Raportul pădurilor virgine pierdute

blank

CATALOGUL PĂDURILOR VIRGINE PIERDUTE

UN EȘEC NAȚIONAL DUPĂ 21 DE ANI DE TERGIVERSĂRI

VIDEO SPRE LIBERA DISTRIBUTIE

Comunicat de presă: Catalogul pădurilor virgine pierdute – un eșec național după 21 de ani de tergiversări

Un nou raport cuantifică tragedia celor mai prețioase păduri ale României

80% din pădurile virgine pentru care există studii elaborate, nu au fost incluse in Catalogul Național.

Autoritățile blochează sau pierd studiile, blocând în mod intenționat protecția pădurilor din România

București, 15.05.2020 – Agent Green salută anunțul despre intenția Ministerului Mediului de a dubla suprafața de păduri virgine strict protejate și solicită creșterea acestei ambiții, potrivit catalogului atașat și potențialului țării, identificat încă din 1999, în Strategia de Dezvoltare Durabilă a României, care propunea protejarea strictă a 400 000 de hectare de păduri virgine și cvasi-vigine. Eșecul Guvernului României de a proteja ultimele păduri virgine din România după 21 de ani de tergiversări este prezentat în raportul intitulat ”Catalogul Pădurilor Pierdute”.

Muntii fagaras

Muntii Fagaras, sit Natura 2000 / Padure primara neprotejata, Valea Stramba

Raportul analizează cronologic datele din procesul de populare a „Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-Virgine” și expune birocrația care a avut ca rezultat direct pierderea celei mai mari suprafețe cu păduri virgine din România și odată cu acestea ultimele suprafețe vaste intacte de sălbăticie din zona de climă temperată a Europei.

Prima tentativă de a conserva aceste păduri intacte a avut loc în anul 1999, când Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României a propus protejarea strictă a 400.000 de hectare de păduri virgine. Astăzi, 30.062 hectare, adică mai puțin de 8% dinte acestea, sunt protejate în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-Virgine.

Acest eșec în protejarea naturii nu este un accident. Este consecința unei lipse totale de voință politică, cu prețul dispariției sub ochii noștri, a celor mai valoroase păduri ale Europei. Prea puține păduri au fost strict protejate, iar dintre acestea, multe sunt rezultatul sesizărilor la Garda Forestieră și a campaniilor mediatice pe care le-am facut în zonele munților Semenic,  Țarcu și Godeanu, păduri precum Cernișoara, Coșava Mică, Olteana, Hideg, Hidegel, Radoteasa, Almăj și altele” spune Gabriel Păun, Președintele Agent Green.

Raportul arată că 24.260,56 hectare de păduri virgine pentru care ONG-urile și alte cadre științifice, la invitația Guvernului, au semnat și depus studii de păduri virgine pentru includerea în Catalogul Național.

În mod inexplicabil, aceste studii care reprezintă 80% dintre studiile depuse, au fost fie respinse, blocate, returnate sau chiar pierdute de autorități în diferite stadii ale introducerii în catalog.

Cele mai șocante descoperiri sunt cele 8,890.76 hectare care au fost direct respinse, cele 10,543.80 hectare returnate experților, dar mai ales cele 4,056.22 hectare de păduri de înaltă valoare de conservare, care au fost efectiv pierdute de Ministerul Mediului și de Gărzile Forestiere subordonate ministerului.

Unde sunt padurile virgine propuse in studii

Este important de menționat că oamenii de știință au depus eforturi notabile, pe perioade îndelungate de timp (3 ani), adesea lucrând în locuri greu accesibile, cu costuri substanțiale, pentru a elabora studii minuțioase și pentru a le depune ulterior. Faptul că aceste studii au fost pierdute de oficialii români este un dezastru pentru tezaurul natural al României și o sfidare la adresa specialiștilor care au elaborat studiile.

Corespondența Agent Green cu autoritățile demască un contrast surprinzător între numerele rapoartelor primite și recunoscute de către diferite entități guvernamentale. Ministerul Mediului susține că a primit studii doar pentru 42 de păduri, care însumează 9,382.70 hectare. Garda Forestieră susține că a primit studii pentru 105 păduri, în total 24,260.56 hectare. Nicio autoritate nu a putut oferi explicații pentru aceste uriașe inconsistențe.

Defalcarea studiilor depuse

Cu acest Catalog, autoritățile au depășit faimosul lor joc de ping-pong între ele și cu noi. Avem de-a face cu un Triunghi al Bermudelor în România. Studiile pentru pădurile virgine au dispărut și în consecință cele mai prețioase păduri cad pradă drujbelor. De exemplu, pădurile virgine din Colții Bâlei din județul Bacău au fost acceptate să fie incluse în Catalog, dar ulterior toate dovezile existenței acestei păduri virgine au dispărut pur și simplu,” a adăugat Păun.

Procesul oficial de populare al Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-Virgine a fost deosebit de neprofesionist și gestionat în mod abject. Ultimele păduri primare și seculare din Europa temperată merită cel mai înalt nivel de protecție și atenție. Timpul este esența supraviețuirii lor, însă hățișul birocratic și gestionarea absolut defectuoasa arată o lipsă sistemică  de grijă și seriozitate în ceea ce privește moștenirea naturală unică a României. Guvernanții au eșuat, fără îndoială, în rolurile lor de a proteja aceste păduri prin intermediul Catalogului,” spune Gabriel Schwaderer, directorul EuroNatur.

Agent Green și EuroNatur cer Ministerului Mediului să protejeze imediat toate pădurile primare și seculare care încă mai există. Într-un moment când România a intrat în infringement din partea Uniunii Europene, tocmai din cauza pierderii unor păduri primare din siturile Natura 2000, aceasta solicitare ar fi un pas important pentru remedierea aceastei situații dezastruoase. Această măsură ar ajuta de asemenea România să îndeplinească obligațiile pe care le are în cadrul Convenției de Diversitate Biologică și să contribuie la viitoarele obiective de conservare a naturii ale Uniunii Europene , de strictă protecție a 10% din ecosistemele terestre și marine.

Contacte de presă:

Agent Green: Gabriel Paun, [email protected]

EuroNatur: Anja Arning, [email protected], Tel.: +49 (0)7732 – 92 72 13

Munții Făgăraș, sit Natura 2000 / Pădure primară neprotejată, Valea Boia Mică

Munții Făgăraș, sit Natura 2000 / Pădure primară neprotejată, Valea Boia Mică