Dezastru la un an de la uciderea lui Arthur

blank

Un an de la uciderea lui Arthur

Ursoaică ucisă ilegal și lăsată să moară în agonie în fața celor 3 pui ai săi la Vatra Dornei

București, 5 mai 2022 – La un an de la uciderea uriașului urs Arthur, Agent Green deplânge impotența statului român de a proteja ursul brun și de a asigura coexistența și coadaptarea cu oamenii. Recent, la Vatra Dornei, în județul Suceava a avut loc un nou eveniment tragic care ilustrează dezastrul cauzat de noul OUG 81/2021 pentru intervenție rapidă și neaplicarea planului national de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România.

 

blank

Foto: cei doi pui salvați ai ursoaicei ucisă la Vatra Dornei. Autor: Casa lui Patrocle

În fapt, o ursoaică cu 3 pui pentru care nu s-au făcut eforturi de a fi alungați din intravilan, a fost împușcată în seara zilei de 19 aprilie 2022. Ucigașul a fost dotat cu un singur glonț, prost țintit. În consecință, ursoaica a agonizat și a suferit o moarte dureroasă și prelungită, sub ochii puilor săi. Aceștia nu au putut fi relocați pentru că nu a existat nimeni echipat și instruit să facă asta. În consecință, puii au rămas vreme de 3 zile lângă balta de sânge a mamei lor. După aceste 3 zile a apărut un individ cu o armă de tranchilizare pentru câini. Ca atare, puii au fost prost tranchilizați și au părăsit zona. Doar 2 au mai fost găsiți ulterior și capturați, grație eforturilor organizației ”Casa lui Patrocle” din Suceava care a făcut toate demersurile posibile pentru salvarea lor. Cei 2 pui au fost deja transportați la sanctuarul privat din Zărnești unde se va decide dacă în urma traumei și a habituării vor putea fi reabilitați și reintroduși în habitatul lor natural.

Ursoaica ucisă zilele trecute la Vatra Dornei arată că situația ursului brun în România este scăpată de sub control și că specia este în pericol desi se crede că există cu miile în România. Amenințarea provocată de schimbările climatice și degradarea habitatului în combinație cu persecuția oamenilor, vânătoarea de trofee și habituarea urșilor va duce inevitabil la declinul calitativ și cantitativ al speciei.”, avertizează Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Ministerul Mediului a eșuat să asigure conservarea populației de urs și siguranța cetățenilor, precum și a bunurilor acestora deorece nu a implementat ceea ce s-a stipulat, aprobat, dezbătut public și asumat prin Planul Național de Acțiune pentru Conservarea Populației de Urs brun din România din anul 2018.

Planul Național de Acțiune prevede măsuri de coexistență care au fost prinse într-un ordin al ministrului din anul 2019 pe care ministrul Tanczos Barna l-a blocat în acest an. Programul ”Coexistență” ar fi urmat să fie finanțat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) și include sprijin direct pentru fermieri în vederea dotării cu mijloace de protecție împotriva urșilor. Iată câteva dintre obligațiile asumate ale ministerului și publicate în Monitorul Oficial:

  1. a) asigurarea datelor de încredere ca suport științific în procesul decizional,
  2. b) menținerea unei populații de urs stabile,
  3. c) protejarea habitatelor naturale specifice și a calității acestora,
  4. d) menținerea comportamentului natural și evitarea habituării/condiționării exemplarelor de urs,
  5. e) prevenirea și reducerea conflictelor,
  6. f) asigurarea conectivității ecologice în aria de distribuție a speciei la nivel național și regional,
  7. g) informarea și conștientizarea populației locale,
  8. h) implicarea factorilor interesați în luarea deciziilor,
  9. i) îmbunătățirea legislației și asigurarea implementării și respectării prevederilor legale,
  10. j) integrarea măsurilor de conservare a populației de urs în alte sectoare de activitate,
  11. k) creșterea capacității instituționale și cooperării autorităților/instituțiilor responsabile.

Toate aceste obligații revin ministerului mediului  care trebuie să asigure completarea/modificarea cadrului legislativ precum și instrumentele necesare pentru implementarea planului national de acțiune.

De asemenea, ministerul mediului a eșuat să aplice solicitarea Consiliului European de a evita hrănirea suplimentară a animalelor sălbatice, mai ales a urșilor deoarece astfel de practici conduc la habiturarea speciei, un spor excesiv al populației care nu poate fi susținut de habitat și la conflicte om-urs inevitabile.

Pentru că a eșuat să implementeze planul national de acțiune și pentru numeroase alte derapaje, Agent Green a lansat petiția pentru demiterea ministrului Tanczos Barna

Având în vedere că situația este scăpată de sub control și că ministerul nu dă niciun semn de îmbunătățire a situației, Agent Green anunță că a demarat elaborarea documentației necesare pentru a sesiza Comisia Europeană în vederea începerii procedurii de infringement.