Contact
 

Forever Forest

Conceptul forestier care revolutioneaza silvicultura din Romania

urs covasna

 

Ghidul ”FOREVER FOREST / PĂDUREA VEȘNICĂ”

 

page1image5062864

Forever Forest este un concept inovator de ingrijire a padurilor – altele decat ariile protejate – dezvoltat in urma cercetarii in numeroase zone de buna practica de pe intreaga planeta.  In beneficiul biodiversitatii si al comunitatilor locale si nu numai, invitam  toti proprietarii de padure sa-l urmeze pe termen lung.  Citeste in continuare principalele cerinte si caracteristici ale conceptului de management forestier in care nu exista taieri la ras. 
 
Peisajele dezolante trebuie sa dispara, iar biodiversitatea respectata. Implica-te si tu in miscarea care revolutioneaza silvicultura, pentru ca generatiile viitoare sa aiba ocazia sa se bucure de bogatiile pe care suntem norocosi ca inca le mai avem. 

 

Fii alaturi de noi cu o donatie unica sau lunara pentru paduri. Vrem sa transformam Forever Forest in principalul model de silvicultura din Romania, in folosul biodiversitatii si comunitatilor locale. Nu vrem sa mai existe nici macar o singura taiere la ras in viitor, Romania trebuie sa isi pastreze peisajele extraordinare!

Implică-te acum pentru păduri, cât încă mai poți

Alege cum vrei să donezi:

Metode de plata

Poti dona si prin PayPal

 

PRINCIPII

 1. Pădurea nu se taie niciodată la ras – este permis doar tipul de tăiere selectivă (anumiți arbori).
 2. Natura știe cel mai bine iar omul trebuie să o urmeze. Speciile native de arbori adaptați local oferă performanțe superioare speciilor exotice. Urmează procesele naturale (protejează / restaurează speciile native, încurajează regenerarea și selecția naturală).
 3. Profit mai mare mulțumită cheltuielilor mai mici.
 4. Pădurile seculare și lemnul mort stochează mai mult carbon.
 5. Nimeni nu pierde.

 

 

CERINȚE MINIME

Cerințe generale

 1. Forever Forest trebuie să sporească biodiversitatea, să combat schimbările climatice, să crească bunăstarea comunităților locale, să contribuie la economia națională (valoarea adăugată să rămână în România) și să asigure funcția de recreere pentru toatălumea.
 2. Intervenția omului în caz de calamități nu este permisă cu excepția incendiilor care au potențialul de a se extinde astfel încât ar cuprinde întreaga pădure. În procesul de restaurare, pădurea calamitată nu va fi plantată artificial mai repede de 10 ani de la data dezastrului pentru a oferi o șansă regenerării naturale.
 3. Pădurile virgine și cvasi virgine, pădurile din patromoniul Mondial UNESCO și zonele de non-intervenție din parcurile naționale, naturale și din alte arii protejate nu pot primi certificatul Forever Forest pentru că sunt exploatările forestiere în aceste zone suntoricum strict interzise. Acestea pot fi doar zone de referință pentru alte păduri ForeverForest din imediata vecinătate.
 4. Nu este permisă recoltarea dacă amenajamentul vechi a expirat iar cel nou nu a fost încă aprobat. Nu este permisă recoltarea de masa lemnoasă în compensare pentruperioada în care nu a existat amenajament silvic aprobat.

 

Cerințe pe perioada conversiei de la silvicultura convențională la silvicultura Forever Forest

 

 1. Pădurile plantate de om și compuse din specii nelocale trebuie conduse gradual către ecosisteme funcționale formate din păduri cu structură, compoziție, dinamică și funcții naturale. Pădurile trebuie să atingă gradual nivelul nativ de naturalețe, adaptate la sit.
 2. În pădurile care se apropie de compoziția natural ideală sunt permise maxim 5 rărituri pentru a atinge stadiul final ”Forever Forest”. Răriturile trebuie să înlăture atât speciileexotice, cât și produsele de proastă calitate care fac competiție celor de bună calitate.Dar răriturile nu trebuie să elimine competiția dintre speciile native vitale și de calitate.
 3. Orice suprafață împădurită sau neîmpădurită poate deveni ”Foerver Forest”. Pădurile nou înființate în situri dificile (de exemplu zone nispoase) trebuie să conțină cel puțin două specii.
 4. Durata conversiei către ”Forever Forest” nu trebuie să depășească 80 de ani pentru pădurile nou înființate, 60 de ani în cazul pădurilor compuse mai ales din specii exoticeși 40 de ani pentru pădurile compuse mai ales din specii native, dar care au fost conduse prin tehnici de silvicultură convențională.
 5. Este permisă recoltarea unui volum de lemn de maxim 2/3 din creșterea anuală stabilităprin amenajamentul silvic aprobat.
 6. Drenajele preexistente trebuie înlăturate pentru a permite restaurarea zonelor umede.
 7. Conversia este considerată finalizată atunci când volumul de lemn pe picior a ajuns la 70% din volumul total potential specific compoziției pădurii respective.

