Protest Agent Green in Auchan pentru marcarea surselor de lumina ilegale

protest auchan reciclare becuri

Bucuresti – 5 august 2010

Mr Bricolage, Plus si Kika au de asemenea probleme de etichetare

Voluntari Agent Green aplica astazi etichete pe tuburi fluorescente comercializate de Auchan Militari pentru informarea corecta a consumatorilor privind toxicitatea acestor surse de lumina si necesitatea de a le recicla pentru protejarea mediul si sanatatii oamenilor.

Etichetele aplicate pe tuburile fluorescente marca Softlight de 18W contin simbolul pubelei barate care lipsea si care este obligatoriu de aplicat de catre producator [1]. In acelasi timp Auchan nu a amenajat pentru clientii sai un container de colectare a becurilor uzate si nici nu afiseaza la raft timbrul verde, garantia ca sursele de lumina uzate ar urma sa fie reciclate. De aceea 2 voluntare „siameze” care imbraca acelasi tricou urias imprimat cu mesajul ”AUCHAN: Oprește poluarea – Reciclează-ți becurile!” protesteaza la intrarea in magazinul Auchan. Astfel organizatia atrage atentia clientilor magazinului si mai ales conducerii acestuia ca trebuie sa respecte legislatia privind informarea consumatorilor ca deseurile de echipamente electrice si electronice trebuie reciclate. Odata cu acest eveniment este publicata si editia a IV-a a ghidului consumatorului „Green my Light” care contine informatii despre politica marilor retaileri de comercializarea surselor de lumina economice si cu incandescenta, dar si de reciclarea celor uzate.

Relansam campania Green my Light cu o veste proasta si una buna. Exista inca supermarketuri care nu-si asuma responsabilitatea de a comercializa surse de lumina care sa informeze corect consumatorii. Aplicarea pubelei barate pe ambalaj sau pe soclul becului ii avertizeaza pe consumatori ca sursele de lumina contin substante toxice si ca nu trebuie aruncate la gunoi ci duse la reciclat. Daca Auchan si Mr Bricolage erau abonati pe lista rosie, surpriza neplacuta vine de la Kika si Plus care au inceput sa comercializeze becuri neconforme. Vestea buna este ca fata de editia a III-a a ghidului, Carrefour a aplicat simbolul pubela barata pe toate sursele de lumina care contin substante toxice”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

Celelalte surse de lumina incriminate sunt becurile economice Ecolux cu puterea de 20W comercializate de Plus, Lohuis Ro de 18W,11W,9W,7W,4W comercializate de Mr Bricolage si Realux de 18 si 20 W puse la vanzare de KIKA. Ca noutati de salutat din noua editie a ghidului sunt initiativele Carrefour, Hornbach, Ikea, Dedeman si Decathlon de a amenaja containere de colectarea surselor de lumina uzate pentru clienti.

Becurile economice si tuburile fluorescente sunt surse de lumina eficiente energetic, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si rezista pană la 10 ani. Totusi acestea contin mercur si pot polua mediul daca se sparg. Poluarea organismului uman cu mercur se numeste hidrargirie si contactul direct cu acesta poate cauza efecte negative neurologice si renale. De aceea aceste surse de lumina trebuie reciclate si nu aruncate la gunoi. Garantia consumatorului ca un bec nou achizitionat va fi reciclat corespunzator sta in aplicarea timbrului verde afisat vizibil la raft. Este bine de stiut ca orice magazin care vinde becuri este obligat sa primeasca in raport de schimb 1 la 1 un bec uzat pentru fiecare bec nou cumparat de clienti.

Agent Green cere Auchan Mr Bricolage, Plus si Kika sa informeze corect consumatorii si sa comercializeze doar surse de lumina pe al caror ambalaj, soclu sau prospect sa fie evidentiat simbolul pubela barata.

NOTE:
[1] HG 448/2005
Art. 10: Informatii pentru utilizatori
(1)Producătorii sunt obligati sa furnizeze utilizatorilor de EEE din gospodăriile
particulare toate informatiile necesare in legatura cu:
e)semnificatia simbolului prevazut in anexa nr. 4.
ANEXA Nr. 4: SIMBOL pentru marcarea echipamentelor electrice si electronice
Simbolul care indica faptul ca echipamentele electrice si electronice fac obiectul unei colectari separate reprezinta o pubela cu roti barata cu doua linii in forma de X, ca in imaginea de mai jos. Simbolul trebuie sa fie tiparit vizibil, lizibil si durabil.
(5)Producatorii si/sau distribuitorii au obligatia de a furniza toate informatiile prevazute
la alin. (1) şi (3), in instructiunile de utilizare sau la punctul de vanzare.
Art. 13: Inspectia si controlul. Sanctiuni
(1)Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
c)nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (5) si (6), art. 7 alin. (3), art. 8 alin. (7), art. 10
alin. (3), (4) si'(5) si ale art. 11 alin. (3) si (4), cu amenda de la 50.000.000 lei la
75.000.000 lei;
[2] Ediția a IV-a a ghidului ”Green my light” este disponibilă la cerere