Despre noi

blank

Viziune

Romania, o tara unde oamenii tratează natura cu empatie și respect, coexista în pace cu toate formele naturale de viață și au atins acel grad de conștiință pentru a pastra apa, aerul și solul curate pentru generațiile viitoare. De ce aceasta viziune? La început, toate formele de viață de pe Planetă au conviețuit în armonie. Era bine. Omul însă a început folosească mai mult spatiu și resurse decât are nevoie, cauzând suferință atât semenilor cât și celorlalte specii, iar multe au dispărut pentru totdeauna. Schimbările climatice ne amenință existenta. Aceasta principală amenințare pentru viitorul planetei creste într-un ritm accelerat. Situația actuala nu poate continua daca oamenii își doresc supraviețuiască.  Planeta are limite, la fel și resursele pe care le oferă. Acestea trebuie îngrijite, nu epuizate. Trebuie consumam ce ne trebuie și încetam risipim resurse prețioase. Trebuie lucram cu natura, nu împotrivă acesteia. Schimbarea pozitiva apărea doar daca fiecare om conștientiză aceasta situație și acționă individual pentru a deveni parte din schimbarea necesară.

blank

Misiune

Asociația AGENT GREEN este o organizație neguvernamentala și non profit pentru protecția mediului, înființată în anul 2009 în Romania. Afinitatea organizației este de a investiga crime de mediu, de a le expune strategic și de a promova soluții pentru conservarea biodiversității și asigurarea bunăstării generațiilor viitoare.

  • Protejarea stricta a celor 13 parcuri naționale existente, extinderea acstora și armonizarea lor cu principiile internaționale IUCN până în anul 2025. Înființarea noilor parcuri naționale: Tarcu, Coridorul Jiului – primul parc national din Romania care include zona de câmpie, Făgăraș, Parâng, Giumalău, Ciucaș până în anul 2030;
  • Crearea unei rețele coerente de arii naturale protejate și coridoare ecologice care asigure conservarea tuturor speciilor de flora și de fauna autohtone până în anul 2030; Cel puțin 7% din suprafață României fie strict protejata până în anul 2040. În 2009 la înființarea Agent Green mai puțin de 1% din tara era strict protejata. În anul 2019 acest procent s-a apropiat de 2%, mulțumită mișcării de mediu; Includerea în Catalogul National al Pădurilor Virgine a cel puțin 150.000 de hectare de pădure până în anul 2020;
  • Creșterea fondului forestier national de la 27% în prezent până la 40% în anul 2050; Păstrarea României fară organisme modificate genetic în mediu și în alimente; Reducerea consumului de alimente bazate pe ingrediente de origine animala cu 50% până în anul 2040; Energia produsa și consumata în Romania fie preponderent din surse regenerabile până în 2040; Interzicerea producției și consumului de plastic până în 2030.
blank

Principiile Agent Green

Oamenii au nevoie de natura. Natura nu are nevoie de oameni.

Planeta Pământ are o vechime de aproape 5 miliarde de ani, timp în care milioane de specii de flora și de fauna au evoluat natural și au conviețuit în armonie. Omul a apărut acum mai puțin de 1 milion de ani și a depins dintotdeauna pentru supraviețuirea să de celelalte specii și de resursele oferite de Planeta, pe care este pe cale să le epuizeze. Dintre toate speciile, omul a cauzat cele mai adânci rani Planetei, semenilor și celorlalte forme naturale de viață. Chiar daca este sărăcită, Planeta vă supraviețui oamenilor, dar oamenii nu vor putea supraviețui fară resursele epuizabile ale Planetei, care în cele din urma se vă debarasa de oameni. Generațiile viitoare au o șansă la supraviețuire atâta timp cât noi, oamenii realizam că avem nevoie de natura și acționam individual pentru a o proteja.