 

 

Cerințe la exploatare și regenerare în păduri care au atins statutul ”Forever Forest”

 

1. Este permisă doar extragerea selectivă de arbori.

2. Extragerea arborilor considerată drept produs principal după ce s-a realizat ultimarăritură se definește în funcție de diametrul trunchiului măsurat la înălțimea de 1,3 m înspre vale. În funcție de condițiile specifice de sol și de climă, diametrul la vârstaexploatării de produse principale la cele mai întâlnite specii este de minim:

55 cm pentru paltin (Acer spp.)
65 cm pentru fag (Fagus sylvatica)
75 cm pentru stejar (Quercus spp.)
45 cm pentru brad și molid (Abies and Picea spp.)
70 cm pentru pin și larice (Pinus silvestris and Larix spp.) 60 cm pentru frasin (Fraxinus excelsior)
50 cm pentru mesteacăn (Betula pendula)
60 cm pentru ulm (Ulmus spp.)
60 cm pentru tei (Tilia spp.).

 1. Deschiderea artificială maximă în coronament nu poate depăși 0,3 hectare.
 2. Regenerarea naturală este sursa principală de reînnoire a pădurii. Plantările trebuie să fie o excepție, iar dacă se recurge la acestea, atunci să se facă doar cu specii native și cu funcțiile adecvate (specii pionier, intermediare sau finale).
 3. Posibilitatea de recoltare nu poate depăși creșterea pădurii naturale ajunsă la stadiul ”Foerver Forest”.
 4. Volumul pe picor nu poate scădea niciodată sub 70% din volumul potential al asociației de arbori care formează pădurea conform amenajamentului silvic.
 5. Extracția de flora și de fauna este interzisă cu excepția fructelor de pădure și a ciupercilor culese pentru uz personal și necomercial.

 

 

Cerințe în ariile strict protejate de referință

 

1. În scopul de a realiza o administrare adaptativă și de a învăța de la natură, cel puțin 10% din pădure (reprezentative pentru pădurea existentă și condițiile pedo-climatice și bio-geografice ale sitului), vor rămâne neatinse și vor servi drept ”arii strict protejatede referință” Fiecare pădure certificată trebuie să includă mai multe arii de referințăpentru a asigura reprezentarea cât mai multor zone și condiții din pădure.

 1. Administratorul pădurii trebuie să colecteze date științifice și tehnice din aria dereferință și să realizeze rapoarte anuale. Decenal se vor realiza rapoarte detaliate carevor sta la baza următorului amenajament silvic. Se interzic orice fel de lucrări silvice înariile strict protejate de referință.
 2. Ariile de referință servesc la realizarea amenajamentelor silvice viitoare chiar dacă la data certificării chiar și acestea sunt compuse din specii exotice de aceeași vârstă(monoculturi). Odată cu acordara certifcatului, intervențiile în astfel de arii de referințănu mai sunt premise.
 3. Turiștii și cercetărorii pot vizita ariile de referință dar nu au voie să părăsească potecile și drumurile existente.
 4. Extragerea de flora și de fauna este strict interzisă.

