PETIȚIE PENTRU PROTEJAREA PARCURILOR NAȚIONALE

blank

PROTEJEAZĂ PARCURILE NAȚIONALE

Stimată doamnă Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministru al mediului,
Stimata doamnă Viorica Dăncilă, prim-ministru al României,

PARCURILE NAȚIONALE SUNT SUB ASEDIU. SITUAȚIA ESTE COMPLET SCĂPATĂ DE SUB CONTROL

• exploatările forestiere prevalează protecției și conservarii. Se exploatează masiv la scară comercială pentru firme mari, în timp ce comunitățile locale nu au suficient lemn nici măcar pentru foc
• se exploatează chiar și în pădurile virgine, cele multiseculare și cele cu structură naturală din interiorul parcurilor naționale
• parcurile naționale din România nu respectă recomandările științifice internaționale (IUCN) nici în zonele centrale de non-intervenție (care sunt prea mici și dispersate) și nici în zonele tampon (unde se exploatează masiv la scară comercială).

Carpații românești arată în prezent mult mai rău decât înainte de a devini parcuri naționale. Practic, actualele planuri de management ale parcurilor naționale sunt de fapt planuri de exploatare și degradare sistematică a ecosistemelor forestiere intacte. În parcurile care nu au planuri de management aprobate este haos total. Se exploatează inclusiv păduri din rezervații naturale din cadrul parcurilor naționale.

Pe masură ce la nivel național, pădurile ajunse la vârsta de exploatare s-au împuținat, presiunea a devenit în ultimii ani uriașă chiar și în pădurile din Parcurile Naționale. Situația a fost agravată atât de proasta guvernare cât și de funcționalizarea unor mega-fabrici de lemn cu capacități procesare peste posibilitatea anuală de exploatare sustenabilă din țara noastră. Astăzi, deși pădurile din parcurile naționale însumează doar 1 % din suprafața României, jumătate dintre acestea se află de asemenea sub regim de exploatare comercială la fel ca în pădurile de producție, fiind permise chiar și tăieri progresive.

Doar 1 din cele 13 parcuri naționale din România respectă recomandarea IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) de a stabili zone centrale fără intervenții umane pe cel puțin 75% din suprafața acestora.

Zonarea internă a parcurilor a fost realizată pe criterii politice și nu științifice. Actuala zonare internă a parcurilor naționale este haotică: nu există zone tampon în împrejurimile parcurilor pentru a le proteja de amenințări. Zonele tampon sunt de fapt în interiorul parcurilor și sunt mai vaste decât zonele strict protejate care adesea sunt situate la marginea parcurilor. Zone extrem de valoroase din punct de vedere științific și al conservării biodiversității au fost degradate sau pe cale să fie pierdute definitiv deoarece nu au fost incluse în zone cu protecție strictă sau integrală din parcurile naționale. Așa-zisele zone tampon (denumite în legislația din România zone de conservare sau dezvoltare durablă) din interiorul parcurilor sunt sistematic exploatate într-un regim silvic extrem de agresiv.

Se realizează lucrări silvice inclusiv în păduri virgine, multiseculare sau în cele cu structură naturală care ar fi putut fi încadrate în zone de protecție strictă sau integrală încă de la înființarea parcurilor sau aprobarea celor mai recente planuri de management.

Există încă numeroase zone din România care din punct de vedere științific ar fi putut fi desemnate parcuri naționale (de exemplu Munții Țarcu sau Munții Făgăraș) însă acestea nici măcar nu sunt luate în calcul, proiectele de fundamentare științifică fiind respinse pe criterii politice de predecesori ai Dumneavoastră, deși Academia Română le-a avizat.

Doamnă ministru, domnule prim-ministru, parcurile naționale sunt daruri pe care le-am primit de la generațiile trecute. Acestea reprezintă tezaurul natural al țării și sunt moștenirea pe care avem datoria să o lăsăm generațiilor următoare. Parcurile naționale sunt rezervoare de carbon, bănci de gene și laboaratoare în aer liber de unde oamenii de știință, geologii și silvicultorii pot învăța despre procesele naturale din ecosistemele forestiere și substratul acestora. Fragmentarea habitatelor, schimbările climatice și alte amenințări fac din parcurile naționale ultimul refugiu stabil pentru supraviețuirea a mii de specii de floră și de faună, multe dintre aceastea fiind endemice.

Aveți șansa să râmâneți în istorie drept distrugători ai parcurilor naționale sau să fiți celebrați de generațiile următoare drept conducătorii care le-au salvat în ultima clipă.

Vă cer să:

• Adaptați de urgență cadrul legal pentru armonizarea legislației naționale cu cerințele IUCN (zone centrale de non-intervenție pe cel puțin 75% din suprafața parcurilor; interzicerea exploatărilor forestiere în zonele tampon, cu excepția lucrărilor de reconstrucție ecologică)
• Preluarea administrării unitare a tuturor parcurilor naționale de către Stat în cadrul ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate)
• Finanțarea pentru administrarea parcurilor naționale și compensarea proprietarilor privați de terenuri din parcurile naționale din bugetul de Stat
• Redefinirea limitelor parcurilor naționale pe criterii științifice și includerea tuturor pădurilor virgine, a celor seculare și a celor cu structură naturală de pe raza parcurilor în zone de non-intervenție
• Înființarea de parcuri naționale noi (de exemplu Făgăraș și Țarcu)
• Realizarea strategiei naționale integrată de ecoturism pentru a asigura conservarea parcurilor naționale și susținerea comunităților locale

Vă mulțumesc!

[signature]

103,890 signatures

Share this cu prietenii:

   

159 Comentarii

 • claudiu

  24/04/2015 15:37

  Sa scoata puscariasii la munca ,sa planteze padurile inapoi , (chiar mai multe) nu sa-i tina la ,,caldurica”” si ,,papica”,,moaca”. Sa faca legi care sa dea mina libera la ,,gabori” sa-i impuste daca fug din zona de lucru (asta ca sa nu mai aiba curajul sa fuga ). Legi prin care statul sa nu mai fie obligat sa-i asigure puscariasului mincare si caldurica, daca nu iese la munca adevarata nu gen ,, scris carti , lectii de nu stiu ce ” s.a.m.d Multi or sa faca referire la,, Drepturile omului” ,dar cei ce au fost furati, jefuiti, omoriti, violati etc … Nu au avut drepturi ??? Vrei ,,papica” si ,,caldurica”? La munca !!! (Nu muncesti o zi… , nu ,, papi ”in acea zi) LEGAT DE PADURI ; -Cu banii economisiti de la puscarii statul sa plateasca (cum trebuie) adevarati silvicultori care sa administreze cu adevarat padurile tarii. Spun ale tarii deoarece consider ca toate padurile sunt proprietatea statului (ale poporului). Eu unul nu am auzit nici un ,,asa zis proprietar de padure”ca (vorba vine) ,,am fost la plantat , prasit , rarit , copilit (sau mai stiu eu ce) plantatia de brazi , pini , fagi , stejari , carpeni etc . Iar cei ce administreaza padurile sa raspunda cu ,,capul” pt fiecare copac taiat nejustificat cu adevarat . Exportul de lemn brut masiv din orice specie sa se considere in afara legii si pedepsit foarte aspru . Lemnul tarii trebuie prelucrat de fabricile din tara si apoi exportat ca produs finit (si asta cu masura ) . Pe tema padurilor ar fi multe de spus dar nu stiu, (sper) sa fie cineva care sa ne ia in considerare comentariile si poate ( Doamne ajuta ) sa se rezolve ceva .

