Soia modificată genetic este cultivată illegal și a fost scăpată de sub control în țara vecină, Ucraina

blank

Comunicat de presă internațional Agent Green și Danube Soy
Kiev, Ucraina – 2 noiembrie 2018
Analizele de laborator arată că 48% din culturile de soia testate de Agent Green sunt modificate genetic 

În timpul verii 2018, Agent Green a prelevat probe de soia din 6 regiuni ale Ucrainei unde se cultivă mai bine de jumătate din soia recoltată din această țară (Poltava, Khmelnytskyi, Kyiv, Kirovohrad, Zhytomyr și Vinnytsia) cu scopul de a testa prezența de organisme modificate genetic. Investigatorii au prelevat 60 de probe (câte 10 din fiecare regiune) din culturi mari de soia. 29 de probe au ieșit pozitiv la testarea de organisme modifcate genetic (OMG) ceea ce este ilegal în Ucraina deoarece orice soi trebuie înregistrat în Registrul de Stat, ori soia modifcată genetic nu este înregistrată în această țară. Ucraina este țara care cultivă cea mai mare suprafață cu soia din Europa (2 milioane de hectare anual) iar valoarea exporturilor de soia boabe sau șrot este de 1 miliard de euro anual către întreaga lume, inclusiv în UE și România.

Agent Green și Danube Soy publică astăzi raportul investigației din Ucraina:
RAPORT ROMÂNĂ
RAPORT ENGLEZĂ 

Gabriel Paun, fondatorul Agent Green, a declarat astăzi dimineață într-o conferință de presă susținută la Kiev că “situația este similară cu cea din România acum 20 de ani când soia modificată genetic abia se inventase și era deja peste tot: în culturi, în furaje și în alimente fără să fie reglementate și fără ca publicul să știe. Ne-a luat mai bine de 10 ani să curățăm România și azi OMG-urile ne bat la ușa din dos, ca un cal Troian. Astăzi trăiesc un déjà vu la scară largă în țara noastră vecină unde genele Monsanto, recent cumpărată de Bayer, sunt peste tot. În septembrie m-am întâlnit cu oficialii corporaației Bayer la Berlin unde mi-au spus că nu vor îndrăzni să mai cultive OMG în Europa.  În schimb, agenții noștri cu găsit soia modificată genetic cultivată la scară comercială în toate regiunile testate, inclusiv la granița cu România. Situația este complet scăpată de sub control. Bayer trebuie să explice situația iar Guvernul din Ucraina trebuie să ia măsuri imediate pentru a preveni cultivarea de OMG în sezonul 2019”.

blank
Probele de soia nu au fost analizate nici în Ucraina și nici în România, ci într-o țară terță, la laboratorul federal Umweltbundesamt din Austria. Ucraina era cunoscută până astăzi drept cel mai mare producător de soia nemodificată genetic din Europa, insă acum reputația sa pe piața globală și în fața consumatorilor este de acum pătată și va rămâne astfel pnă când va reglementa OMG-urile și va curăța țara de ele. Momentan, întreg lanțul de producție este contaminat. Soia modificată genetic se amestecă cu cea nemodificată, iar fermierii păstrează semnințe de la un an la altul. În UE, inclusiv în România OMG sunt strict reglementate prin Directiva UE 18/2001, iar prezența lor în alimente trebuie menționată pe etichetă. Soia modificată genetic este illegal a fi cultivată în România și în UE, iar Ucraina care are un Acord de Asociere cu UE trebuie să urmeze aceeași cale.

Vezi aici aspecte din legislația Europeană despre OMG și transpunerea acesteia in România:

Întrucât Europa nu produce suficientă soia, iar cererea de soia nemodificată genetic este uriașă, aceasta importă cantități uriașe. Ucraina juca un rol esențial până în prezent. Dar din cauza lipsei de reglementare, producătorii au acum reputația afectată, dificultăți să rămână liberi de OMG și costuri suplimentare de 3 euro / tonă pentru a dovedi că sunt curați de OMG.

Consumatorii din Ucraina ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și cei din România. În lipsa etichetării ei, habar nu au ce manâncă. Testele realizate pe alimente produse în Ucraina și vândute la supermarket au arătat că în conținut se regăsea soia modificată genetic fără ca eticheta să informeze consumatorii în legătură cu acest fapt.

Oksana Prosolenko, Country Director al Asociației Danube Soy Association din Ucraina a precizat în cadrul aceleiași conferințe de presă din Kiev că ”comunitatea este îngrijorată de stadiul reglementării și controlului OMG. De aceea ne unim forțele pentru a ajuta țara să rezolve aceste probleme care sunt atât de sensibile pentru consumatori și pentru business. Ne propunem să inițiem de urgență un grup de lucru pentru a revizui legislația și pentru a reglementa OMG-urile. Planul de acțiune va include monitorizarea planificată a culturilor de camp și urmărirea OMG-urilor prin colectarea celor mai recente date, evaluarea riscurilor și analize.”

blank

Agent Green și Danube Soy Ucraina cer Guvernului din Ucraina:

  1. Să reglementeze introducerea deliberată în mediul înconjurător a OMG în mod similar cu UE
  2. Să stopeze cultivarea de soia MG începând cu sezonul de plantare 2019 luând în calcul că aceasta este ilegală în UE și considerând Acordul de Asociere Ucraina – UE
  3. Să ofere subvenții fermierilor care cultivă soia nemodifcată genetic certificată
  4. Să reglementeze etichetarea alimentelor OMG