Punct de vedere Agent Green cu privire la înființarea structurii teritoriale a ANANP

fagaras arie protejata

arii naturale protejate
București, 4 noiembrie 2018

După 11 ani de luptă consecventă, apare o rază de speranță pentru ariile naturale protejate din România. ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate) va administra ariile natural protejate din România prin cele 41 de structure județene proaspăt înființate.

Felicităm Guvernul României pentru că în săptămâna care se încheie astăzi, a aprobat în sfârșit înființarea structurilor teritoriale în fiecare județ ale Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate cu scopul de a administra ariile protejate:

https://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2018-11-01_COMUNICAT%20structuri%20teritoriale%20ANANP.pdf

Primele discuții pentru înființarea ANANP le-am avut cu Guvernul României în anul 2007, dar acestea au fost înghețate până în ianuarie 2015 când au fost reluate alături de 50 de organizații și personalități care au fost alături de noi și împreună am solicitat înființarea ANANP și asumarea de către Guvern a administrării unitare și eficiente a tuturor ariilor naturale protejate din România.

Rezoluția ONG pentru înființarea și operaționalizarea ANANP:
https://www.agentgreen.ro/wp-content/uploads/2016/12/Rezolutia-ONG-AP.pdf

Așteptăm ca în cel mai scurt timp posibil, cele 27 de parcuri naționale și naturale să treacă de asemenea în administrarea directă a ANANP. Agent Green va rămâne consecventă în misiunea de a critica constructive derapajele instituțiilor statului și de a le sprijini atunci când merg în direcția corectă pentru a proteja valorile naturale ale României.

În urmă cu trei ani, peste 50 de organizații neguvernamentale au semnat Rezoluția ONG cu privire la ANANP, prin care, la punctul 1 solicitam “Înființarea agenției / administrației ariilor naturale protejate din România, instituție publică, independentă, subordonată Ministerului Mediului, finanțată de la bugetul de stat, cu rol de coordonare și administrare a ariilor protejate ce ocupă o suprafață totală de 23% din teritoriul României. Guvernul României trebuie să fie unicul responsabil al administrării parcurilor naționale si naturale de interes național, european și internațional.”

Până în acest an, România era singura țară din Europa care își administra ariile protejate prin intermediul unor entități neguvernamentale și nu așa cum este normal, printr-o autoritate a statului. Prin înființarea structurilor teritoriale ale ANANP vom pune practic ordine în acest sistem și ne vom asigura că statul român, prin instituțiile sale, își asumă aplicarea unitară a legislației de mediu pe întreg teritoriul României. Astfel vor dispărea toate sincopele, cazurile de proiecte blocate,  de avize eliberate cu întârziere, de avize neconforme cu legislația în vigoare, sau de interpretări excesive și neunitare ale legislației”, a declarat Grațiela GAVRILESCU, viceprim-ministru și ministrul Mediului.

Ariile naturale protejate aparțin Statului Român. Acesta este obligat să aloce fonduri pentru administrarea lor unitară și să le protejeze potrivit obiectivelor de conservare. Până acum nu a fost deloc așa și ariile protejate, inclusiv parcurile naționale, au fost degradate drastic. Ne punem speranța că de acum lucrurile vor merge în direcția bună”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.