 • Adrian

  26/04/2015 19:00

  Trebuie ca autoritatile si opinia publica sa constientizeze importanta unor astfel de paduri mai ales ca pe teritoriul Romaniei sunt 65% din totalul existent pe acest continent.

 • Chidean Romulus

  26/04/2015 23:39

  In plus pentru cei care au tăiat si vor mai tăia sa-i oblige sa planteze 5 copaci tineri pentru fiecare copac tăiat.
  Sa distrugi e mai ușor decât sa creezi … mai ales când e vorba de pădure care ne tine în viata pe toți de pe planeta asta. Cei care taie nu se gândesc la viitorul copiilor si al nepoților lor? Sigur o sa aibă mai muti bani si o săi plătească la doctori.

 • Geafar Denis

  27/04/2015 15:38

  Buna ziua,nu mai putem continua in a privi cum padurile dispar,rauri pline de gunoaie,nimic nu se recicleaza.Doresc sa ma alatur in lupta impotriva celor ce fac profit de pe urma naturii in a distruge tot si sa combat aceasta crima impotriva umanitatii.va rog sa-mi spuneti carui ONG trebuie sa ma adresez sa ma inscriu si sa particip la orice activitate

 • STEFAN

  04/05/2015 18:04

  DE CE NU SE INCEPE DE LOC SI DE NIMENEA REPLANTAREA DE PUIETI PEUNDE AU TRECUT MACELARII PADURELOR ROMANESTI ????

 • istodor

  05/05/2015 09:31

  nu e clar cine s preia admnistrarea parcurilor si rezervatiilor.
  sunt evident de acord si sustin protejarea ariilor protejate din Romania, dar petitia de fata are ceva neclar.

 • feher daniel

  05/05/2015 12:53

  TREBUIE FACUT CEVA!!!!! NU VEDETI CE SE INTAMPLA IN TARA ASTA????
  HAIDE TI SA NE MOBILIZAM ! NATIUNE ADORMITA ??? TREZIREA !!!

 • Paul

  06/05/2015 10:27

  Ai dreptate Claudiu : ar trebui scosi la munca, sa faca ceva util pentru tara asta !

 • Miroslav

  06/05/2015 18:05

  Austriacul nu a venit nechemat in Romania sa taie padurile Romaniei,ci el austriacul a fost invitat de catre cozile de topor din tara sa cumpere mari suprafete de paduri pe bani cat mai putini. Unul din cozile de topor este si inginerul silvic sucevean Gheorghe Flutur care a facut vraiste din padurile si muntii Dornei. Pe toti acestia care au dat curs si au comercializat lemnul romanersc DNA-ul trebuie sa-i intrebe si sa dea cu subsemnatul in vederea recuperarii valorii acestor paduri taiate . Sunt de acord cu Petitia creata si adresata Primului-ministru in vederea luarii unei Hotarari de Guvern in stoparea taierii padurilor. Faptuitorii acestor distrugeri de paduri sa fie deferiti justitiei! Curaj si izbanda !

 • vitca tudor

  07/05/2015 16:51

  Daca nu merge cu vorba buna,ne strangem cateva mii si mergem pe unde se taie padurile,pentru a avea o discutie cu sefii care iau banu’ de pe padurile patriei ..Patrie care e a noastra nu a strainilor !!!

 • Dragoş

  08/05/2015 00:05

  Nu era mai simplu să nu taie sau dacă taie să fie obligați prin contract să planteze ei?! Asta e ultima alternativa, după ce alții fac nenorocirea să merg eu să plantez…poate vii și tu, nu aștepta de la alții…și după vreo 70 de ani să o ia de la capăt cu tăiatul… Eu zic să citești soluțiile de mai jos…

 • Doina

  09/05/2015 22:29

  Austriecii să plece la ei acasă și să taie toate pădurile lor dacă le trebuie lemn și profituri .
  Iar slugile jegoase din țară care au dat autorizații pentru toți criminalii verzi – Verestoy Attila și alții ca el – și au luat comisioane de milioane de euro pentru jumulirea pădurilor , să fie agățați în ștreang sau trași pe roată ; numai așa se va stârpi această bătaie de joc la siguranța națională ( mâine – poimâine vine pământul la vale și ne înghite cu totul ) .
  Trădătorilor !

 • Antonescu Mariana-Constanta

  09/05/2015 23:44

  Efectele acestei afaceri diabolice nu sunt minime si de scurta durata ci din contra sunt dezastroase pentru generatiile viiitoare.Este de datoria noastra sa nu cedam acestui jaf.Este timpul sa ne aratam dragostea pentru natura si tot ceea ce reprezinta ea nu prin postari de pasarele,floricele,logouri si cantecele desuete despre padure,munte si tot ce inseamna aceste areale ci sa spunem raspicat NU jafului in folosul buzunarelor fara fund ale unor CRIMINALI,caci aceasta este o crima nu o afacere.De prea multe ori din cauza lasitatii specifice romanilor,care gandesc numai prin stomac si spun prea des „nu-i treaba mea,ce ma priveste pe mine”,au avut de suferit generatiile urmatoare.

 • MARCELA TAMBA

  10/05/2015 01:10

  BUNA ! NU MAI CONTEAZA CINE PE CINE A CHEMAT SAU CINE PE CINE A LASAT, FAPTA E CONSUMATA SI INCA TRAGIG CE CONTEAZA ACUM ESTE STOPAREA TAIERILOR APOI TRAGEREA CELOR VINOVATI LA RASPUNDERE SI PEDEPSIREA LOR, UNUL DINTRE LUCRURILE CELE MAI IMPORTANTE ESTE REPLANTAREA FARA DE CARE NE-AM OSTENIT DEGEABA. DAR CEL MAI IMPORTANT LUCRU CARE CONTEAZA ESTE CA NE-AM TREZIT INTR-UN FINAL DIN ADORMIREA IN CARE INTRASEM, NOI ROMANII CARE AVEM UN TRECUT CE-A SCRIS DE-A LUNGUL ANIILOR ISTORIE NU AM FACUT DECAT SA PLECAM CAPUL SI SA DORMIM IN ULTIMI 25 DE ANI. OARE CHIAR ATAT DE LASI SUNTEM OARE CHIAR ATATA DE PUTIN MAI INSEAMNA PENTRU NOI ,,,,ROMANIA,,,, CE NE-A LASAT-O DECEBAL SI BUREBISTA SA N-O LASAM SA CADA PRADA LUI UN NEA PISTA SI NICI PADUREA LUI SCHWEIGERHOF CA RASUCIS-AR IN MORMANT URMASII NOSTRI TOTI !!!

