Contact
 

The Mission: Dansează pentru Retezat, Stop DN 66A

The Mission: Dansează pentru Retezat, Stop DN 66A

Zeci de mii de tineri europeni vor dansa pe plaja Hanul Piraților – Năvodari la evenimentul ”The Mission – Dance Weekend” din 5-6 august pentru a salva munții Retezat de asfalt și pentru a spune ”STOP DN 66A”.

Mai multe vizualuri ce conțin imagini cu natura virgină din munții Retezat, dar și cu distrugerea cauzată de construcția DN 66A vor fi rulate de-a lungul weekend-ului de sute de ori pe ecrane uriașe amplasate la scenă împreună cu îndemnul adresat tinerilor de a se alătura cauzei pentru stoparea asfaltării naturii. Cauza a fost lansată pe Facebook și a strâns deja peste 15.000 de susținători din întreaga lume [1].

Muzicieni și DJ de top din lume vor întreține atmosfera de la apusul soarelui până după răsărit în fiecare zi a weekend-ului. Printre artiștii care vor concerta la evenimentul ajuns la ediția a 4-a se numără: Moby, Paul van Dyk, Ferry Corsten, Above & Beyond, Șuie Paparude și Gabriel & Dresden [2].

Grupa munților Retezat-Godeanu adăpostește ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei [3]. Astfel de peisaje mai există doar în pădurile boreale din nordul Canadei și al Rusiei, precum și în pădurile tropicale din Amazon și din Congo. Guvernul României susține totuți construcția drumului național 66A care ar urma să distrugă iremediabil acest loc unic în Europa. Agent Green și organizațiile partenere au reușit să oprească în ultimii 5 ani asfaltarea și distrugerea Retezatului deoarece drumul nu poate fi construit cu respectarea legislației naționale și europene de protecția mediului. Cu toate acestea Agenția Națională de Protecția Mediului a emis acordul de mediu pentru săvârșirea crimei împotriva naturii. Buldozerele și drujbele și-ar putea începe actul de distrugere în urmatoarele zile.

Ne apropiem de un deznodământ în cazul DN 66A. Dacă o mână de oameni cu putere de decizie au decis distrugerea pentru totdeauna a ultimului colț semnificativ de natură intactă, atunci ultima șansă stă în mobilizarea a milioane de oameni care să arate că și dorința lor contează în procesul de luarea deciziei. Mă aștept că la Dance Weekend cel puțin 50.000 de tineri să se ralieze la misiunea de stopare a asfaltării Retezatului. Vom pune pe masa politicienilor lista cu zecile de mii de susținători ai cauzei”, a spus Gabriel Păun, Președinte Agent Green.

 

NOTE:

[1] Cauza Facebook: “Stop road 66A to save Europe’s last Intact Forest Landscape in Retezat mountains”

http://www.causes.com/causes/324273

[2] The Mission Dance Weekend 0.4 – Hanul Piratilor, Navodari – 05.08.2011-06.08.2011:

http://www.themission.ro/ro/lineup/

[3] Informatii despre PFI:

https://www.agentgreen.ro/new/index.php?id=133

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.