Contact
 

Tăieri ilegale în Rezervația Naturală Râul Tur

Tăieri ilegale în Rezervația Naturală Râul Tur

[separator headline=”h2″ title=”Seful de ocol se considera creatorul naturii cu drept de a o distruge”]

AGENT GREEN a publicat astazi o noua investigatie care il expune pe Cristian Pop, seful ocolului silvic Livada, judetul Satu Mare, aproband o taiere rasa ilegala pe 7 ha in rezervatia naturala Raul Tur. Conform OUG 57 / 2007 seful de ocol trebuia sa obtina avizul custodelui rezervatiei [nota 1].

Taierea din rezervatia Tur este emblematica pentru comportamentul Romsilva fata de ariile naturale protejate. Mai mult, ea reprezinta un simbol al abisului dintre silvicultori si biologi. Silvicii vad profit in fiecare copac. Biologii cauta sa protejeze putinele suprafete naturale protejate pe care le mai avem” a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

ONG-ul Societatea Carpatina Ardeleana este custodele rezervatiei natural Raul Tur. Organizatia a reusit de-a lungul anilor sa opreasca zeci de constructii aberante si taieri ilegale in rezervatie. Cu toate acestea conducerea lor este permanent amenintata si intimidate de autoritatile locale si de Romsilva. In filmarea AGENT GREEN, Cristian Pop seful de ocol Livada acuza Carpatina Ardeleana ca este “cel mai incisiv si rigid custode pe care il are Romania”.

Este inadmisibil ca un sef de ocol si autoritatile locale sa intimideze un custode care incearca sa isi faca treaba si sa respecte legea. Ministerul Mediului si Padurilor de asemenea nu depune eforturi vizibile pentru a proteja ONG-urile care au in custodie rezervatii. Ba mai mult, a avuut grija sa elimine un ONG care a avut in custodie situl Natura 2000 Muntii Tarcu”, a adaugat Paun.

Filmarea AGENT GREEN culmineaza cu seful de ocol Livada in ipostaza de creator al naturii si judecator suprem. Acesta afirma ca “speciile protejate si habitatele natural au fost create de silvici”. Mai mult, desi ocolul este in prezent anchetat penal pentru aceasta taiere rasa, Cristian Pop decis deja ca taierea a fost legala, desi judecatorul nu s-a pronuntat inca.

AGENT GREEN reitereaza solicitarea adresata ministerului mediului si padurilor de a elimina ROMSILVA de la ariile natural protejate si sa infiinteze de urgenta o agentie nationala a ariilor natural protejate.

NOTA: (click pentru a descarca)


 

Aduceți Pădurii Zâmbetul Înapoi!, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

footerfdsc

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.