 • Flaviu Farcas

  10/05/2015 07:42

  ma bag si eu la aceste „discutii”

 • Doina

  10/05/2015 08:35

  De ce mi-ați cenzurat mesajul ( foarte dur de altfel ) , fiindcă nu le-am făcut nimic acestor trădători ?
  Asta e democrația ?
  Chiar dacă m-am exprimat așa , e opinia mea și răspund pentru ea ; și da , acești criminali trebuie executați ,
  fiindcă sunt în joc generațiile care urmează după noi și cărora le lăsăm datorii pentru încă o viață și praf și pulbere din această comoară verde lăsată de Dumnezeu .

 • Mihai B

  10/05/2015 08:57

  O petitie politica! Sunt convins ca cei care au initiat-o vor sa loveasca in Ponta. De ce doar Ponta domnilor initiatori? Iohanis si ceilalti conducatori sunt nevinovati? Ceilalti politicieni mizerabili nu au nicio putere? De ce nu mergeti la cei votati de voi sa le cereti socoteala?

 • omega

  10/05/2015 11:36

  Sa le fie rusine celor de la conducerea Romsilva si celor de sus…

 • lica

  10/05/2015 11:38

  De acord cu părerea ta,trebuie neapărat
  Sa se refaca înapoi pădurile prin recuperarea sumelor de la cei care au distrus și cu munca celor care încalcă legile tarii.

 • Dave

  10/05/2015 13:22

  O ofertă de nerefuzat… :)))

 • Dave

  10/05/2015 13:32

  De acord cu ideea ta despre pușcăriași. Muncă silnică la orice se poate. Nu să stea degeaba, primind și bani și condiții decente… Aia nu-i pușcărie astfel! La muncă să-și câștige mâncarea. Și să beneficieze și țara de pe munca lor (într-o oarecare măsură)

 • Roberto

  10/05/2015 13:51

  trebuie sa ne trezim pana cand pretul libertatii nu va fi chiar libertatea insasi….

 • Doina

  11/05/2015 14:18

  Metodă de replantare a pădurilor în cel mai scurt timp
  Citez :
  ” Omenirea defrișează aproximativ 26 de miliarde de copaci pe an. Din aceștia doar aproximativ 15 miliarde sunt replantați înapoi.
  O companie englezească, BioCarbon, cu sediul în Oxford, Anglia are în plan plantarea a 1 miliard de copaci într-un singur an, propunându-și astfel să înceapă închiderea acestui decalaj.
  Directorul executiv Lauren Fletcher, doreşte să contracareze despădurirea la scară industrială cu reîmpădurirea la scară industrială, cu ajutorul dronelor.
  Planul de plantare implică folosirea dronelor, iar procesul de plantare începe cu un exerciţiu de cartografiere 3D a terenurilor pentru a vedea care sunt zonele cu cea mai mare nevoie de reîmpădurire.
  Apoi, odată ce-a fost descoperită zona ţinta, drona pluteşte la aproximativ câţiva metri de la sol. Folosind un tub cu aer comprimat, „trage” cu seminţele încapsulate într-un recipient special biodegradabil în pământ la o viteză suficientă pentru ca seminţele să penetreze în sol.
  Folosind această abordare, o singură dronă poate planta până la 10 de seminţe pe minut. Seminţele sunt pre-germinate şi acoperite într-un nutrient hidrogel. Gelul serveşte de asemenea pentru a amortiza răsadul de impactul plantării.
  Folosind mai multe drone, doi operatori ar putea planta peste 35.000 de copaci într-o singură zi. Costul este estimat la aproximativ 15% din abordarea convenţională, metodă cu care s-ar putea planta cu aceleaşi costuri doar 3.000 de copaci într-o zi.
  Odată ce seminţele au fost plantate, dronele pot fost folosite pentru a monitoriza progresul lor şi a replanta dacă este necesar.
  Fletcher a petrecut 20 de ani în cadrul NASA înainte de a porni BioCarbon. Împreună cu echipa lui care include, un bancher de investiţii, un geograf de mediu, precum şi inginerii din domeniile biomedicale, au construit deja un prototip care a câştigat anul trecut premiul de 20.000 de lire sterline de la Centrul Skoll pentru antreprenoriat social. Ei se aşteaptă o platformă complet funcţională a fi gata până la sfârşitul acestui an 2015. ”
  PS Dacă și guvernul nostru ar fi la zi cu toate descoperirile și le-ar și accepta , atunci ne-am reveni și pădurile s-ar întineri în cel mai scurt timp.

 • lenuta39

  11/05/2015 17:35

  Stop taierii padurilor !
  Aurul verde, este viata noastra, a urmasilor nostri !

 • xulescu

  12/05/2015 11:51

  Dar domnul presedinte in loc sa ceară avion personal nu ar face bine sa aprobe sau măcar să citească proiectul de lege în legătură cu pădurile ?

 • Blidaru Liviu

  13/05/2015 15:13

  După ce au lichidat tot ce s-a realizat în 45 de ani până în 1989, umplându-se de bani toți nenorociții, le-au mai rămas solul și subsolul Țării, mai puțin petrolul. Merkel nu e proastă, și-a zis: îl avem pe neamțul nostru acolo…Acum, ori niciodată.
  Iar politicienii noștri, de la A la Z, din 1990 până azi, ar trebui cercetați și condamnați din doi în doi, iar ceilalți trimiși în lagăre de muncă să reconstruiască ce am realizat noi, cei de peste 40 de ani.
  Dar, un popor care de sute de ani s-a mulțumit cu stăpânire străină, va dormi liniștit, cu istoria lui romanțată sub pernă și așteptînd să se împlinească un veac – pentrucă doar odată pe secol s-a trezit că este exploatat.
  De la sfârșitul sec.19 până la jumătatea celui de al 20-lea ne-au condus numai nemții. Acum, prostimea l-a luat în brațe pe alt neamț. Așa-i trebuie. Să tacă și să suporte. Sau, poate, să se trezească definitiv și să-și spună oful și nu numai atât. Să golim străzile de mașini luxoase și să le umplem cu românii nemulțumiți. Așa… într-o doară.

 • Buzdugan

  14/05/2015 01:01

  Nu vreau sa zic ceva aiurea, dar atata timp cat Statul Roman nu da sucventii pentru paduri, ce rost are sa nu o vinzi\exploatezi? De exp detin doar 25 Ha (padure) la care trebuie platita paza anuala de 250E. Bani pentru paza pot plati. Dar cand in Romania asa este, cand este de luat (totul se rezolva rapid) iar cand este de dat (nu sunt fonduri, absolut nimic.)… La Ras cu ea, nu aduce nici un beneficiu doar investitie…

 • Vali

  14/05/2015 12:06

  Excelent exemplu… imi poti spune te rog, care este sursa?

