blank

Avocatul Naturii are 150 de procese

Frecvența:

Avocatul Naturii

AVOCATUL NATURII este vocea pe care TU o dai naturii în faţa legii. AVOCATUL NATURII se lupta în instanţe pentru a face dreptate în cazurile de ilegalităţi documentate de investigatorii Agent Green. Purtăm peste 150 de procese pentru a apăra ariile naturale protejate din România. O parte dintre acestea s-au finalizat în 2020 în favoarea pădurilor.

blank

De mulţi ani derulam procese costisitoare cu statul pentru a face dreptate pădurilor în faţa legii. Însă lucrurile sunt complet scăpate de sub control iar  aceste procese nu înseamnă nimic în comparaţie cu miile de infracţiuni comise zilnic.

Am lansat campania de strângere de fonduri pentru susţinerea proceselor, prin care oricine dorește să contribuie concret la salvarea pădurilor, o poate face printr-o donaţie online.

Iată câteva dintre cele mai importante victorii pe care le-am obţinut în ultima perioadă pentru păduri:

Am salvat peste 34.000 de hectare de pădure care urmau să fie tăiate din arii naturale protejate, din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei şi Geoparcul Platoul Mehedinţi

 

Amenajamentele silvice sunt acum publice. Aceste documente conțin informații despre fiecare bucățică de pădure din România și despre planurile de exploatare pe care Statul sau proprietarii privați le au: volumul de lemn care există în pădure, speciile de arbori, vârsta medie a arboretelor, ce fel de tăieri sunt planificate sau volumul de lemn aprobat spre tăiere pentru următorii 10 ani. Oricine poate cere începând de astăzi ministerului sau ocolului silvic din zona de interes, amenajamentul silvic pentru a afla date despre pădure. Odată obținute, aceste documente pot fi folosite pentru a observa dacă pădurea este îngrijită corect sau abuziv și pentru a acționa atunci când lemnul tăiat și considerat legal este de fapt o tăiere distructivă care trebuie stopată înainte ca răul să fie făcut. Amenajamentele sunt aprobate prin ordin al ministrului mediului.

Chemați în judecată pentru acces la amenajamente silvice (informații publice) au fost: Romsilva, agenții de protecție a mediului, ocoale silvice private, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor. În prezent, pe rolul instanțelor nu mai sunt dosare privind accesul la informaţii, dar Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor mai poate declara recurs în unul dintre cazuri. Toate instituțiile continuă să refuze executarea hotărârilor, motivând fie că nu mai dețin amenajamentele (Agenții de Protecție a Mediului), fie că nu există posibilitatea comunicării în format electronic, solicitând costuri de comunicare pe hârtie de mii de euro, fie pur și simplu refuzând să răspundă.

Au reuşit să suspendăm tăierile planificate Ocolului Silvic Poieni, Ocolul Silvic baia de Aramă și Ocolul silvic Lerești unde există cea mai mare suprafaţă de tăieri la râs din România, peste 3.700 de hectare. Am reuşit să anulăm amenajamentul silvic Alpina Borşa din Parcul Natural Munţii Maramureşului, şi de asemenea amenajamentul silvic al SC Boişoara Industries SRL din Munţii Făgăraș.

Alte litigii sunt pe rol pentru anularea şi suspendarea altor amenajamente silvice care se suprapun cu arii protejate şi care sunt elaborate în mod nelegal cu încălcarea principiului prevenţiei şi precauţiei în luarea deciziei, adică fără evaluări de mediu şi fără măsuri de evitare a impactului negativ asupra speciilor şi habitatelor.

Sesizările sistemice ale Agent Green în echipă cu EuroNatur și Client Earth s-au concretizat prin declanşarea procedurilor de infringement din partea Comisiei Europeane din cauză că Ministerul Mediului permite tăieri ilegale masive și distrugerea ariilor protejate, pentru că este refuzat accesul la amenajamentele silvice şi de asemenea pentru că amenajamentele silvice în arii protejate se execută fără evaluări de mediu realizate corect, distrugând specii şi habitate prioritare la nivel european. Pentru neconformare, în luna iulie 2020, Guvernul a primit ultimatum. Continuarea neconformării va atrage de la sine amenzi usturătoare care vor fi stabilite de Curtea Europeană de Justiție. Agent Green a colectat noi date care dovedesc că ministerul doar mimează rezolvarea problemelor care continua cu viteză întețită.