Omul trebuie să lucreze cu natura, nu împotrivă ei

Natura oferă cele mai bune modele pentru toate nevoile oamenilor. Cu toate acestea, omul continua să acționeze pentru a schimba natura, pentru a o “îmblânzi”, acțiuni care pe termen lung costa mai mult și se întorc împotrivă oameneilor și nu numai. Îndiguiesc luncile inundabile ale râurilor, crează noi forme de viață nenaturale care pot fi invazive și dominante (organisme modificate genetic), înlocuiesc specii native cu specii exotice care sunt mai vulnerabile decât cele locale (arbori, cereale, legume, fructe, animale), folosesc materiale noi care nu exista în natura și care nu sunt biodegradabile (plastic), crează și utilizează pesticide periculoase care persista în natura și în hrana (glifosat, furadan, dioxina etc). Natura ne spune clar și fară mila atunci când greșim. Bolile sau vanturile culca la pământ complet pădurile plantate de om cu specii nelocale. Monoculturile agricole sunt complet distruse de ceea ce oameni numesc “dăunători”. Viiturile cauzate de îndiguiri, care cresc viteza și volumul cursurilor de apa, distrug totul în cale, spunandu-ne de fapt că așezările trebuie construite pe terasele de deasupra luncilor inundabile și nu acolo unde răul curgea odinioară. Schimbările climatice cauzează nu doar o încălzire globala și locala, ci și manifestări excesive (seceta, furtuna, geruri, călduri sufocante și alternarea nefireasca a acestora) fară precedent, care încep să cauzeze migrații de comunități și lupte întețite pentru resursele împuținate.

Toate speciile au drepturi egale. Viață nu trebuie luata ci protejata

Toate formele de viață trebuie tratate cu empatie și respect. Omul nu trebuie să culeagă din natura mai multe resurse decât are nevoie să supraviețuiască. Risipa și abuzul de resurse se fac pe costul Planetei și al semenilor. Folosirea, tinerea în captivitate și uciderea semenilor și a animalelor pentru amuzament, pentru sport, în numele unor tradiții sau al luptei pentru resurse sunt inacceptabile. Utilizarea animalelor pentru a produce alimente este cel mai mare dezastru ecologic cauzat de umanitate. Toate așezările omenești, drumurile și suprafețele pavate ocupa 1% din suprafață Planetei, dar 45% din suprafață ei este folosita pentru a creste animale și plantele cu care acestea sunt hrănite. Dieta oamenilor trebuie să revină la forme mai sănătoase pentru organism și mai prietenoase cu mediul, bazata pe ingrediente de origine vegetala. Întoarcerea treptata la o dieta preponderent bazata pe plante este vitala pentru a salva lumea de foamete și pentru a reduce schimbările climatice.

Nonviolenta

Agent Green este împotrivă violentei verbale sau fizice și acționează permanent în spiritul nonviolentei. Acțiunile organizației sunt întotdeauna legitime și vizează atragerea atenției publicului și a autorităților că natura nu este respectata și că este nevoie de aplicarea mai buna a legislației, de schimbarea acesteia sau chiar de noi reglementari acolo unde exista un vid legislativ.

Independența

Agent Green nu se afiliază niciunui partid politic sau vreunei corporații. Le critica deoportiva atunci când derapează și le lauda atunci când fac progrese pentru protejarea naturii. Agent Green este finanțată exclusiv din donații individuale, sponsorizări și finanțări de la fundații care nu urmăresc sub nicio forma direcționarea activității organizației.

Abonează-te acum la newsletter

Cont LEI

Denumire entitate nonprofit: Asociaţia Agent Green
Cod unic de înregistrare: 25261826
Cont IBAN LEI: RO02RNCB0072156916030001

Cont EURO

Information about the bank:

Name: Banca Comerciala Romana, Sucursala Sector 1 Bucuresti
Adress: Calea Victoriei nr. 155, Bucuresti, Sector 1
Swift Code: RNCBROBU

Information about the account holder:
Name: Asociatia Agent Green
Cod IBAN EURO account: RO72RNCB0072156916030002

Ultimele știri