 • Erol MEMET

  15/05/2015 13:14

  Buna ziua,
  Sunt convins ca eficienta acțiunilor intreprinse ar creste dacă în paralel cu sesizarea prim-ministrului, cum este cazul de fata, ar fi sesizati toți decidenții, precum și organele în drept. O acțiune concertata ar avea un impact corespunzător!
  Eu va urez succes și sunt alături de dumneavoastră!
  Cu deosebita stima pentru ceea ce faci ca reprezentanți ai firavei Societăți Civile romanești!
  Erol MEMET
  Bruxelles.

 • csiki miklos

  16/05/2015 12:43

  Va propun sa postati si in maghiara (sa inteleaga mai usor doritorii), sunt convins ca vor fi foarte multi semnatari.
  Cu stima, Miklós

 • Ana

  16/05/2015 15:10

  Erată : „ Întreabă-ți ” .

 • cornelia

  17/05/2015 00:05

  am inteles ca domnul ponta a facut totusi ceva si chiar si bine . dar sunt multi rauintentionati care doar vor sa loveasca si dau in ce nimereste aiurea, crezindu-sa pe deasupra si patrioti. la acei cu pretentia asta fara sa faca ceva bun ,sa le fie rusine.

 • Ana

  17/05/2015 13:57

  Toți vinovații să fie agățați în ștreang , fără drept de apel .
  Gata cu blândețea , timpul nu așteaptă și răul făcut de acești criminali – are drept consecință – alunecarea terenului și înghițirea gospodăriilor din toate regiunile . Asta vreți să se întâmple , să fim îngropați de vii doar pentru că Verestoy Attila , austriecii și alții de pe la noi , au ras de pe fața pământului , pădurile ?

 • OVIDIU CONDRIUC

  18/05/2015 12:02

  Sper din suflet,ca acest popor va intelege ca cerem doar dreptul la viata,pentru generatiile viitoare!
  ATUNCI CIND DRUJBELE,NU SE VOR MAI AUZI,…..PASARELELE VOR CIRIPI !!!

 • mariana

  19/05/2015 12:55

  Superba idee. Dar plantarea artificiala, desi in situatia actuala a omenirii este benefica, nu realizeaza ceia ce paote natura. Se vede ca este facut de mina omului si nu mai are aceiasi frumusete si nu miarealizeaza acea comuniune intre spiritul omului si …univers. Padurile virgine sunt totul, restul e….. Bine ar fi sa se poate impulsiona natura sa refaca ea , dupa legile si desing-ul ei , ceia ce sa stricat.

 • Doina

  19/05/2015 14:50

  Aici este vorba de a rezolva cât mai repede această problemă pentru a nu se dezechilibra sistemul ecologic în toată lumea , dar la noi în special .
  Pentru România , trebuie să ne mobilizăm în cel mai scurt timp și să replantăm urgent deșertul lăsat de acești criminali ; și așa , dacă s-ar face cu ajutorul dronelor , până crește durează ani de zile , dacă mai și întârziem, va veni pământul la vale și vom fi înghițiți pur și simplu .
  Hai că noi am mai apucat un colț din această viață dar oare n-avem responsabilitatea să lăsăm generațiilor viitoare ( care vor dăinui cât viața va exista și ea ) o lume dreaptă și curată ?
  Înaintașii fiecărei generații s-au luptat pentru pământul și vatra lor tocmai pentru a ne lăsa nouă celor veniți după ei , ceva mai bun decât au avut ,fără să spună „ după ei potopul ” așa cum facem noi.
  PS Cine are ochi de văzut și urechi de auzit , să facă ce e mai bine și să lase interesele meschine de moment , fiindcă nimic nu ducem cu noi .
  PS 1 Și aș mai vrea ca toate guvernele care se vor perinda ( dar cel actual cât de repede ) , să se informeze și să ia în seamă aceste descoperiri extraordinare , fiindcă până vom planta noi cu hârlețul , ne apucă anul 2100.

 • Magdalena Trandafir

  29/06/2015 18:20

  Nu vrem munti golasi fara paduri,fara ciripit de pasarele. Cei ce au gresit sa plateasca scump

 • Dan

  01/07/2015 22:46

  Intr-un fel asa ne si trebuie Ana. Daca noi continuam doar sa privim la televizor sau pe internet ce se intampla si toate astea raman doar la un nivel de discutie cu prietenii la bar, ei vor continua munca murdara pe sub nasul nostru (acesta aratand ca un act de nepasare din partea noastra ceea ce e si mai rau). O astfel de petitie e foarte bine venita intradevar, dar din punctul meu de vedere nu e de ajuns. Pana nu punem punct intr-o forma mai mult sau mai putin pasnica (si aici ma refer la noi toti) nu cred ca se vor schimba prea multe, desi mi-as dori din tot sufletul sa gresesc. 🙂

 • iosif morac

  02/07/2015 08:34

  Lupta impotriva taierilor si retrocedarilor ilegale si legale de pe teritoriul romaniei pentru comercializare ca marerie prima in afara tari sa fie stopata total. Parcurile si rezervatiile de ori ce tip trebuiesc protejate in exclusivitate, sunt tot ce am mai putea lasa generatilot. Salut cu sinceritate ori ce fel de initiative care duc la stoparea acestui macel si voi sprijini prin ori ce fel de actiuni aceste initiative.
  O zi buna.

 • Săndel

  09/09/2015 13:47

  1
  Problema e că Romsilva încasează de 10 ori mai mulţi bani decât investeşte sau că nu mai avem păduri?
  Aia cu Peisaj Forestier Intact este o idioţenie pe care o cred idioţii.
  NU mai avem un metru pătrat de ”peisaj” sau ”decor” intact. Probabil pentru că natura este privită ca ”decor” şi are rol ”decorativ”.
  Nu mai avem păduri virgine. Abia mai avem păduri şi majoritatea suprafeţelor ce susţin vegetaţie forestieră sunt regenerate natural, semi-natural sau artificial, de mai puţin de 30 de ani.
  Oriunde au fost efectuate operaţiuni de exploatare, cu barda, cu moto-fierăstrăul sau cu Ifron-ul, acolo nu mai e ”intact” nimic.
  Şi nu mai e colţ în ţara asta, ne călcat de om.
  Ne doare că unii se umplu de bani sau de ce ne doare?
  Cert că nu doare de limba română. O scrisoare ce se vrea oficială redactată de un analfabet.
  Şi, dacă nu-l doare pe Ponta în bască de păduri, de natură sau de ecosistem, o să-l doară la gară când, cu masterul plagiat sau nu, o să râdă ”Ia uite şi la analfabeţii ăştia: vor să se facă croitori, să stopeze stofele că punctuaţia le-a intrat în şifonier cu tot cu limba engleză!”

 • ionik

  15/11/2015 19:57

  Aceste ilegalitati se fac cu ajutorul acesto functionari marunti si a angajatior din ocolul silvic ….fara ajutorul lor nici pestiii mari nu au cum sa isi faca treaba nestingeriti …cateodata nu trebuie sa uitam asa zisii politisti locali care sunt manjiti pana peste urechi …Daca ar fi sa se faca ceva ar trebuii inceput cu astia marunti mai intai luati la belit de tot ce dispun ca proprietati (pe care nu au cum sa le justifice) , prin flagrant , amenzi puscarie ….daca o repeta puscarie si mai multa si asa se fac oameni de treaba

 • Tucan Costel

  22/11/2015 13:12

  Parcurile nationale sunt ;mormintele sacre ale poporului ,sunt comorile Romaniei sunt tot ce avem mai bun pe tinuturile noastre ;Dati voie noua si generatiilor viitoare sa ne bucuram de ELE .

