Raportul oficial al dezastrului de la Vidraru: s-a tăiat cu 4100 % peste cotă

blank

Agent Green cere desecretizarea tuturor concluziilor și măsuri mai aspre
Comunicat de presă Agent Green, București, 27 iunie 2017

Ministerul Apelor și Pădurilor a publicat ieri [1] raportul dezastrului de la Vidraru realizat în urma unui control declanșat după ce Agent Green a protestat pe Transfăgărășan la 10 martie 2017, oprind simbolic un camion cu bușteni [2].
Din comunicarea ministerului reiese că s-au aplicat 23 amenzi contravenționale, cu o valoare totală a amenzilor de 165.000 lei și s-au deschis 4 dosare penale pentru fapte precum: exploatări ilegală a 30.554 m3 de lemn din păduri virgine, retrocedări și defrișări ilegale.
Mulțumim ministerului pentru acțiunile rapide și ferme. Pe de altă parte solicităm publicarea oficială intgrală a raportului întrucât masurile deja luate și cele propuse nu sunt pe măsura situației din teren. Raportul, care în acest moment este clasificat, arată că exploatările cumulate depășesc cu 4100 % posibilitatea anuală de exploatare”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Cităm din raportul Corpului de Control al ministrului apelor și pădurilor:
Punerile în valoare cumulate efectuate de O.S. Vidraru, O.S. Valea Oltului și O.S. Codri Verzi însumează un volum de 57.963 m3, practic peste 41 de posibilităși anuale”.
Consecințele penale pentru toți membrii implicați în structura de crimă organizată care a făcut posibil dezastrul de la Vidraru trebuie să fie serioase și consecvente. În caz contrar trebuie luat în calcul că mafia va recidiva”, atenționează Păun.
Referitor la aspectele sesizate de Agent Green pe care ministerul nu le confirma, facem următoarele precizări:

  • RNP Romsilva nu a fost doar informată despre existeța pădurilor virgine. Mai mult, Romsilva a încasat 225.000 euro și a implementat inventarul pădrilor virgine din România în perioada 2002-2005, fondurile fiind oferite prin programul PIN MATRA de Societatea Regală pentru Conservarea Naturii din Olanda
  • Dacă pădurile de la Vidraru au fost și sunt incluse în grupa I funcțională (păduri cu funcții speciale de protecție), atunci cum se explica starea pădurilor din această zonă?
  • Filmările surprinse cu drona la 10 martie 2017 și publicate de Agent Green o zi mai târziu se referă la zonele cele mai afectate din bazinul de recepție al lacului Vidraru, iar procentul de 70% se referă la estimarea suprafeței degradate a pădurilor virgine din zona Vidraru pentru care ministerul a și aplicat amenzi modice Ocolului Silvic Vidraru deoarece, contrar prevederilor art. 3. alin (2) din O.M nr. 3397/2012, a efectuat în perioada 2012-2016 lucrări de punere în valoare, urmate de recoltarea unui volum de 30.554 mc masă lemnoasă, produse principale prevăzute la recoltare în amenajamentul silvic, din păduri care ar face obiectul Studiului Proiectul PIN-MATRA, fără avizul fostului Inspectorat Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Ploiești.

Note:
[1] Comunicat de presă MAP din 26.6.2017:
https://apepaduri.gov.ro/3757-2/
[2] Filmări de la sol și cu drone cu dezastrul de la Vidraru:
https://youtu.be/WuzhXCbg8Kw
Protestul Agent Green de la Vidraru transmis LIVE pe Facebook la 10 martie 2017 și vizualizat de 1,9 milioane de oameni:
https://www.facebook.com/agentgreen.ro/videos/1401778149880892/

[button link=”https://www.agentgreen.ro/wp-content/uploads/2017/06/Agent-Green-Vidraru-2500.jpg” size=”large” target=”_blank” icon=”cog” color=”green” lightbox=”false”]Descarca Imagine Comunicat[/button]

1Comentariu