Contact
 

Fotografii În Loc De Gloanțe Pentru Trofee De Urși Și Lupi

Fotografii În Loc De Gloanțe Pentru Trofee De Urși Și Lupi

Organizațiile internaționale cer securitate pentru oameni, dar fără trofee

Comunicat de presă
Bucuresti, 14 iulie 2017

Agent Green și 8 organizații internaționale atrag atenția ministerului mediului că ordinul [1] pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urși și lupi conține formulări care ar urma să permită vânătoarea de trofee, nu descrie soluții non letale și nici măsuri de prevenirea conflictelor dintre animale sălbatice și oameni. Astăzi este ultima zi când ministrul mediului mai primește sugestii pentru îmbunătățirea ordinului [2]. Peste 19.100 de români au semnat deja petiția pentru interzicerea vânătorii de trofee [3].

Gabriel Păun, președintele Agent Green avertizează: ”În proiect se menționează că recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile urs și lup se poate realiza <numai cu>  în loc de <numai de către> personalul tehnic de specialitate. Pentru a elimina posibilitatea ca un animal să fie împușcat de un vânător de trofee ordinul trebuie să fie cât se poate de clar. În paragraful următor se menționează că exemplarele recoltate nu pot fi înstrăinate dar din păcate nu prevede că acestea să fie distruse în public ca unică metodă de a preveni plasarea pe piața neagră a unor trofee sau părți din animale”.

Agent Green a solicitat sprijinul celor mai active organizații la nivel global pe problema traficului de animale sălbatice și a vânătorii de trofee. Acestea au răspuns pozitiv și au transmis doamnei ministru Grațiela Gavrilescu încă din luna iunie o solicitare de întrevedere și propuneri de îmbunătățire a ordinului. Având în vedere că ministrul nu a răspuns încă scrisorii oficiale și că astăzi este termenul limită pentru depnerea observațiilor, ONG-urile au făcut astăzi o revenire. Organizațiile care au semnat petițiile către ministru sunt: Humane Society International, Agent Green, Eurogroup for Animals, Environmental Investigation Agency, Pro Wildlife, International Fund for Animal Welfare, Animals International, Born Free Foundation și Vier Pfoten Romania.

N-ai cum să aprobi executarea a 140 de urși și a 97 de lupi când nu nici măcar nu se știe câți au mai rămas în total. Nici până în ziua de azi România nu a adoptat o metodă de recensământ acceptată de comunitatea științifică și de toate părțile interesate. Nu au fost luate măsuri de prevenire la nivel national pentru gospodăriile situate în imediata vecinătate a pădurilor în care habitează și se deplasează animalele de pradă. În marea majoritate a atacurilor înregistrate, gospodăriile de lângă pădure nu au nici măcar un banal gard. Ordinul nu poate intra în vigoare înainte de operaționalizarea SUAS (Serviciul de Urgență pentru Animale Sălbatice), serviciu promis încă din anul 2016 și care ar avea ca prioritate protejarea deopotrivă a animalelor sălbatice și a oamenilor. Nu în ultimul rând, atragem atenția că ordinul nu descrie metodele non letale și cu atât mai puțin succesiunea acestora înainte de a se recurge la soluțiile letale.”, a adăugat Păun.

O posibilă soluție de prevenire a situațiilor periculoase ar fi alocarea din Fondul de Mediu de bani pentru fondurile de vânătoare care doresc să instaleze observatoare în adâncul pădurilor pentru animale sălbatice care ar urma să îndeplinească următoarele funcțiuni: monitorizare, hrănire în perioadele în care nu există suficientă hrană naturală în pădure, obținerea de venituri prin practicarea unui turism ecologic controlat (foto, video, cercetare în loc de vânătoare). ”Poze în loc de gloanțe și mai mulți bani pentru vânătoare. Asta propunem. Sunt observatoare bine făcute din care se câștigă chiar și peste 10.000 de euro pe an, adică maximum din cât poți obține dintr-un trofeu de urs pe care îl împuști o singură data.”, a încheiat Păun.

NOTE:
[1] Ordinul supus dezbaterii:
http://mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2017-07-05_Ordin_derogari_2017.pdf

[2] Anunt dezbatere:
http://mmediu.ro/articol/mm-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-om-pentru-aprobarea-nivelului-de-interventie-in-cazul-speciilor-de-ursi-si-lupi-in-interesul-sanatatii-si-securitatii-populatiei-si-in-scopul-prevenirii-unor-daune-importante/2259

[3] Petiția pentru interzicerea vănătorii de trofee:
https://www.agentgreen.ro/petitie-pentru-interzicerea-vanatorii-de-trofee/

5 Comments
 • Marcel Marginean
  Posted at 13:42h, 26 iulie Răspunde

  Doresc sa traiesc in armonie cu natura. Dar cand ursul , lupul , mistretul , ataca Fratele meu OMUL , trebuiesc luate masuri. si duse la capat.
  Ideal ar fi relocarea acestor animale pe teritoriul tarilor dezvoltate care le-au exterminat.
  Nu pot totusi sa accept ca oamenii care traiesc aproape de paduri sa fia sfasiati !

  • Andrada
   Posted at 11:50h, 08 august Răspunde

   Bunicii mei locuiau in padure si nu au fost sfasiati de nici un urs, Iti asumi, traiesti in mediul lor, altfel stai la oras, ca nu vine nici un urs sa te sfasie acolo. Oricum singura interactiune cu ursii e ca mai vin si iti mananca din struguri si zmeura din gradina

 • bogdan
  Posted at 14:58h, 21 iulie Răspunde

  Aceste gunoaie care dau aceste ordine de tăiere a pădurilor si uciderea animalelor sunt MASONI ,au ca obiectiv distrugerea ROMANIEI pe orice plan uman ,animal si forestier ! Trăim în lumi paralele, oameni de rand nu isi dau seama ce se intampla cu adevarat! Noi suntem pe cale de disparitie . ACESTA A FOST UN SOS!

 • Bratosin A.
  Posted at 13:08h, 16 iulie Răspunde

  Nu inteleg de ce nu va omorati intre voi? Apoi va faceti si trofee din tigvele celor care nu au apucat sa apese pe tragaci inaintea voastra. Asa mi se pare corect! Va plangeti ca sunt multe animale dupa ce s-au defrisat paduri in disperare. Au inceput sa va intre in case? Ok. Fac si ele ce faceti si voi. Au luat exemplul vostru. Va place sa ucideti? O puteti face incepand cu propriile familii de scelerati sangerosi.

 • Valentina Belu
  Posted at 09:13h, 16 iulie Răspunde

  Omul nu are drept de viață si de moarte asupra niciunei vietăți !!!

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.