 • Popa Rodica

  28/01/2016 19:22

  Am urmarit comentariile – sa plece austrieci la ei acasa ,dar nu sunt fraieri ,aici e tara tuturor posibilitatilor cu ceva spaga se rezolva ,pe cand la ei in tara legea e severa .
  Trebuie schimbate legile ( inchisoare pt vinovati )
  Impadurirea si urmarirea cu drone si alte mijloace moderne a mafiei padurilor .
  Implicarea si responsabilizarea tuturor .
  Da este un interes national ,trebuie sa intelegem acest lucru .

 • ILIE AUREL

  10/02/2016 18:37

  Trebuie schimbate legile ( inchisoare pt vinovati )
  Impadurirea si urmarirea cu drone si alte mijloace moderne a mafiei padurilor .
  Implicarea si responsabilizarea tuturor .
  Da este un interes national ,trebuie sa intelegem acest lucru .

 • Mihai

  10/02/2016 19:21

  Oare afiseaza vreun mesaj cand trimite petitia?ca s-a griuit doar butonul.
  Voi cauta confirmarsa in mail

 • Miroslav

  12/02/2016 21:56

  Pentru tradarea Romaniei si al furtului National toti faptuitorii,indiferent de grad si functie,sa fie condamnati pe viata si sa le fie confiscate toate averile,de la gadul 1-4 de rudenie,pentru ca toti au contribuit la secatuirea acestei tari ROMANIA! Ce ROMSILVA,nicio Romsilva,toti la puscarie pe viata. Toate padurile, bunurile solului si ale subsolului sa treaca imediat in proprietatea statului Roman,ca monopol al statului Roman. Nu trebuia sters din Codul Penal CONDAMNAREA la MOARTE! Atunci in 1989 poate ca i-a fost frica tovarasului Ion ILIESCU sa nu fie condamnat la moarte cum a fost condamnat N. Ceusescu! Stiam din istorie ca poporul roman este un popor viteaz si luptator,acum ce s-a intamplat cu acest popor? La lupta oameni buni,care va iubiti aceasta tara,Romania!!!

 • Vasile

  04/03/2016 12:34

  Vreu sa semnez petitia si vad ca se blocheza sau se face dinadins asta ca sa un se semneze????

 • Andreea-Daniela

  25/04/2016 14:17

  Nu imi apare nici un email. Nu se trimite? Am reusit sa semnez?

 • crivoi

  26/04/2016 22:56

  eu am remarcat in mai multe randuri ca oamenii care locuiesc la munte, in romania, nu fac absolut nimic decat sa taie paduri si sa exporte lemn; motiv pentru care ei si din asta traiesc, dar cei care stau in zona de campie mor sufocati de seceta si de neglijenta locuitorilor din alte zone geografice; daca la noi guvernele saudite au vandut aproape jumatate din stat germaniei, probabil ca noi nici n-am avut prea multe de spus in aceasta chestiune; iar astazi merkel isi permite orice si la adresa oricui pentru ca detine jumatate din teritoriul romaniei, acolo unde unui simplu cetatean nici nu-i este permis sa calatoreasca- astazi, si numai din cauza lu merkel;

 • crivoi

  26/04/2016 22:59

  Si-n plus de asta, firma https://www.risco.ro/verifica-firma/palex-invest-cui-21774616 nici nu cred ca a citit vreun moment astfel de petitii

 • cristi

  04/07/2016 12:51

  si cine ia asta in seama

 • kosty

  05/07/2016 09:52

  cred ca sunt bagate in aceasta problema si politicieni corupti… de aia nu se rezolva nimic .. cu aceasta problema …. pacat mare ptr generatia ce va urma …. 🙁

 • Florin Catalineanu

  06/07/2016 09:56

  In al 12-lea ceas sper ca să se ia atitudine, să deschidă ochii la ce se întâmplă cu padurle si nu numai din România. Sper!

 • Valentin

  13/07/2016 13:49

  Pai haideti sa cautam voluntari pt a strange semnaturi direct de pe strada din zone aglomerate… asa pe net… subtirica activitatea…

 • Stanescu Cicerone

  13/07/2016 18:00

  ROMANIA fara paduri nu mai este ROMANIA. Este un dezastru geografic populat de nesimtiti.

 • cecilia istocaci

  14/07/2016 13:15

  Am semnat nu una, ci muuult petitii pentru acelasi lucru, … am semnat=o si pe asta, …
  Sper sa nu mai fie nevoie sa mai facem alte petitii pentru salvarea SI PEDEPSIREA jefuitorilor de aur verde.

 • Marius Catalin

  10/10/2016 18:28

  Ai dreptate in mare parte Claudiu,cu impuscatul nu sunt de acord,insa trebuie sa isi castige painea cu sudoarea fruntii,dar nu numai ei si cei care taie ilegal,sa-i bage la puscarie si la fel sa-i puna la munca sa planteze copaci,ai taiat un copac,plantezi din banii tai 10 copaci,caci e aerul care il respiram,fara aer vom muri cu totii,nu trebuie sa ne gandim numai la familia noastra,ce sa le punem pe masa,ci trebuie sa ne gandim si la copii nostri,la nepotii nostri ca le distrugem sanatatea. Neavand aer,de la poluarea mai ales care este in capitala vom muri mult mai repede,ar trebui sa ne gandim la aceste lucruri,nu numai a face bani
  Daca nu-i va pedepsi nimeni pe acest pamant,Dumnezeu ii va pedepsi sigur,nimeni nu va scapa fara sa ia plata de la Bunul Dumnezeu Tatal nostru Ceresc
  Dumnezeu sa ne lumineze mintile la toti,ca intr-un final cu totii sa ne mantuim sufletele! Amin.
  Doamne Ajuta la toti! Amin.

 • teisi nicolae

  13/11/2016 12:45

  Cred ca petitia ar trebui adresata doar primului ministru fara nume deoarece acesta va fi schimbat iar viitorul prim ministru nu o va lua in considerare ne fiindu-i adresata.

 • viorel

  21/11/2016 23:07

  Sper sa plateasca pentru distrugerea acestei minunate tari,Romania!

 • Adrian

  06/01/2017 22:58

  In primăvară o sa merg sa ma leg de un copac intr-un loc unde se defriseaA

 • Nume (necesar)

  05/02/2017 23:20

  Ar trebui sa primesc ceva pe mail, o confirmare ca as fi semnat petitia? Nu am primit nimic.

