Ecologiștii acționează de 1 mai în arii protejate pentru o natură mai curată

În weekendul de 1 Mai Asociaţia EcoAssist, Asociația Agent Green, Asociația Generația Verde, Romsilva, Jandarmeria română și Garda Națională de Mediu organizează patrule verzi la nivel naţional pentru sensibilizarea şi responsabilizarea cetăţenilor care ies la grătar în păduri sau arii naturale protejate.
În lupta lor pentru o natură mai curată, ecologiștii vor să-i sensibilizeze pe cei ce vor petrece aceste zile libere în natură fără grătar la pădure, fără foc pe plajă şi fără gunoi lăsat în urmă, indiferent de locul ales pentru picnic. În curând vor fi amenajate şi în România spaţii speciale pentru grătare, dar pậnă atunci se poate petrece în natură fără a face foc și fără lăsa resturi menajere.
Se vor acorda și amenzi celor care nu vor să respecte natura și frumusețile ei. Astfel de acțiuni s-au organizat și anul trecut în pădurea Băneasa unde zeci de grătare au fost prevenite sau stinse. Surpriza plăcută au constituit-o însă cei care veniseră cu pungi pentru evacuarea gunoiului. Aşadar, este posibil şi în România.
În Bucegi Asociaţia EcoAssist, Primăriile Sinaia şi Buşteni şi Administraţia Parcului Natural Bucegi a concentrat o echipă de 100 de voluntari din toată ţara, cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani. Masa şi casa voluntarilor sunt asigurate de către Fundaţia UPS. Timp de trei zile voluntarii vor sensibiliza turiştii din Sinaia şi Buşteni, alături de pădurari şi jandarmi, şi vor strânge gunoaiele lăsate de aceştia la sărbătorile trecute.
Agent Green, Generația Verde și Garda Națională de Mediu vor acționa în Parcul Natural Comana. Aceștia vor inventaria grupurile de petrecăreți și le vor oferi saci biodegradabili pentru evacuarea deșeurilor. Cei ce fac focul sau uită să își evacueze deșeurile vor fi amendați.
”Acţiunile de strâns gunoi cu voluntari nu vor putea continua la nesfârşit. Românii vor trebui să înţeleagă că nu este nimeni obligat să strângă mizeria după ei. Nici autorităţile, nici ONG-urile. De asemenea, trebuie înţeles faptul că nu pot fi amplasate coşuri de gunoi în pădure sau pe munte. Aceste zone nu sunt străzi publice, ci sunt arii naturale protejate, iar fiecare persoană are obligaţia să își evacueze propriile deșeuri.”, a spus Liana Buzea, Președinte EcoAssist.
”Este timpul să intervenim direct asupra celor care fac focul și lasă gunoaie în ariile naturale protejate. Oferim sfaturi prietenești, contribuim la educația oamenilor, dar recurgem și la metode legale de constrângere a petrecăreților în natură. În același timp insistăm pentru înființarea imediată a locurilor de agrement special amenajate pentru recreere în împrejurimile ariilor protejate. Aceste locuri delimitate strict și accesibile cu taxă trebuie dotate el puțin cu locuri de parcare, vatră pentru foc, sursă de apă potabilă, terenuri de sport și containere pentru colectarea separată a deșeurilor”, este de părere Gabriel Păun, Președinte Agent Green.