Victorie: pădurile virgine Cernișoara, strict protejate după 3 ani de procese, investigații și proteste

blank

Padurile virgine din bazinul Cernisoara (Parcul National Domogled – Valea Cernei) au devenit de acum strict protejate, la 3 ani de la protestul Agent Green și după o serie de investigații și procese în cele mai înalte instanțe ale României. Aceste paduri care includ văile Radoteasa și Cărbunele (mai puțin parcelele compromise până la data protestului) au intrat în noua ediție a catalogului național al pădurilor virgine, disponibul aici: http://www.mmediu.ro/articol/editia-aprilie-2021-a-catalogului-padurilor-virgine-si-cvasivirgine-din-romania/4176

Video protest Cernișoara, mai 2018

Această victorie, unică în România vine atât ca urmare a protestului Agent Green din mai 2018, cât și a proceselor câștigate de organizație în noiembrie 2019 împotriva Romsilva și a Ministerului Mediului la Curtea de Apel și la Înalta Curte de Casație și justiție. În cazul spectaculos Agent Green împotriva ministerului mediului și a Romsilva, Ocolul Silvic Baia de Aramă, organizația suspendase tăierile pe o suprafață de aproape 20.000 de hectare care se suprapun cu Parcul Național Domogled – Valea Cernei și cu situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest. Pârâții au făcut recurs, pe care l-au pierdut și ulterior au făcut o cale extraordinară de atac pe care au pierdut-o prin hotărârea definitivă a ICCJ. Decizia poate fi consultată aici:
https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=100000000326950

Între timp, Romsilva a continuat să extragă arbori seculari din aceste zone până când Agent Green a somat Garda Forestieră să intervină în repetate rânduri. La scurt timp, au fost suspendate și tăierile de la Padeș, ocolul silvic de stat învecinat pe o suprafață de 14.612,36 de hectare. Decizia Curții de Apel București în procesul Agent Green împotriva Romsilva și a Ministerului Mediului poate fi consultată aici:
https://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000369592&id_inst=2&fbclid

La protestul din luna mai 2018 din Cernișoara participaseră 25 de activiști care au desfășurat peste stâncile din zona Cernișoara 2 bannere uriașe (96 metri pătrați, respectiv 64 mp) cu mesajul ”STOP exploatărilor în parcurile naționale” în limbile română și engleză, adresat Ministerului Mediului, precum și mai multe bannere cu mesajul ”Salvează Cernișoara / Save Cernișoara”. Vezi aici comunicatul de presa din mai 2018:

ROMANIA: STOP EXPLOATĂRII FORESTIERE ÎN PARCURILE NAȚIONALE

În prezent catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine include o suprafață totală de 57.529 ha. Aproape 500.000 ha cu păduri primare și seculare rămân în continuare fără niciun fel de protecție. Vezi inventarul pădurilor potențial primare și seculare neprotejate: https://www.agentgreen.ro/inventarul-primofaro/

Agent Green cere Ministerului Mediului să protejeze strict toate cele 13 parcuri naționale din România, precum și toate pădurile primare și seculare care nu au încă nicio formă de protecție strictă și sunt vulnerabile în fața exploatărilor forestiere.

Investigație Agent Green în Parcul Național D0mogled – Valea Cernei

Angi Șerban

Angi Șerban este antreprenor social, activistă, și vice-președinta organizației non-guvernamentale ,,Corupția Ucide” din 2020, cu experiență în zona civică de peste 7 ani.

Angi derulează în prezent, sub umbrela organizației, un proiect numit CIVISTARTER, prin care până la acest moment 300 de tineri au deprins abilități civice și au diseminat aceste informații în comunitățile lor.

Una dintre cele mai importante credințe ale ei este că dacă ai un scop, un plan, o echipă și muncești cu seriozitate, orice este posibil.

Angi a fost project manager la Casa Activistului – Hub civic, în perioada 2018 – 2020. Aici a ajutat la implementarea mai multor workshopuri de educație nonformală, la care au participat, în total, peste 2.000 de persoane.

Angi este și trainer NVDA – Non Violent Direct Action sau Acțiune Directă Non Violentă – prin care demonstrează că acțiunile civice pot fi duse la capăt și într-o manieră lipsită de violență.