Contact
 

Despre noi

Asociatia AGENT GREEN este o organizatie neguvernamentala si non profit pentru protectia mediului, infiintata in anul 2009 in Romania. Afinitatea organizatiei este de a investiga crime de mediu, de a le expune strategic si de a promova solutii pentru conservarea biodiversitatii si asigurarea bunastarii generatiilor viitoare.

 

VIZIUNEA AGENT GREEN
Romania, o tara unde oamenii trateaza natura cu empatie si respect, coexista in pace cu toate formele naturale de viata si au atins acel grad de constiinta pentru a pastra apa, aerul si solul curate pentru generatiile viitoare.

 

De ce aceasta viziune?
La inceput, toate formele de viata de pe Planeta au convietuit in armonie. Era bine. Omul insa a inceput sa foloseasca mai mult spatiu si resurse decat are nevoie, cauzand suferinta atat semenilor cat si celorlalte specii, iar multe au disparut pentru totdeauna. Schimbarile climatice ne ameninta existenta. Aceasta principala amenintare pentru viitorul planetei creste intr-un ritm accelerat. Situatia actuala nu poate continua daca oamenii isi doresc sa supravietuiasca.  Planeta are limite, la fel si resursele pe care le ofera. Acestea trebuie ingrijite, nu epuizate. Trebuie sa consumam ce ne trebuie si sa incetam sa risipim resurse pretioase. Trebuie sa lucram cu natura, nu impotriva acesteia. Schimbarea pozitiva va aparea doar daca fiecare om va constientiza aceasta situatie si va actiona individual pentru a deveni parte din schimbarea necesara.

 

MISIUNEA AGENT GREEN

  • Protejarea stricta a celor 13 parcuri nationale existente, extinderea acstora si armonizarea lor cu principiile internationale IUCN pana in anul 2025. Infiintarea noilor parcuri nationale: Tarcu, Coridorul Jiului – primul parc national din Romania care include zona de campie, Fagaras, Parang, Giumalau, Ciucas pana in anul 2030;
  • Crearea unei retele coerente de arii naturale protejate si coridoare ecologice care sa asigure conservarea tuturor speciilor de flora si de fauna autohtone pana in anul 2030;
  • Cel putin 7% din suprafata Romaniei sa fie strict protejata pana in anul 2040. In 2009 la infiintarea Agent Green mai putin de 1% din tara era strict protejata. In anul 2019 acest procent s-a apropiat de 2%, multumita miscarii de mediu;
  • Includerea in Catalogul National al Padurilor Virgine a cel putin 150.000 de hectare de padure pana in anul 2020;
  • Cresterea fondului forestier national de la 27% in prezent pana la 40% in anul 2050;
  • Pastrarea Romaniei fara organisme modificate genetic in mediu si in alimente;
  • Reducerea consumului de alimente bazate pe ingrediente de origine animala cu 50% pana in anul 2040;
  • Energia produsa si consumata in Romania sa fie preponderent din surse regenerabile pana in 2040;
  • Interzicerea productiei si consumului de plastic pana in 2030.

 

 

PRINCIPII AGENT GREEN

 

 • Oamenii au nevoie de natura. Natura nu are nevoie de oameni.
  Planeta Pamant are o vechime de aproape 5 miliarde de ani, timp in care milioane de specii de flora si de fauna au evoluat natural si au convietuit in armonie. Omul a aparut acum mai putin de 1 milion de ani si a depins dintotdeauna pentru supravietuirea sa de celelalte specii si de resursele oferite de Planeta, pe care este pe cale sa le epuizeze. Dintre toate speciile, omul a cauzat cele mai adanci rani Planetei, semenilor si celorlalte forme naturale de viata. Chiar daca este saracita, Planeta va supravietui oamenilor, dar oamenii nu vor putea supravietui fara resursele epuizabile ale Planetei, care in cele din urma se va debarasa de oameni. Generatiile viitoare au o sansa la supravietuire atata timp cat noi, oamenii realizam ca avem nevoie de natura si actionam individual pentru a o proteja.

 

 • Omul trebuie sa lucreze cu natura, nu impotriva ei
  Natura ofera cele mai bune modele pentru toate nevoile oamenilor. Cu toate acestea, omul continua sa actioneze pentru a schimba natura, pentru a o “imblanzi”, actiuni care pe termen lung costa mai mult si se intorc impotriva oameneilor si nu numai. Indiguiesc luncile inundabile ale raurilor, creaza noi forme de viata nenaturale care pot fi invazive si dominante (organisme modificate genetic), inlocuiesc specii native cu specii exotice care sunt mai vulnerabile decat cele locale (arbori, cereale, legume, fructe, animale), folosesc materiale noi care nu exista in natura si care nu sunt biodegradabile (plastic), creaza si utilizeaza pesticide periculoase care persista in natura si in hrana (glifosat, furadan, dioxina etc). Natura ne spune clar si fara mila atunci cand gresim. Bolile sau vanturile culca la pamant complet padurile plantate de om cu specii nelocale. Monoculturile agricole sunt complet distruse de ceea ce oameni numesc “daunatori”. Viiturile cauzate de indiguiri, care cresc viteza si volumul cursurilor de apa, distrug totul in cale, spunandu-ne de fapt ca asezarile trebuie construite pe terasele de deasupra luncilor inundabile si nu acolo unde raul curgea odinioara. Schimbarile climatice cauzeaza nu doar o incalzire globala si locala, ci si manifestari excesive (seceta, furtuna, geruri, calduri sufocante si alternarea nefireasca a acestora) fara precedent, care incep sa cauzeze migratii de comunitati si lupte intetite pentru resursele imputinate. 

 

 • Toate speciile au drepturi egale. Viata nu trebuie luata ci protejata
  Toate formele de viata trebuie tratate cu empatie si respect. Omul nu trebuie sa culeaga din natura mai multe resurse decat are nevoie sa supravietuiasca. Risipa si abuzul de resurse se fac pe costul Planetei si al semenilor. Folosirea, tinerea in captivitate si uciderea semenilor si a animalelor pentru amuzament, pentru sport, in numele unor traditii sau al luptei pentru resurse sunt inacceptabile. Utilizarea animalelor pentru a produce alimente este cel mai mare dezastru ecologic cauzat de umanitate. Toate asezarile omenesti, drumurile si suprafetele pavate ocupa 1% din suprafata Planetei, dar 45% din suprafata ei este folosita pentru a creste animale si plantele cu care acestea sunt hranite. Dieta oamenilor trebuie sa revina la forme mai sanatoase pentru organism si mai prietenoase cu mediul, bazata pe ingrediente de origine vegetala. Intoarcerea treptata la o dieta preponderent bazata pe plante este vitala pentru a salva lumea de foamete si pentru a reduce schimbarile climatice.

 

 • Nonviolenta
  Agent Green este impotriva violentei verbale sau fizice si actioneaza permanent in spiritul nonviolentei. Actiunile organizatiei sunt intotdeauna legitime si vizeaza atragerea atentiei publicului si a autoritatilor ca natura nu este respectata si ca este nevoie de aplicarea mai buna a legislatiei, de schimbarea acesteia sau chiar de noi reglementari acolo unde exista un vid legislativ.

 

 • Independenta

Agent Green nu se afiliaza niciunui partid politic sau vreunei corporatii. Le critica deoportiva atunci cand derapeaza si le lauda atunci cand fac progrese pentru protejarea naturii. Agent Green este finantata exclusiv din donatii individuale, sponsorizari si finantari de la fundatii care nu urmaresc sub nicio forma directionarea activitatii organizatiei.