 

 

APA, SOLUL ȘI BIODIVERSITATEA

 

 1. Cel puțin 10% din volumul arborilor pe picior din suprafețele exploatabile nu se vor tăianiciodată și vor rămâne drept buturugi, arbori pentru cuiburi de păsări, arbori biotopeși arbori cu alte funcții de habitat pentru diferite specii.
 2. Arborii obținuți prin tehnici de inginerie geentică (inclusiv cei creați prin CRISPR – tehnici de editare gentică), speciile exotice, monoculturile, aplicarea de pesticide și fertilizatori sunt strict interzise.
 3. Vânătoarea este interzisă.
 4. Degradarea solului (prin compactare, arat etc.), tăierile rase, incendierea, drenarea zonelor umede și activități care pot deranja anumite specii în perioade sensibile aleanului (împerecherea etc.).
 5. Drumurile forestiere trebie planificate pe termen lung și cu maximă grijă pentru apă șisol. Drumurile forestiere, cele de scos, rampele primare și alte shimbări ale peisajului nu trebuie să depășească 10% din pădure.
 1. Lucrările silvice sunt premise doar când solul este cel mai puțin vulnerabil (uscat sau profund înghețat).
 2. Lucrările silvice cu mașini grele (tip TAF, harvester, caterpillar etc) sunt interzise cuexcepția situațiilor justificate în scris când alte metode sau mașini ar afecta mai mult ecosistemului forestier.
 3. Arborii de maxim 1 tonă pot fi scoți de un cal care nu are voie să lucreze mai mult de 6ore pe zi cu condiția ca legislația pentru protecția animalelor să fie respectată. Animalele trebuie să aibă adăpost adecvat, feriți de intemperii, hrană și apă disponibiletot timpul și controlați lunar de un medic din CMVRO (Colegiul Medicilor Veterinari). Este strict interzisă utilizarea oricăror mijloace mecanice sau electrice pentru a forța animalele să muncească. Buștenii mai grei de o tonă se trag cu echipe de cai sau mijloace mecanizate. Pe terenurile inacesibile se folosesc cabluri sau chiar se renunțăcomplet la exploatare.
 4. Se utilizează doar uleiuri bazate pe plante, atât pentru autovehicule cât și pentrudrujbe.
 5. Este strict interzisă abandonarea deșeurilor în timpul și după lucrările silvice.

 

AVANTAJELE FOREVER FOREST

 

 • ✓  Volumul de masa lemnasă pe picior și valoarea comercială a lemnului exploatat crește. Arborii maturi acumulează mai multă masa lemnoasă decât cei tineri.
 • ✓  Avantaj economic și profit, crescute pe termen lung
 • ✓  Pagubele cauzate de dezastre naturale (doborâturi de vânt, secete, valuri de căldură,insect) ar trebui să scadă
 • ✓  Combate schimbările climatice, sporește biodiversitatea și funcțiile ecosistemelor
 • ✓  Crează oportunități pentru comunitățile locale de a organiza ecostusim
 • ✓  Funcția recreativă a ecosistemului este permanent asigurată
 • ✓  Ariile strict protejate de referință ajută la învățarea și înțelegrea superioară a naturii, precum pentru a adapta continuu administrarea pădurii la schimbările climatice și alteprovocări

 

Doneaza lunar orice suma, iar donatia ta va fi folosita ca resursa pentru investigatiile si misiunile Agent Green.

Avem planuri mari, dar le putem duce la capat doar cu ajutorul tau.

MISIUNEA noastra pentru urmatorii ani

Protejarea stricta a celor 13 parcuri nationale existente, extinderea acstora si armonizarea lor cu principiile internationale IUCN pana in anul 2025. Infiintarea noilor parcuri nationale: Tarcu, Coridorul Jiului – primul parc national din Romania care include zona de campie, Fagaras, Parang, Giumalau, Ciucas pana in anul 2030;

Crearea unei retele coerente de arii naturale protejate si coridoare ecologice care sa asigure conservarea tuturor speciilor de flora si de fauna autohtone pana in anul 2030

Cel putin 7% din suprafata Romaniei sa fie strict protejata pana in anul 2040. In 2009 la infiintarea Agent Green mai putin de 1% din tara era strict protejata. In anul 2019 acest procent s-a apropiat de 2%, multumita miscarii de mediu

Includerea in Catalogul National al Padurilor Virgine a cel putin 150.000 de hectare de padure pana in anul 2020; Cresterea fondului forestier national de la 27% in prezent pana la 40% in anul 2050

Pastrarea Romaniei fara organisme modificate genetic in mediu si in alimente

Reducerea consumului de alimente bazate pe ingrediente de origine animala cu 50% pana in anul 2040

Energia produsa si consumata in Romania sa fie preponderent din surse regenerabile pana in 2040

Interzicerea productiei si consumului de plastic pana in 2030