Toxicitatea porumbului modificat genetic MON810 în curtea ministrului mediului

blank

Și femeile însărcinate sunt supuse riscurilor consumului de OMG

Agent Green prezintă astăzi un nou studiu realizat de Universitățile din Rouen și Caen care arată că porumbul modificat genetic MON810 cultivat și în România prezintă semne de toxicitate pentru organele interne rinichi și ficat, precum și alte efecte asupra inimii, glandelor suprarenale și splinei pe animalele testate [1]. Organziația își atribuie anunțurile anonime publicate în ziarele naționale de săptămâna trecută prin care a exprimat intenția de a recruta în regim de voluntariat femei însărcinate și care alăptează pentru a fi supuse testelor de toxicitate a porumbului MON810 produs de corporația agro-chimică americană Monsanto. ”Cu excepția angajaților companiei Monsanto și a simpatizanților acesteia din Guvernul și din Parlamentul României nu intenționăm să folosim drept cobai pentru OMG nicio ființă vie de pe planetă. Vrem să atragem atenția ministrului mediului că acest porumb modificat se comercializează în România și că este posibil să fie consumat chiar și de către femei însărcinate sau care alăptează”, a spus Oana Suciu, coordonator proiecte Agent Green.

Agent Green a solicitat ministrului mediului o intrevedere pentru înmânarea studiului și discutarea problematicii OMG, însa acesta a refuzat dialogul și a solicitat o prezentare a organizației deși aceasta fusese oferită în cererea de întrevedere. România se numără printre ultimele state membre ale UE care încă permit cultivarea MON810. Chiar și Bulgaria a anunțat săptămâna trecută introducerea unui moratoriu de 5 ani la cultivarea de OMG. Șase state membre au interzis acest porumb, iar alte 15 state nu îl cultivă de facto. Suprafața cultivată în țara noastră cu acest porumb în ultimii 3 ani însumează 10 572 ha, dar locațiile culturilor sunt ținute în secret de Ministerul Agriculturii. Agent Green a dat în judecată ministerul, iar desecretizarea este în curs de realizare. Se estimează că producția totală de MON810 obținută în ultimii 3 ani este de 44 000 tone, dar nu se știe la ce a fost folosită aceasta pentru că aceste informații sunt de asemenea secrete.
”În vremuri când a devenit tot mai dificil să alegem să consumăm altceva decât alimente produse industrial, plantele modificate genetic sunt doar un risc suplimentar atât pentru sănătate, cât și pentru producția ecologică care poate fi contaminată și compromisă total de OMG. Ministrul mediului și cel al agriculturii trebuie să știe aceste riscuri și să înțeleagă că cea mai bună opțiune pentru România este să continue cu agricultura convențională și să sprijine activ agricultura ecologică care oferă alimente sănătoase și deschidere pe piața europeană”, a încheiat Suciu.

Agent Green cere domnului László BORBÉLY, ministrul mediului, să protejeze sănătatea oamenilor și a mediului de riscurile OMG și să interzică importul și cultivarea porumbului modificat genetic MON810.

NOTĂ:
[1] Vendômois, J.S., Roullier, F., Cellier, D., Séralini GE, A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health, 2009
https://www.biolsci.org/v05p0706.htm