 • Marius Dragomir

  18/02/2017 05:43

  Puteți să confirmați dacă am semnat petiția

 • ALix

  20/04/2017 21:42

  Postez si eu un emoticon cu lacrimi sa va fac placere si sa fiu trendy…in loc sa postati mesajele voastre peste tot la: Klaus Iohannis; EU Environment; European Parliament; European Environmental Bureau – EEB; European Forest Institute; ProSilva Europe; European Commission; Ministerul Mediului – România; Greenpeace International. UN Environment Green Economy

 • Pingback: Romania Curata

  05/06/2017 17:39
 • Emil

  03/12/2017 16:14

  In urma cu peste 60 ani cand urmam cursurile universitare un professor ne spunea ca lemnul este atat de pretios
  incat va veni vremea cand ne va pare rau ca -l folosim pentru incalzirea locuintelor. Ce se petrece acum cu padurile noastre este departe de aceasta avertizare; este un act inconstient si condamnabil pentru faptul ca se ignora efectul distrugtiv asupra mediului inconjurator. Semnez cu toata convingerea aceasta petitie.

 • Vali

  05/12/2017 08:34

  Am semnat si eu aceasta petitie impotriva taierilor abuzive a padurilor, dar nu inseamna ca sunt de acord cu faptul ca un om de la țara, care nu are alta sursa de incalzire decat lemnul si este prins cu o caruța de lemne sa fie amendat cu sume care care ii depasesc mult puterile financiare,iar cei care cara cu camioanele sa treaca nestingheriti.

 • Varvareanu Iuliana

  05/12/2017 10:40

  Sunt total de acord cu tine.👏

 • This Article was mentioned on agentgreen.ro

 • Golinschi Adrian

  12/12/2017 00:43

  Data este incorecta ? La mine apare 17 Dec

 • rodica aldea

  13/12/2017 09:26

  majoritatea taranilor au copii in spania si italia si anglia,,,,,si le pot trimite un panou solar..da ei taie ca pe vremea lu buna,,,,si porcu si tzuica ,,,si le trimit in tarile foste capitaliste si ne fac de mandra minune

 • Luc & Pascale GAILLY

  13/12/2017 13:02

  Ce sont les plus belles forêts d’Europe avec des paysages magnifiques que l’ont massacrent ! C’est franchement très désolant.

 • Pingback: Daniel Befu

  28/12/2017 02:40
 • Marius

  16/02/2018 10:35

  Guvernantilor -poporul acesta trebuie sa traiasca pe aceste meleaguri,cat va ingadui bunul Dumnezeu.Voi ganditi numai cu portofelul.Ganditi-va si la copiii nostri.Veniti-va in fire si nu masacrati tot!

 • cristi m

  16/02/2018 18:13

  padurile se taie de firme ce nu functioneaza in zonele de exploatare. adica vin din alta zona si taie tot. tot carasul si mehedintiul e tuns la ras de firme din moldova. comunitatea locala nu beneficiaza de nici un ban din aceasta exploatare

 • Gabriel Neculau

  17/02/2018 01:02

  Moi, une roumaine, je vous remercie beaucoup pour votre attitude!

 • Gabriel Neculau

  17/02/2018 01:04

  Like!

 • Georgeta Naum

  22/02/2018 02:44

  Padurile Suediei,Finlandei ,Austriei etc.sunt neatinse! In schimb sunt rase padurile Romaniei !! CU CE DREPT? NE-ATI INTREBAT SI PE NOI??? Pana cand mai jefuiti Romania de bogatiile ei naturale??ACESTEA SUNT CRIME!!! OPRITI-VĂĂ !!!!!AJUNGE !!!!!

 • Adrian

  22/02/2018 20:49

  Absolut ma doare sufletul sa vad acest jaf!
  Trebuie sa organizam un miting!

 • Mircea

  23/02/2018 05:03

  Este clar ca suntem departe de o tara civilizata.
  Ar trebui respectati cativa pasi pentru a mentine padurile si biodiversitatea in viata:
  1. Amenzi sau chiar puscarie pentru cei care incalca legea si taie ca nesimtiti padurile.
  2. Din amenzi sa se plateasca si premii pentru cei care raporteaza neregulile.
  3. Pentru toate firmele mari care taie suprafete sau fac comert sa se initieze programe de exploatare sustenabila (150% din numarul copacilor taiati sa se replanteze)
  4. Programe de reampadurirea padurilor datorita defrisarilor masive care deja au avut loc, sponsorizate de primarie si prin donatii.
  Daca cei care au puterea nu vor face nmic atata timp cat noi nu luam o atitudine in acest sens. Dar sunt sigur ca nimeni nu ar dori sa meraga la munte si sa aiba parte de un aer murdar si sa vada peste tot munti pustii si arizi. Faceti alegeri destepte cand cumparati materiale care stiti ca vin de la prodcatori care vor sa faca doar profit si nu ii intereseaza cum lasa tara si planeta generatiilor viitoare.

 • Mihaela

  23/02/2018 08:38

  Trebuie sa iesim in strada pentru paduri. Toate petitiile acestea nu sunt bagate in seama absolut deloc!

 • N S

  23/02/2018 14:44

  le trimit in tarile foste capitaliste? acum nu mai sunt capitaliste? si cu ce ne fac de mandra minune porcu si tzuica?

 • Carsti

  23/02/2018 15:29

  Am spus si repet, ne ascundem in fata monitoarelor si a televizoarelor si suntem delasatori( mereu lasam pe altii sa intervina, sa tipe, sa faca, sa rezolve) pentru ca NOI nu suntem in stare sa fim uniti, unde naiba e solidaritatea aceia care o aveau stramosii nostri.? Sa fim uniti, sa iesim in strada, sa aparam tara aceasta care este una dintre cele mai BOGATE din lume. Lasam niste nenorocciti care au ajuns la putere, usor patati de ROSU, care ne VAND tara bucatica cu bucatica. Poate ne meritam soarta, asa cum se spune mereu…

 • Radu Mitran

  23/02/2018 19:08

  calmati-va cu uniunea europeana ca defrisarile si toate nenorocirile sunt facute cu orcehstrarea uniunii europene. astia ne-au adus la sapa de lemn si vor sa ne desertifice. uniunea este creatia francmasoneriei precum comunismul si nazismul, tate partidele politice europeniste sunt slugile uniunii globalist europene.

 • caraiani tania daniela

  24/02/2018 12:02

  Avem multe de revendicat pe ordinea de zi,nu doar jos Dragnea,ca nu este el dracul pe pamant,sunt altii mult mai mari,impotriva lor trebuie sa ne solidarizam si sa ne manifestam.Ai nostri sunt doar niste marionete,papusarii sunt afara.

 • Horas

  24/02/2018 14:50

  Nu trebuie să organizăm mitinguri și adunări pentru pălăvrăgeală, ci, TREBUIE, să ne organizăm ca să începem, EFECTIV, replantarea în zonele foarte afectate !!! … Apoi, să le ridicăm, politicienilor, lemnele tăiate, în cap… Că minte nu au !

