O Pereche Uriasa de Ochelari pentru ministrul mediului

blank

Protest Agent Green la Ministerul Mediului:
Se cere moratoriu pentru protecția tuturor pădurilor virgine rămase

28 iulie 2020, București – O uriașă pereche de ochelari a fost adusă în fața Ministerlui Mediului pentru a ajuta autoritățile să vadă mai bine dosarele pentru ultimele păduri intacte care așteaptă să fie puse sub strictă protecție prin introducerea în Catalogul național al pădurilor virgine din România.

La 15 mai, ministrul mediului, domnul Costel Alexe, declara că ”De astăzi, 40.000 hectare de noi păduri virgine și cvasivirgine din România se află sub protecție strictă[1]. ”În realitate, de atunci și până astăzi nu s-a protejat niciun hectar cu păduri virgine. Catalogul conține doar 30.000 de hectare dintre care 29.000 au fost protejate de guvernul tehnocrat și de cel condus de PSD împinse de ONG-uri”, acuză Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Agent Green publicase încă din luna aprilie raportul[2] care arată că 80% din padurile virgine pentru care exista studii elaborate, nu au fost incluse in Catalogul Național. Au fost depuse studii de fundamentare pentru aproximativ 132 de trupuri forestiere insumand o suprafața totala de 30.335 hectare. 24.260 hectare din totalul studiilor depuse au fost respinse, pierdute sau blocate de autoritati în diferite etape, reprezentând 80% din toate studiile depuse. Doar 6.075 hectare pentru care s-au depus studii au fost aprobate și acceptate.

În ultima perioadă, ministrul mediului a anunțat că cele 40.000 de hectare sunt de fapt 39.865 de hectare de păduri și care nu sunt încă strict protejate ci că au fost scoase la licitatie pentru elaborarea studiilor de fundamentare privind identificarea padurilor virgine si cvasivirgine. ”Nu înțelegem de ce se aruncă banii publici pe geam și se licitează o anumită suprafață în loc să se instaureze un moratoriu pe toate pădurile potențial virgine. Iar apoi dacă cineva dovedește că nu sunt virgine să se scoată din strictă protecție. În vreme ce Guvernul promite se tergiversează, ultimele păduri virgine sunt străpunse de noi drumuri, acolo unde nu au existat niciodată și se taie. Este cazul Văii Sâmbetei din Făgăraș”, a adăugat Păun.

Lipsa de actiuni concrete care sa protejeze padurile virgine din ariile protejate Natura 2000 și decimarea constanta a acestora au determinat Comisia Europeana sa inițieze procedura de infringement. Ministerul Mediui va trebui sa raspunda pentru  tergiversarea deciziilor prin care zeci de mii  de hectare de padure care asteapta sa fie protejate sunt introduse în circuitul de exploatare și implicit în Catalogul național al padurilor virgine pierdute.

Agent Green solicită Ministerului Mediului să instaureze un moratoriu pentru toate pădurile potential virgine, primare și seculare și să le protejeze strict până la proba contrarie.

VIDEO ANTENA 1

Contact pentru presă:
Veronica TULPAN, [email protected], 0723 387 203

 
[1] https://www.mmediu.ro/articol/comunicat-de-presa-suprafata-padurilor-virgine-din-romania-se-dubleaza/3318

[2] https://www.agentgreen.ro/comunicat-de-presa-catalogul-padurilor-virgine-pierdute-un-esec-national/