ROMSILVA este corijenta in ochii romanilor la administrarea padurilor

blank

AGENT GREEN cere restructurarea ROMSILVA si eliminarea ei de la ariile protejate.

Bucuresti, 22 mai 2015
AGENT GREEN a publicat astazi, de ziua europeana a parcurilor nationale, studiul de piata care arata ca Romsilva a primit nota 3,44 pe o scara de la 1 la 10 si este corijenta la administrarea padurilor si parcurilor [nota 1]. Totodata studiul, realizat in lunile martie-aprilie (deci inainte ca subiectul sa ajunga in centrul atentiei mass-media), arata ca padurile sunt de departe cel mai sensibil subiect de mediu pentru romani si ca acestia doresc interzicerea taierilor in parcurile nationale.

Nu este o surpriza ca Romsilva a ramas corijenta. Starea padurilor din Romania ilustreaza esecul perfect al conducerii regiei. Este pacat de bunii silvicultori de alta data care aveau grija sa asigure viitorul padurilor. Acum s-a ales praful de paduri si este nevoie de o restructurare urgenta la Romsilva incepand de la cap”, a spus Gabriel Paun, presedinte Agent Green.

Oops...
Slider with alias romsilva01 not found.

Alpinistul de altitudine Alex Gavan a expus in aceasta dimineata la sediul central al Romsilva din Bucuresti un banner care arata noua sigla a Romsilva ce contine doua drujbe si bani. Sigla este menita sa evidentieze apetitul regiei pentru taieri si profit in pofida protectiei. La protest Claudia Apostol de la de-clic.ro a expus un banner cu textul: „stop exploatarilor forestiere in parcurile nationale”. Bannere cu sigla si acelasi mesaj au fost expuse de activisti Agent Green si in judetul Hunedoara la evenimentul la care Adam Craciunescu, directorul general Romsilva celebreaza ziua Europeana a parcurilor nationale.
Oops...
Slider with alias romsilva02 not found.

„In acest moment, in Romania, padurile taiate anual depasesc cu mult puterea de regenerare a naturii. Suntem pe minus, cum s-ar zice. Istoria ne arata ca pana acum, Romsilva a fost un foarte prost administrator al parcurilor nationale si asta e foarte clar uitandu-ne la situatia din teren. In principal, interesele sunt unele in zona economica si prea putin pe partea de conservare, ceea ce intra in contradictie cu insasi ratiunea de a exista a acestor parcuri. Ultimele oaze de salbaticie autentica din Europa sunt in Carpati si nu trebuie sa lasam agenda mercantila unor indivizi sa primeze in fata protejarii acestor locuri, care oricum, nu reprezinta decat 1.3% din suprafata tarii.” a comentat Alex Gavan, alpinist de altitudine.

Romania este singura tara din Uniunea Europeana unde regia care administreaza padurile de productie (3.227.907 ha paduri de stat) conduce si parcurile nationale si naturale (23 din 28). Dupa 11 ani de administrare Romsilva, doar 7 parcuri au planuri de management aprobate de primul ministru [nota 2]. Romsilva, fiind o regie construita in jurul conceptului de silvicultura, nu are activitatea concentrata pe protectie si conservare. De aceea, in acest moment se taie paduri in toate parcurile nationale si naturale din Romania. Regia aloca in medie doar 2,53 milioane de euro anual pentru parcuri. In acelasi timp Romsilva taie in medie 1,6 m3 / an / ha. La un pret mediu de 26 euro (120 RON), Romsilva primeste 15,26 milioane de euro din lemn extras din parcuri.

Masacrul din parcurile nationale si naturale nu este doar un esec al Romsilva ci mana criminala si incompetenta a reprezentantilor Guvernului care au permis asta in trecut si astazi. Studiul pe care il publicam astazi arata ca 90% dintre romani resping taierea intentionata in parcurile nationale si ca silvicii trebuie sa inceapa sa lucreze sub coordonarea biologilor si ecologilor, nu de capul lor ca pana acum”, a adaugat Paun.

Goana dupa profit si dezinteresul fata de conservarea unui patrimoniu natural unic a fost o politica constanta a celor de la Romsilva. Recent Agent Green a publicat intentiile Romsilva de a abandona administrarea a patru parcuri nationale si naturale pentru ca rata profitului scazuse ingrijorator din cauza retrocedarii padurilor unor proprietari privati [nota 3].

O alta problema majora a ariilor natural protejate din Romania este zonarea interna a acestora. Exista zone de protectie stricta si integrala unde nu se taie (in general mai putin de jumatate din suprafata parcurilor) si zone de dezvoltare durabila (zise tampon) unde se permit taieri. Harta cu zonarea interna a oricarui parc dezvaluie o structura de svaiter in care pot fi gasite zone de protectie stricta la marginea parcului si zone tampon taiate la ras in mijlocul parcului.

Actuala zonare interna este o aberatie stiintifica fortata de Romsilva si tolerata de ministerul mediului si padurilor. Zonele tampon trebuie sa fie localizate de jur imprejurul parcurilor pentru a proteja eficient zonele strict si integral protejate. Cand vine vorba de parcurile nationale nu este prea mult sa cerem interzicerea totala a taierilor de padure pentru ca ele mai reprezinta doar 1,3% din suprafata tarii”, a incheiat Paun.

AGENT GREEN cere Guvernului Romaniei:

  • Sa restuctureze Romsilva
  • Sa interzica taierile de paduri in parcurile nationale (1,3% din suprafata tarii)
  • Sa inlocuiasca Romsilva cu o structura centrala si teritoriala independenta pentru administrarea ariilor naturale protejate
  • Sa schimbe zonarea interna a parcurilor nationale si natural (zone tampon in imprejurimile parcurilor si nu in mijlocul lor)

NOTE:
[1] Studiul a fost realizat de Mercury Research si este disponibil (aici)
[2] Adresa 16545 din 14.10.2014 a Ministerului Mediului catre AGENT GREEN
[3] Nota 4448 din 16.4.2014 Romsilva / Serviciul Arii Protejate privind semnarea actelor aditionale pentru continuarea administrarii parcurilor nationale / naturale de catre Romsilva

FOTO (click aici pentru a descarca imaginile): acțiune desfășurată în această dimineață, cu participarea și sustinerea lui Alex Gavan, alpinist de altitudine și a Claudiei Apostol, platforma de-clic.ro

Aduceți Pădurii Zâmbetul Înapoi!, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
footerfdsc