 • Nicolae Ungureanu

  24/02/2018 16:37

  Ca sa se rezolve problema padurilor din Romania,, trebuie doar aplicata si in Romania, LEGEA PADURILOR, din AUSTRIA. Atunci nu vor avea ce zice nici dl. Presedinte al Romaniei, nici dl Ponta, nici austriecii . Simplu, dar nu se vrea. Vor sa pazeasca padurile cu o aplicatie informatica, cu ROMSILVA corupta,, Chiar ne cred prosti? Vor da o lege a padurilor cand NU VOR MAI FI PADURI in Romania..

 • Gheorghe Alene

  24/02/2018 16:48

  Esti dus …..

 • fanica

  25/02/2018 13:46

  Da Doamne „mintea cea de pe urma ” autoritatilor din Romania caci intotdeauna au facut ceva bun cand a fost prea tarziu si…degeaba !

 • Tasse

  26/02/2018 10:11

  Nimic nu poate schimba situația actuală atât timp cât există Mafia Lemnului iar Poliția Română „e mânjită” la vârf.Legi avem, Constituție avem,dar neavând un corp de control nonguvernamental,nu vom putea realiza nimic!

 • Popescu Gilda

  27/02/2018 00:35

  Pana va veni cineva sa organizeze oamenii de buna credinta pentru a protesta , pentru a reactiona cumva in tara asta impotriva tuturor jafurilor, dar mai ales impotriva distrugeriii padurilor cate au mai ramas , se va vinde si distruge tot !

 • stefan

  27/02/2018 20:19

  Oameni naivi!
  Protestați contra tăierii pădurilor, fiindcă nu sunteți proprietari de păduri.
  Să vă explic cu cuvinte simple ca să înțelegeți:
  Proprietarii de păduri sunt urmași proprietarilor deposedați de pădurile lor prin 1948. Ei au primit pădurile înapoi acum și vor să beneficieze de pe urma lor, ca tot românul, mai ales că sunt trecuți de vârsta treia. Și ce pot face, dau pădurile la tăiat, mai ales în contextul unei mari cereri de lemn. Și din punct de vedere juridic au dreptul acesta.
  Ei nu se gândesc la alunecări de teren, la viituri în lipsa reținerii apei de către păduri, etc.
  Așa că nu stați și protestați. Poate ar fi mai bine să înaintați un proiect de lege care să stimuleze creșterea fondului forestier cu ajutorul statului.
  Sunt o mulțime de terenuri goale pe dealurile și munții noștri, care în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat au fost păduri. Statul ar putea da o lege prin care aceste terenuri, cu voia proprietarilor actuali, să fie împădurite de stat, prin Compania Națională Romsilva. Prin contracte între stat și proprietarii de terenuri, acum plantații de copaci forestieri, să fie stipulat ca aceștia să nu aibă dreptul să se atingă de copaci un termen de 30 de ani. În acest interval puieții vor crește și vor forma noi păduri, cu beneficiile aferente – reducerea alunecărilor de teren, reducerea debitelor viiturilor, creșterea conținutului de oxigen, crearea de habitaturi noi pentru animalele sălbatice, etc.
  Există metode moderne de replantare a fondului forestier, una fiind cea amintită de Dna. Doina în comentariul său din 11 mai. Ea s-a practicat din avioane și elicoptere de câteva zeci de ani și uite, acuma se pot folosi și drone.
  Probabil că cei care au plantat comentarii la acest articol până la data plasării comentariului meu nu o să-l citească, dar cei ce în viitor vor citi comentariul meu, dă Doamne, poate se vor gândi și la soluția propusă de mine.
  Un naiv bătrân

 • Pingback: admin2

  28/02/2018 14:59
 • Patriotul

  10/03/2018 16:25

  Stat șpăgar și corupt, în care nimic nu merge decât hoția ! În țara asta nimic nu se v-a schimba atâta timp cât oamenii cinstiți nu vor intra în politică!!! Dragi compatrioți, intrați în politică, este singura modalitate pt o viața mai bună pt noi, românii !!!

 • Alexandru

  10/03/2018 16:52

  Da Dl.Stefan, aveti o parte din dreptate…nu toate padurile au fiat retrocedate fostilor proprietari…cea mai mare parte apartine statului…care a dat la li itatie taierea lor ..dar cu conditia ” Replantarii de puieti”…dar societatile taie mai mult decat este specificat in contracte…si nici urma de un bradut..puiet in urma lor…dupa ce au taiat mult si la voia intamplarii…si nici urma de vreo padure noua in acesti ultimi 20 de ani…mai vor si din rezervatii…ca acolo lemnul este mai bun trunchi grosi…inalti…etc. am si eu padure..retrocedata…dar la toti oe care statul ne-a despagubit ne-au dat paduri…care au fost plantate pe vremea lui Ceausescu iar acum…sunt trunchi de cam maxim 20cm grosime…nu am cum sa-i tai…pt ce…doar lemne de foc…si doar cei insemnati de cei de la ocolul silvic….aici nu eate vorba de proprietari …ci de padurile…noastre…a statului ca doar noi cotizam sa traiasca „statul”….in legatura cu proiectele de lege pentru impadurire sunt de acord cu dumneavosatra.

 • Andrei Darie

  10/03/2018 19:08

  Vor trebui luate măsuri urgente pentru stoparea defrisarilor si reinpadurirea suprafețelor distruse .

 • Ileana Crisan

  10/03/2018 22:13

  Un punct de vedere normal,real.
  Asa trebuie sa se faca!

 • Dorina

  10/03/2018 22:45

  Alexandru, padurile noastre mostenite dupa parinti le am primit înapoi. Ce folos daca le au ras total….fara acordul nostru, Am gasit doar cioatele, astia sunt psd istii din toata tara…. RUSINE!

 • Sorin Berca

  10/03/2018 23:45

  Am semnat si trimis petitia pentru ca cred ca este foarte importanta. Totusi as fi vrut sa o pot edita, Mi se pare prea imperativa. Nu am putut sa o editez, Totusi imi exprim comentariul in acest forum: Trebuie sa invatam sa spunem „va rog” sau „te rog frumos” mai ales cand ne adresam unui ministru.
  Doamne ajuta !

 • Horvath Attila

  11/03/2018 00:19

  Ar trebui in primul rand sa scoatem afara din tara concernele straine care NE FURA bogatiile noastre [sa mearga acasa sa-is taie padurile] ca sant ca niste lacuste care dupa ce rad totul se muta in alta tara si daca autoritatle competente nu-si pun piciorele in ‘prag ‘ noi i-am votat noi ai dam jos este timpul sa vina tineri care nu au avut de-a face cu gandirea celor de azi aflati la putere [nu am vrut sa zic ;gandirea comunista;ca de bine sau de rau’ Ceausescu a avut grija de bogatiile tarii

 • Simona Sararu

  11/03/2018 06:45

  Buna ziua. Sunt de acord cu aceasta petitie. NU LASATI SA NE DISTRUGA PADURILE VIRGINE!

 • Gabriel Szabo

  11/03/2018 09:33

  BLESTEMAȚI SA FIE TOȚI CEI CE ÎNFOMETEAZĂ ROMÂNIA AMIN

 • Madalin Vîlcea

  11/03/2018 10:16

  De ce sa le taie??? Le.a pus ma.sa?