Agent Green a formulat de asemenea cerere de chemare în judecată și împotriva Hidroelectrica, pentru anularea unei HG care stabilește exproprieri publice şi construirea unei linii electrice aeriene pentru o hidrocentrală construită ilegal întrucât autorizațiile de construire fuseseră anterior anulate de instanţă. Este vorba despre hidrocentrala din Defileul Jiului, un proiect din perioada comunistă pe care Hidroelectrica dorește să îl realizeze azi în temeiul legislației dinainte de 1989. În condițiile legislației actuale proiectul nu mai poate continua, întrucât nu a fost realizată evaluarea strategică de mediu și evaluarea adecvată

Am promovat o cerere de chemare în judecată pentru anularea unei decizii de încadrare a Planului de management a Parcului Cheile Carașului Semenic. Parcul este administrat de Romsilva încă din 2014. Până în prezent Romsilva nu a reușit să propună un plan de management legal, cel propus fiind practic gol de conținut, lipsind informațiile esențiale privind existența și localizarea speciilor și habitatele protejate, limitele rezervațiilor și ariilor protejate din interiorul parcului, etc. Încă nu a fost propus și aprobat un plan de management pentru această arie protejată și nici propunerea făcută nu prezintă conținutul unui plan de management conform legii.

ANANP și Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor refuză rezilierea contractului de administrare al Parcului atribuit în prezent RNP Romsilva, apreciind că executarea clauzelor de nulitate izvorând din neîndeplinirea obligaţiilor de bun administrator al Romsilva sunt un act de voință al părților din contract, fapt în mod evident nelegal și ilicit față de caracteristicile generale ale nulității absolute și față de caracterul public al contractului de administrare al unei arii protejate.

Mai multe dosare au fost promovate de Agent Green împotriva Transelectrica. Transelectrica beneficiază de o lege specială, Lg. 220/2019, care îi permite să construiască linii electrice aeriene de 400 Kv prin ariile protejate, fără să țină cont de zonele sensibile, fără să realizeze în mod corect procedurile de evaluare a impactului asupra mediului, punând astfel în pericol atât integritatea factorilor de mediu cât și sănătatea oamenilor. Aceste linii electrice aeriene generează câmpuri electromagnetice care pot provoca anumite forme de cancer. Un astfel de proiect este LEA Reșița (Pancevo) – Arad, pentru care traseul ales trece prin mai multe arii protejate, distrugând păduri virgine, zone speciale pentru păsări, care sunt în mod special puse în pericol de astfel de proiecte și sănătatea oamenilor, afectând orașul Anina.

În acest caz am formulat şi o plângere la Comisia Europeană, plângere care urmează să fie analizată.

Am solicitat suspendarea şi anularea Ordinului de ministru care a aprobat doua amenajamente silvice Pădurea Bârnova Repedea, pădure protejată în două site-uri N2000 care se suprapun parţial.Amenajamentele au fost emise, deşi nu a fost elaborat un plan de management, în mod nelegal. Astfel, în procedura de evaluare de mediu nu s-a fost ţinut cont de zonele în care păsările cuibăresc/se hrănesc/se împerechează, fiind tăiaţi arbori foarte bătrâni în vârstă de peste 200 de ani.

Trimite şi prietenilor tăi! Dacă ştii iubitori de natura care şi-ar dori să se implice mai mult dar nu au suficient timp, care se întunecă atunci când aud de exploatări şi defrişări, trimite-i la Avocatul Naturii.

 

Îţi mulţumim!

Cont LEI

Denumire entitate nonprofit: Asociaţia Agent Green
Cod unic de înregistrare: 25261826
Cont IBAN LEI: RO02RNCB0072156916030001

Cont Euro

Information about the bank:

Name: Banca Comerciala Romana, Sucursala Sector 1 Bucuresti
Adress: Calea Victoriei nr. 155, Bucuresti, Sector 1
Swift Code: RNCBROBU

Information about the account holder:
Name: Asociatia Agent Green
Cod IBAN EURO account: RO72RNCB0072156916030002

Îți mulțumim pentru implicare!

# acțiuni / lună

Vei fi redirecționat către procesatorul de plăți.

blank
blank
lei

Custom Amount

Select Payment Method
Personal Info

Donation Total: 1 lei lunar

Detalii transfer

Detalii plată:

Donație

Beneficiar:

Asociația Dăruiește Viață

Cod fiscal:

30563375

Banca:

ING Bank, sucursala Bucuresti

IBAN (CONT LEI)

RO08 INGB 0000 9999 0317 5286

IBAN (CONT EURO)

RO68 INGB 0000 9999 0471 5148

Poți face o donație offline, prin transfer bancar, poți folosi următoarele date:

Beneficiar:
Asociaţia Agent Green

Banca:
Banca Comerciala Romana

Cont LEI:
RO02 RNCB 0072 1569 1603 0001

Cont EURO:
RO72 RNCB 0072 1569 1603 0002

În formularul bancar de transfer în câmpul - Referință - te rugăm să completezi titlul proiectului pentru care vrei să donezi sau mențiunea "Donație Agent Green", daca donația ta este în scop organizațional.

Ne poți scrie oricând la [email protected]
Toate contribuțiile sunt neimpozitabile.