RAPORT: IKEA – Ingenioasă pe dinafară, putredă pe dinăuntru

blank

RAPORT: IKEA – Ingenioasă pe dinafară, putredă pe dinăuntru

București, 16 aprilie 2024 – IKEA pretinde că este prietenoasă cu Planeta, dar este complice la degradarea pădurii României. Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) expune distrugerea cauzată de IKEA și prezintă solicitările ferme ale organizațiilor de mediu adresate corporației suedeze. Raportul a fost prezentat astăzi în premieră într-o conferință de presă susținută de cele două organizații la Grupul pentru Dialog Social (GDS).

RAPORTUL ÎN LIMBA ROMÂNĂ

RAPORTUL ÎN LIMBA ENGLEZĂ

VIDEO pe VIMEO spre liberă vizualizare, descărcare și distribuție.

VIDEO pe YouTube spre liberă distribuție:
https://youtu.be/3TVENsHKvO4

Un nou raport investigativ realizat de Agent Green și BMF prezintă un tipar consistent de exploatări forestiere distructive în păduri asociate cu IKEA cu impact negativ masiv pentru natură și climă. Rezultatele se bazează pe analiza documentelor oficiale dublată de vizite în teren în jumătate din cele 43 de păduri deținute de IKEA în România care se întind pe 51.000 hectare. În raport sunt evidențiate peste 50 de activități suspecte de încălcarea legilor naționale și europene din 7 păduri deținute de IKEA prin firma sa Ingka Investments și din alte 2 păduri de unde provine lemn utilizat la fabricarea produselor IKEA. Păduri cu o biodiversitate bogată sunt rase de pe fața Pământului. Exploatările agresive realizate în ecosisteme fragile și chiar în păduri seculare fără evaluare adecvată de mediu, zeci de drumuri de tractor adânci de câțiva metri care taie pădurea în lung și în lat sunt doar câteva dintre problemele documentate.

Majoritatea pădurilor vizitate se suprapun total sau parțial cu arii protejate Natura 2000. Unele dintre aceste păduri au fost fie neatinse, fie sub un regim de exploatare forestieră de intensitate redusă înainte ca Ingka să devină proprietar. În prezent, toate sunt gestionate pentru a maximiza extracția de lemn, fără a se ține cont de habitatele forestiere și de rolul lor vital pentru specii. Doar 1,04% din totalul proprietăților Ingka din România se află sub un regim de protecție strictă și 8,24% sub un regim de protecție parțială. Acest lucru este total insuficient pentru a îndeplini obiectivele UE+. Strategia UE privind biodiversitatea prevede protejarea parțială a minimum 30% din fiecare Stat Membru și protejarea strictă a minim 10%. Un obiectiv cheie este protejarea strictă a tuturor pădurilor primare și a celor seculare rămase în Europa. Raportat la aceste obiective europene, IKEA are o datorie de cel puțin 8,96% la stricta protecție și de minim 11,76% la protecția parțială.

În cadrul conferinței de presă de la București, Gabriel Păun, președintele Agent Green, a declarat:

„IKEA tratează pădurea României ca pe o cultură de porumb. Face deja ce se dorește de la noul cod silvic care dacă va fi adoptat și promulgat le va băga crimele forestiere în legalitate. A lăsa arborii să îmbătrânească nu face parte din cultura IKEA. Anihilarea unor păduri întregi într-o scurtă perioadă de timp este o chestiune de urgență pentru IKEA, vânătorul de arbori. Compania nu ține cont nici de legile scrise, nici de căile nescrise ale naturii. IKEA nu practică ceea ce predică, indiferent dacă este vorba de directivele Uniunii Europene privind natura, de legislația națională din România sau de standardul FSC de certificare forestieră. Având în vedere statutul de companie cu cifre de afaceri de miliarde de euro și cel mai mare proprietar privat de păduri din România, IKEA trebuie să devină un exemplu de bune practici.”

Ines Gavriluț, responsabilă de campanii pentru Europa de Est la Bruno Manser Fonds, a adăugat:

„Este timpul ca IKEA să înceapă să-și aplice obiectivele asumate în materie de sustenabilitate. IKEA ar putea face atât de mult bine dacă ar dori cu adevărat să dea un exemplu bun ca proprietar și administrator de păduri și mare consumator de lemn în România și nu numai. Nevoile ar putea fi acoperite și fără a recurge la tăieri distructive, fără a transforma pădurile naturale în plantații – dar acest lucru necesită abordarea unor probleme dificile, cum ar fi nucleul modelului de afaceri al IKEA de mobilă rapidă. Produsele din lemn nu ar trebui să fie destinate consumului rapid căci nu sunt o chestie de modă, ci ar trebui să fie făcute să dureze sute de ani.”

Agent Green și Bruno Manser Fonds solicită IKEA și Grupului Ingka să își controleze operațiunile forestiere din România, să verifice riguros companiile de exploatare forestieră, să nu se aprovizioneze cu lemn din parcurile naționale și nici din pădurile primare și seculare, să crească suprafețele de protecție strictă și parțială, să aplice o exploatare forestieră selectivă în propriile păduri, să asigure trasabilitatea și transparența completă a lanțului de aprovizionare IKEA și să permită supravegherea independentă a pădurilor de către societatea civilă și jurnaliștii de investigație.

În august 2021, Agent Green a publicat primul său raport care a documentat distrugerile din pădurile din România legate de IKEA. În mai 2023, Agent Green și Bruno Manser Fonds au trimis o scrisoare deschisă prin care își arătau îngrijorarea către grupul Ingka și IKEA Elveția. BMF a inițiat, de asemenea, o petiție prin care cere IKEA să oprească tăierile abuzive din ariile protejate și din alte păduri cu valoare ridicată de conservare din România. Petiția poate fi semnată în continuare AICI. Până la ora publicării acestui raport IKEA a refuzat dialogul.

Recentul documentar ARTE la care a contribuit și Agent Green intitulat „IKEA, vânătorul de arbori” arată de asemenea costul real al mobilierului IKEA, exploatarea necontrolată a lemnului și a muncii umane. În următoarele câteva luni, raportul Agent Green / BMF va fi ilustrat într-o serie de documentare care vor fi difuzate în zeci de țări din lume.

Contacte pentru presă:

Ines Gavriluț, +41 61 316 30 78, [email protected]

Gabriel Păun, [email protected]

 

 

Angi Șerban

Angi Șerban este antreprenor social, activistă, și vice-președinta organizației non-guvernamentale ,,Corupția Ucide” din 2020, cu experiență în zona civică de peste 7 ani.

Angi derulează în prezent, sub umbrela organizației, un proiect numit CIVISTARTER, prin care până la acest moment 300 de tineri au deprins abilități civice și au diseminat aceste informații în comunitățile lor.

Una dintre cele mai importante credințe ale ei este că dacă ai un scop, un plan, o echipă și muncești cu seriozitate, orice este posibil.

Angi a fost project manager la Casa Activistului – Hub civic, în perioada 2018 – 2020. Aici a ajutat la implementarea mai multor workshopuri de educație nonformală, la care au participat, în total, peste 2.000 de persoane.

Angi este și trainer NVDA – Non Violent Direct Action sau Acțiune Directă Non Violentă – prin care demonstrează că acțiunile civice pot fi duse la capăt și într-o manieră lipsită de violență.