Contact
 

Retrocedarile de paduri au depasit posibilitatile statului roman cu 575.000 ha

Retrocedarile de paduri au depasit posibilitatile statului roman cu 575.000 ha

[separator headline=”h3″ title=”AGENT GREEN cere sistarea retrocedarilor”]

Bucuresti, 4 martie 2015

AGENT GREEN a expus astazi un caz emblematic de retrocedari si taieri ilegale de paduri din judetul Arges care au apartinut dintotdeauna statului [1].

Neregulile si abuzurile imputate fostei conduceri a DS Pitesti (director inginer Jinga Valerian) si a unor ocoale silvice includ retrocedarea ilegala a 2640 de hectare de padure, vanzari de arme de vanatoare si de serviciu, achizitii ilegale de autoturisme, obtinerea de valori banesti si foloase necuvenite. Acest caz a fost adus in mod formal in atentia Parlamentului Romaniei [2], Ministerului Mediului [3] si Padurilor si RNP Romsilva si a ramas nesolutionat pana in ziua de astazi. Firma care a taiat padurile retrocedate illegal apartine lui Proca Fanel, fostului primar al comunei Berevoiesti, Arges.

Fondul forestier proprietate publică a statului mai masoara doar 3.227.907 ha adica 49,37% din fondul forestier national. Diminuarea cu 3.139.753 ha faţă de situaţia existentă la 31.12.1990 a fost posibila în principal datorită punerii în posesie a foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, prin aplicarea prevederilor legilor fondului funciar. 561.168 ha de paduri s-au retrocedat sau sunt in curs de retrocedare ilegala. Solicitările de fond forestier formulate de către persoanele fizice şi formele asociative depasesc 575.000 ha. Judecând după mărimea acestor solicitări, ar însemna că statul nu va mai rămâne nici cu suprafața de pădure deţinută în proprietate în anul 1948 [4].

Se pare ca nimeni nu realizeaza in tara asta ca s-a deposit pragul critic al retrocedarilor. Cum fost posibil ca statul sa piarda mai multe paduri decat avea de dat inapoi? Cum e posibil ca padurile cele mai valoroase care au apartinut dintotdeauna statului sa fie retrocedate unor indivizi sau urmasi ai acestora care nu au detinut niciodata acele paduri”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

AGENT GREEN cere Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor sa intervina de urgenta pentru a recupera padurile retrocedate illegal in judetul Arges si pentru tragerea la raspundere a vinovatilor pentru taierile ilegale. De asemenea organizatia cere ministerului sa ia initiativa pentru sistarea retrocedarilor la nivel national pana la clarificarea situatiilor litigioase care sa aduca suprafata cu paduri aflata in proprietatea statului la nivelul anului 1948.

NOTE:
[1] Raport 15727 RNP Romsilva din 9.7.2009 (click pentru vizionare)

[2] Interpelare in Camera Deputatilor 4260 B / 19.6.2012

[3] Nota 231760 a Ministerului Mediului si Padurilor (Laszlo Borbely) din 22.9.2011

[4] 2013, Curtea de Conturi a Romaniei – Raport audit patrimoniu forestier 1990-2012

1Comment
 • Rölli Doina
  Posted at 07:16h, 23 aprilie Răspunde

  Stop la toate furturile si jaful Statului Roman si al romanilor.
  Persoanele care au responsabilitatea sa gospodareasca bogatiile Romaniei si al romanilor fura
  Statul. Este o rusine si trebuie pedepsiti.
  Daca fiecare roman ar sustine aceste proteste schimbarile se vor face si padurile si bunurile romanilor vor fi respectate.
  Va rog sa aveti constiinta de puterea pe care o avem, fiecare roman, sa schimbam obiceiurile comuniste
  in comportamente de oameni civilizati si cu responsabilitate.
  Mii de mutumiri pentru cei care se implica si ne mobilizeaza sa participam.

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.