și mai mulți zilieri au plantat la sfârșitul lunii aprilie 2021 mai multe hectare cu pădure nouă în zona Iezer Păpușa cea mai afectată de tăieri ilegale din Munții Făgăraș.

Zona plantată este situată pe un teren accidentat între 1400-1700 metri altitudine. Autorii tăierilor ilegale pe o suprafață de aproximativ 300 de hectare au scăpat nepedepsiți. Terenul distrus în perioada 2008-2013, nu s-a regenrat natural și nici nu a fost replantat. Degradarea este avansată, solul și-a schimbat profilul și compoziția, iar pe alocuri a fost deja înlăturat de intemperii. Din fericire zona a fost cumpărată recent de FCC, fundație cu care Agent Green a semnat un contract prin care se asigură că această zonă devine de astăzi strict protejată. Niciun arbore sau arbust nu va mai fi tăiat vreodată de aici. S-au plantat puieți de fag și de conifere specifice acestui etaj de vegetație forestieră. Acțiunea a fost dificilă din cauza condițiilor meteo, mai precis a schimbărilor climatice. Zăpada este încă neobișnuit de groasă, iar temperaturile deosebit de ridicate pentru această perioadă a anului. În consecință acolo unde zăpada s-a topit și se poate planta, pământul este deja foarte uscat. Cu toate acestea, organizația ăși asumă întreținerea puieților vreme de 7 ani. Există riscul ca în viitor sezonul de plantare de primăvăară să dispară și să se mai poată planta numai toamna în luna noiembrie.

”Restaurăm definitiv paradisul acolo unde hoții de aer au făcut jaf. Ne-am asigurat că niciun animal sau copac nu va mai fi vreodată deranjat aici. În acte locul este de acum strict protejat, iar în teren sunt rangeri și tehnologie modernă pentru a asigura liniștea”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Acțiunea face parte din campania Agent Green pentru creșterea suprafeței împădurite a țării de la 29% la 40%, adică mai bine de 3 milioane de hectare cu păduri noi. Așteptările organizației sunt ca Guvernul României să realizeze acest obiectiv până în anul 2030, ONG-urile oferind statului un model de urmat prin astfel de acțiuni simbolice și strategice. Totodată, organizația vizează creșterea ariilor strict protejate din România de la 1% la 10% din suprafața țării.

Agent Green mulțumește voluntarilor, donatorilor, sponsorilor și FCC pentru că au făcut posibilă această acțiune de plantare în folosul naturii și al oamenilor. Plangtarea va continua la toamnă. cei care doresc să contribuie o pot face aici:

Doneaza