Decizii recente pe spețe de mediu ale Justiției din România indică dispariția statului de drept

blank

Decizii recente pe spețe de mediu ale Justiției din România indică dispariția statului de drept
Agent Green a pierdut în ultimul an procese cu statul pe tăieri de păduri pe care înainte le câștiga

București, 14 iulie 2022 – Raportul Comisiei europene privind statul de drept, independenta justiției si libertate presei ne arată că încrederea cetățenilor în justiție a scăzut sub 50%. Este un fapt cert, resimțit în ultimul an și în procesele pe care Agent Green le are cu autoritățile din România, unele instanțe de judecată pronunțând soluții ridicole din punct de vedere procesual și substanțial, pentru a respinge cereri de judecată formulate de organizația ecologistă în cazuri de încălcări flagrante ale legii.

Separarea puterilor în stat a încetat să mai existe. Imixtiunea politicului în justiție are un impact catastrofal și pentru natură. Până în 2020 câștigam procese pe bandă rulantă pentru anularea tăierilor abuzive de păduri care aveau aprobarea ministerului mediului, dar și pentru acces la amenajamentele silvice care în mod abuziv sunt considerate secret de stat. Ei bine, în ultimii doi ani am început să pierdem procese pe spețe similare”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Mai multe litigii privind anulări de amenajamente silvice au fost formulate. Cazuri identice. Soluțiile instanței sunt totuși contradictorii. Pentru unele instanțe încălcarea legii și a dreptului european nu reprezintă o problemă. De exemplu, în cazul Pădurii Topana, instanța explică cu subiect și predicat că este legal să fie realizate lucrări silvice înainte de realizarea procedurii de evaluare de mediu. Adică exact problema la nivel național reclamată de Agent Green la Comisia Europeană care a generat o serie de infringementuri din acest motiv și pe care Ministerul Mediului promite să o rezolve. Defapt, nu face decât să mintă pentru a tergiversa trimiterea cazului la CJUE. În cazuri similare instanțele de judecată au anulat amenajamentele silvice și/sau deciziile de încadrare (de exemplu pentru ocoalele silvice Padeș, Avrig, Boișoara, Lerești și Alpina Borșa).

În alt caz, privind amenajamentul silvic Băile Herculane, ICCJ pretinde că  nu este motiv de suspendare faptul că se tăia în aria protejată fără evaluare de mediu, din nou, problema reclamată de Comisie în procedura de infringement. În alte cazuri, de exemplu la ocoalele Baia de Aramă, Avrig, amenajamentele au fost suspendate de aceeași ICCJ care a suspendat acele amenajamente.

Situația s-a înrăutățit în ultimul an în sensul că instanțele au admis o autoritate de lucru judecat într-un caz privind anularea autorizației de construire pentru LEA 400 Kv Porțile de Fier – Resița, având în vedere o altă acțiunea care se referea numai la suspendarea autorizației. ”Cum exista identitate de obiect în asemenea situație? În alt caz, ICCJ a admis un recurs incident formulat de partea care pierduse litigiul, fapt care este o încălcare flagrantă a codului de procedură civilă. Judecătorii ICCJ nu știu procedură sau sunt mai degrabă decizii politice? Cazul privea construcția LEA aferentă  Hidrocentralei Defileul Jiului, pentru care actele de reglementare sunt anulate irevocabil de instanța de judecată”, reclamă Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green.

Un alt caz privește anularea unui HG de defrișare a suprafețelor de pădure aferente LEA 400 Kv Porțile de Fier – Resița, pentru care a fost respinsă acțiunea ca prescrisă deși fusese formulată conform codului procedură în termenul legal de la data răspunsului la plângerea prealabilă.

Într-un proces cu Romsilva, organizația s-a confruntat și cu probleme privind anularea unei executări silite încuviințate definitiv de către instanța de judecată. ”Cum poate fi anulată o hotărâre definitivă de către o altă instanță? Nu există în codul de procedură o astfel de normă legală. Cazul privea obligarea Romsilva la comunicarea unor amenajamente silvice. Din cauza unor afinități politice, unele instanțe sfidează normele de procedură și de drept substanțial, pronunțând hotărâri utopice. Astfel de decizii au existat și în trecut, dar ultimul an a adus acutizarea politizării justiției”, a adăugat Rădulescu.

Infringementurile nu se închid prin minciuni și încătușarea justiției, ci prin rezolvarea cauzelor și efectelor care le-au generat. Asta presupune un politic profesionist și de bună-credință și o justiție pe măsură care să fie liberă și îmbogățită cu procurori și judecători specializați pe natură. Ori în acest moment România este profund anti-europeană și se îndreaptă spre dictatură. Comisia Europeană este așteptată să pună în aplicare măsurile necesare pentru România cu scopul de a determina autoritățile să respecte principiile democratice, inclusiv în ceea ce privește statul de drept” a încheiat Păun.

 

Contact pentru presă:

Cătălina RĂDULESCU, avocat Agent Green, 0745138165