blank

Susține Protejați pădurile virgine

Frecvența:

Protejați pădurile virgine

Raportul analizează cronologic datele din procesul de populare a „Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-Virgine” și expune birocrația care a avut ca rezultat direct pierderea celei mai mari suprafețe cu păduri virgine din România și odată cu acestea ultimele suprafețe vaste intacte de sălbăticie din zona de climă temperată a Europei.

Prima tentativă de a conserva aceste păduri intacte a avut loc în anul 1999, când Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României a propus protejarea strictă a 400.000 de hectare de păduri virgine. La inceputul anului 2021, doar  43.823,36 hahectare, adică doar 10% dintre acestea, sunt protejate în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-Virgine.

Vezi aici Catalogul Padurilor Virgine

Acest eșec în protejarea naturii nu este un accident. Este consecința unei lipse totale de voință politică, cu prețul dispariției sub ochii noștri, a celor mai valoroase păduri ale Europei. Prea puține păduri au fost strict protejate, iar dintre acestea, multe sunt rezultatul sesizărilor la Garda Forestieră și a campaniilor mediatice pe care le-am facut în zonele munților Semenic,  Țarcu și Godeanu, păduri precum Cernișoara, Coșava Mică, Olteana, Hideg, Hidegel, Radoteasa și altele” spune Gabriel Păun, Președintele Agent Green.blank

 


VIDEO SPRE LIBERĂ DISTRIBUȚIE

 

Raportul arată că 24.260,56 hectare de păduri virgine pentru care ONG-urile și alte cadre științifice, la invitația Guvernului, au semnat și depus studii de păduri virgine pentru includerea în Catalogul Național.

În mod inexplicabil, aceste studii care reprezintă 80% dintre studiile depuse, au fost fie respinse, blocate, returnate sau chiar pierdute de autorități în diferite stadii ale introducerii în catalog.

 

Cele mai șocante descoperiri sunt cele 8,890.76 hectare care au fost direct respinse, cele 10,543.80 hectare returnate experților, dar mai ales cele 4,056.22 hectare de păduri de înaltă valoare de conservare, care au fost efectiv pierdute de Ministerul Mediului și de Gărzile Forestiere subordonate ministerului.

 

blankEste important de menționat că oamenii de știință au depus eforturi notabile, pe perioade îndelungate de timp (3 ani), adesea lucrând în locuri greu accesibile, cu costuri substanțiale, pentru a elabora studii minuțioase și pentru a le depune ulterior. Faptul că aceste studii au fost pierdute de oficialii români este un dezastru pentru tezaurul natural al României și o sfidare la adresa specialiștilor care au elaborat studiile.

Corespondența Agent Green cu autoritățile demască un contrast surprinzător între numerele rapoartelor primite și recunoscute de către diferite entități guvernamentale. Ministerul Mediului susține că a primit studii doar pentru 42 de păduri, care însumează 9,382.70 hectare. Garda Forestieră susține că a primit studii pentru 105 păduri, în total 24,260.56 hectare. Nicio autoritate nu a putut oferi explicații pentru aceste uriașe inconsistențe.

 

Cu acest Catalog, autoritățile au depășit faimosul lor joc de ping-pong între ele și cu noi. Avem de-a face cu un Triunghi al Bermudelor în România. Studiile pentru pădurile virgine au dispărut și în consecință cele mai prețioase păduri cad pradă drujbelor. De exemplu, pădurile virgine din Colții Bâlei din județul Bacău au fost acceptate să fie incluse în Catalog, dar ulterior toate dovezile existenței acestei păduri virgine au dispărut pur și simplu,” a adăugat Păun.

 

Procesul oficial de populare al Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-Virgine a fost deosebit de neprofesionist și gestionat în mod abject. Ultimele păduri primare și seculare din Europa temperată merită cel mai înalt nivel de protecție și atenție. Timpul este esența supraviețuirii lor, însă hățișul birocratic și gestionarea absolut defectuoasa arată o lipsă sistemică  de grijă și seriozitate în ceea ce privește moștenirea naturală unică a României. Guvernanții au eșuat, fără îndoială, în rolurile lor de a proteja aceste păduri prin intermediul Catalogului,” spune Gabriel Schwaderer, directorul EuroNatur.

 

Agent Green și EuroNatur cer Ministerului Mediului să protejeze imediat toate pădurile primare și seculare care încă mai există. Într-un moment când România a intrat în infringement din partea Uniunii Europene, tocmai din cauza pierderii unor păduri primare din siturile Natura 2000, aceasta solicitare ar fi un pas important pentru remedierea aceastei situații dezastruoase. Această măsură ar ajuta de asemenea România să îndeplinească obligațiile pe care le are în cadrul Convenției de Diversitate Biologică și să contribuie la viitoarele obiective de conservare a naturii ale Uniunii Europene , de strictă protecție a 10% din ecosistemele terestre și marine.

 

VIZIUNEA AGENT GREEN PENTRU PADUREA ROMÂNIEI

 

Contacte de presă:

Agent Green: Gabriel Paun, [email protected]

EuroNatur: Anja Arning, [email protected], Tel.: +49 (0)7732 – 92 72 13

blank

Cont LEI

Denumire entitate nonprofit: Asociaţia Agent Green
Cod unic de înregistrare: 25261826
Cont IBAN LEI: RO02RNCB0072156916030001

Cont Euro

Information about the bank:

Name: Banca Comerciala Romana, Sucursala Sector 1 Bucuresti
Adress: Calea Victoriei nr. 155, Bucuresti, Sector 1
Swift Code: RNCBROBU

Information about the account holder:
Name: Asociatia Agent Green
Cod IBAN EURO account: RO72RNCB0072156916030002

Îți mulțumim pentru implicare!

# acțiuni / lună

Vei fi redirecționat către procesatorul de plăți.

blank
blank
lei

Custom Amount

Select Payment Method
Personal Info

Donation Total: 1 lei lunar

Detalii transfer

Detalii plată:

Donație

Beneficiar:

Asociația Dăruiește Viață

Cod fiscal:

30563375

Banca:

ING Bank, sucursala Bucuresti

IBAN (CONT LEI)

RO08 INGB 0000 9999 0317 5286

IBAN (CONT EURO)

RO68 INGB 0000 9999 0471 5148

Poți face o donație offline, prin transfer bancar, poți folosi următoarele date:

Beneficiar:
Asociaţia Agent Green

Banca:
Banca Comerciala Romana

Cont LEI:
RO02 RNCB 0072 1569 1603 0001

Cont EURO:
RO72 RNCB 0072 1569 1603 0002

În formularul bancar de transfer în câmpul - Referință - te rugăm să completezi titlul proiectului pentru care vrei să donezi sau mențiunea "Donație Agent Green", daca donația ta este în scop organizațional.

Ne poți scrie oricând la [email protected]
Toate contribuțiile sunt neimpozitabile.