 • Dodi

  11/03/2018 13:31

  Prea eleganta adresarea

 • Sorina luiza

  11/03/2018 13:34

  Sa fie interzise taierile padurilor pentru 50 de ani de acum incolo, Cei care au semnat contractul cu firmele straine care defriseaza padurile sa platesca contravoalarea lor si sa suporte replantarea cu puieti a hectarelor care au fost defrisate in umltimii 28 de ani. ION ILIESCU, PETRE ROMAN, NASTASE SI CEILALTI CARE AU CONDUS TARA SA FIE ACUZATI DE GENOCID ASUPRA POPORULUI ROMAN, SA LI SE CONFISTE AVERILE SI SA FACA INCHISOARE. DOAMNE IISUSE HRISTOASE SI GRIJA DE POPORUL ROMAN!

 • Cristian

  11/03/2018 17:19

  Justitie!

 • Nu Contează

  11/03/2018 19:14

  Problema este că acești oameni nu văd viață, ei văd doar profit. Nu au respect nici pentru viața lor nici pentru viața generațiilor următoare. Practic sunt niște oameni bolnavi mintal, și nu ar trebui să aibe putere de decizie asupra acestor situații, nefiind în deplinătatea facultăților mintale.

 • daniela dolores

  11/03/2018 20:47

  lasati vorbele…dati share pe pg si spuneti prietenilor ca ASTAZO e ultima zi pt senaturi//chiar nu suntem in stare sa strangem 100000 semnaturi????incredibil

 • Elena

  12/03/2018 01:17

  Mi se rupe inima cand vad vagoane intregi incarcate cu lemn de cea mai buna caliatate indrepandu-se spre granita cu Ungaria .Fiecare copac taiat este racnetul unui copil nou nascut care vrea sa traiasca intr-o tara frumosa..

 • Emilia Pirlici

  12/03/2018 10:45

  Padurile sunt bogatia unei tari si nu este un comentariu romantic , este o realitate,dar din pacate profitul rapid este foarte tentant pentru unii.
  Sa speram ca putem oprii masacrarea padurilor noastre.

 • Alexoiu Tatiana

  12/03/2018 10:50

  Ajunge,stopati defrisarile!!!

 • Ama

  12/03/2018 10:55

  Din pacate, pentru paduri, nu iese nimeni in strada!!

 • Madalina-Ioana Cristea

  12/03/2018 11:05

  Ar fi interesant sa se aplice si la noi legile…

 • Mihai Cristina Maria

  12/03/2018 11:11

  Stop tăierilor.

 • Constantin Mitrea

  12/03/2018 11:13

  Ar trebui ca din faza de proiectare toate autostrazile sa fie prevazute cu perdele de protectie. Cel mai bun obstacol in calea crivatului sunt copacii. E mai comod insa sa fie inchise drumurile.

 • Dragos Zorila

  12/03/2018 11:15

  Eu as vrea Sa defrisez* cateva capete ……cele care au contribute la situation asta .
  E normal Sa cureti padurea de uscaciuni …….dar planteaza la loc.

 • Catalina Boricean

  12/03/2018 11:43

  Succes

 • Laura Staneata

  12/03/2018 11:55

  Vai de noi!

 • stefania ciocirlan

  12/03/2018 12:01

  ar trebui sa ocrotim padurile, nu sa le distrugem

 • Marilena Ene

  12/03/2018 12:22

  Va rugam sa luati la cunostinta petitia si sa opriti crimele care se comit in randul animalelor nevinovate in Romania anilor 2018. Multumim !!!

 • Jecan Iulia

  12/03/2018 12:55

  Stop tăierii!!

 • Mitea Dan

  12/03/2018 13:04

  Sa dea Dumnezeu sa reusiti.

 • Otilia Chirila

  12/03/2018 13:20

  Succes!

 • Roxana Nedelcu

  12/03/2018 13:55

  Speram sa fie bine!

 • Vlad Nacu

  12/03/2018 13:56

  Stop taierilor!

 • Oprea Corina

  12/03/2018 14:22

  Speram sa ajungă semnăturile noastre pentru salvarea pădurilor. Succes!

 • Oprea Laura

  12/03/2018 14:26

  Succes!

 • Ceusescu Diana

  12/03/2018 14:29

  Stop tăierea pădurilor

 • Grapeanu Armando

  12/03/2018 14:40

  Succes !

 • Spatarelu Mihai Dragos

  12/03/2018 14:44

  SBP in PSD

 • Mircea Dumitrescu

  12/03/2018 14:56

  Plămânii țării!

 • Ene Anda Geanina

  12/03/2018 15:06

  Nu vreau munți fără păduri,nu vreau ca oxigenul pe care trebuie să-l respirăm noi și copiii noștri să fie furat și vândut străinilor.

 • Baldean Emilian Victor

  12/03/2018 15:16

  Chiar nu ajunge cat s-a taiat in ultimii 28 de ani? Chiar trebuie sa ne taiem singuri craca de sub picioare? Ne tragem, cu mana noastra, o punga de plastic in cap ca sa nu mai putem respira? Doar alte tari au nevoie de paduri ? Noi nu? Am doar intrebari si vreau doar raspunsuri pertinente.

 • Farcas Rebeca

  12/03/2018 15:45

  impreuna vom reusi

 • Cristi

  12/03/2018 16:05

  Rusine la toti care au taiat paduriile din tara asta , cu ce drept au taiat atat nimeni nu vede si nu patesc nimic nemernicii astia ?

 • Stefan Georgian Valentin

  12/03/2018 16:28

  Sunt de acord cu aceasta petitie, si vin cu o intrebare:
  Daca tot s-au taiat o gramada din padurile tarii se poate face si o campanie de plantare a noi paduri in locurile celor furate ?

 • Cristina gherghe

  12/03/2018 16:45

  Sunt de acord cu aceata petitie

 • Carmen Grigoras

  12/03/2018 16:45

  Sper sa functioneze…

 • Ruxandra

  12/03/2018 17:07

  Opriti taierea padurilor.

 • Erdei Pascu Paula

  12/03/2018 17:39

  Semnat!

 • Mioara Moraru

  12/03/2018 17:55

  Trebuie protejata natura cu orice pret..

 • Ilies Teodor

  12/03/2018 19:01

  Sa ne fereasca Dumnezeu sa se-apuce natura sa se razbune !

 • Petre Șerban Matei

  12/03/2018 19:31

  Vă rog protejați pădurile acestei țări.

 • Mocanu Valentin Nicolae

  12/03/2018 19:42

  De acord cu petitia

 • Cristina Cotea

  12/03/2018 19:48

  Pacat de tara noastra..

 • Katy Stinga

  12/03/2018 19:59

  Sintem una cu natura și animalele ! Nu vom supraviețui fără ea! Copii voștri au nevoie de ea! Salvați o cu orice preț!

 • Zaharencu Adina

  12/03/2018 20:46

  Stop tăierilor ilegale ! Suntem alături în acest demers! Succes!

 • Tudur Catalin

  12/03/2018 20:51

  Opritiva!!!

Sorry, the comment form is closed at this time.