Contact
Donații

AGENT GREEN este o organizatie mica, insa rezultatele vorbesc de la sine despre abilitatea de a utiliza resursele in cel mai efficient mod posibil. Pentru mai multe informatii, acceseaza pagina de donatii.

 

Despre noi

AGENT GREEN: INVESTIGATII – EXPUNERI – SCHIMBARI POZITIVE

 

01Afinitate pentru investigatii
Asociatia AGENT GREEN este organizatie neguvernamentala non profit pentru protectia mediului infiintata in anul 2009 in Romania pentru conservarea biodiversitatii.
Afinitatea organizatiei este de a investiga crime de mediu, de a le expune strategic si de a promova solutii pentru protejarea naturii si asigurarea bunastarii generatiilor viitoare.

Victorii AGENT GREEN

2015
Ianuarie 2015: Compania Holzindustrie Schweighofer s-a angajat ferm sa nu mai accepte copaci din parcurile nationale din Romania in urma expunerii AGENT GREEN a taierilor de paduri din Parcul National Retezat.

2013
Ianuarie 2013: In urma expunerii AGENT GREEN, Guvernul Romaniei a decis sa semneze declaratia Danube Soya prin care fermierii sunt implicatii in cultivarea de soia nemodificata genetic, contribuind astfel la reducerea dependentei Europei fata de soia modificata genetic cultivata in zone defrisate din Amazon
Mai 2013: Monsanto anunta ca retrage aplicatiile pentru cultivarea in scopuri comerciale a porumbul modificat genetic.

2011
Februarie 2011: Colaborarea AGENT GREEN si Snack Attack a dus la comercializeaza primei game de sandwich-uri certificate BIO si toate produsele alimentare libere de organisme modificate genetic
Septembrie 2011: Cascada Lolaia din Parcul National Retezat a fost pusa in valoare si amenajata pentru ecoturisti
Noiembrie 2011: Ministerul Mediului a decis stoparea taierilor ilegale (mascate de taieri pentru stoparea unui atac de inecte ipidae) din Parcul National Retezat

2010
Matie 2010: Ministerul Mediului anunta demararea procedurilor pentru interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic MON810.
Aprilie 2010: In urma plangerii depuse de AGENT GREEN la Comisia Europeana, institutia a decis initierea procedurilor de infringement impotriva Romaniei pentru consturctia ilegala a unui parc de eoliene si a unei cariere de granit care puneau in pericol cuiburile ultimelor trei perechi de soim 02dunarean (Falco cherrug).
Mai 2010: AGENT GREEN atrage atentia asupra taierilor ilegale din Parcul National Piatra Craiului si initiaza un program de replantare cu molid pe 29 de hectare in zone taiate la ras.
Iulie 2010: AGENT GREEN si APNR inaugureaza poteca tematica „Calea Lupilor” in Parcul National Retezat
August 2010: Ministerul mediului anunta ca DN 66A nu se poate construi legal in urma unei tabere de rezistenta timp de o luna in Parcul National Retezat
Octombrie 2010: Cultura ilegala de soia modificata genetic din Corlateni, judetul Botosani descoperita de AGENT GREEN a fost distrusa.

2009
Iunie 2009: In urma lansarii campaniei „ Green my Light” CORA, Metro si Baumaxx s-au angajat sa respecte normele prvind vanzarea becurilor economice si a reciclarii celor uzate
Iulie 2009: in urma protestului AGENT GREEN din muntii Retezat Ministerul Mediului a anuntat ca lucrarile la drumul national prin acesti munti nu pot demara, urmand sa inceapa o evaluare a impactului pentru mediu.
Iulie 2009: In urma expunerii AGENT GREEN privind neconformitatile IKEA din domeniul vanzarii becurilor economice si a reciclarii acestora, compania a decis sa intre in legalitate.
Iulie 2009: toti copacii din Bucuresti au fost eliberati de reclame si indicatoare
August 2009: Cazul de contaminare cu soia modificata genetic din Chirnogi, judetul Calarasi a fost stopat.
Octombrie 2009: AGENT GREEN l-a adus la Bucuresti pe fermierul canadian Percy Schmeiser ale carui cultur de camp au fost contaminate cu organisme modificate genetic produse de compania MONSANTO. In urma expunerii cei mai mari fermieri din Romania au renuntat la cultivarea de organisme modificate genetic.
Noiembrie 2009: KIKA si Kaufland s-au angajat sa respecte normele prvind vanzarea becurilor economice si a reciclarii celor uzate
Decembrie 2009: Campania „Fantastic fara Plastic” inceputa in martie 2009 s-a finalizat dupa 6 luni prin decizia Ministerul Mediului care a stabilit ca pungile oxo-degradabile sa fie taxate. Initial ecotaxa nu se aplica acestor pungi care sunt fabricate cu aditivi ce contin metale grele periculoase pentru mediu si sanatatea oamenilor (carcinogene, mutagene, toxice pentru reproducere).

Finantare si parteneri

AGENT GREEN este finantata de fundatii neguvernamentale si donatori privati. De exemplu: Fundatia pentru Parteneriat, Grassroots sau GEKKO.

Campanii

03AGENT GREEN isi concentreaza activitatea asupra problemelor de mediu care pot dauna definitiv biodiversitatii: distrugerea ecosistemelor intacte, organismele modificate genetic, schimbarile climatice si otravirea factorilor de mediu (apa, aer, sol).

Campaniile au la baza investigatii sofisticate care sa ofere autoritatilor responsabile dovezile necesare pentru a aplica si respecta legislatia de mediu sau pentru a initia procese in vederea imbunatatirii legislatiei. In acelasi timp organizatia abordeaza coroporatii nationale si internationale relevante in vederea implementarii de politici si standarde care sunt superioare legislatiei de mediu existente.

Distrugerea ecosistemelor intacte
04Ecosistemele intacte reprezinta adapost pentru specii de plante si animale rare si amenintate. De aceea AGENT GREEN isi concentreaza eforturile pentru a proteja parcurile nationale, parcurile naturale, rezervatiile naturale, padurile virgine si Peisajul Forestier Intact Retezat-Godeanu-Tarcu. Stilul de lucru principal este de a investiga si de a expune crimele forestiere, de a mobiliza localnicii si de a responsabiliza companiile pentru a produce sustenabil.

Schimbari climatice

Cauza schimbarilor climatice este inca subiect de discutie. Efectele acestora sunt insa motiv de ingrijorare. Politicienii si corporatiile fac inca prea putin pentru a evita scaparea situatiei de sub control in viitorul apropiat. AGENT GREEN considera ca este in mare parte si in puterea publicului larg sa consume mai responsabil, mai local si sa se deplaseze mai eficient.